Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Problem z modulatorem  (Przeczytany 1013 razy)

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Problem z modulatorem
« dnia: 12 Listopada 2018, 17:47 »
Witam. Dorwałem wyjątkowo zdezelowany egzemplarz C64. Powoli doprowadzam go do porządku, i natrafiłem na uwalone od strony lutowań dwa kondensatory. Widać było, że modulator był demontowany.

Czy ktoś wie, dlaczego akurat takie tu zastosowano, i czy można je bez problemu zastąpić dowolnymi ceramicznymi kondensatorami?

Ten B102 to zapewne 1nF, ale czy R9 to 9 pF?

W załączniku oprócz zdjęć tych kondensatorów dałem też zdjęcie PCB modulatora z zaznaczonymi miejscami, w których one były.

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Re: Problem z modulatorem
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopada 2018, 09:42 »
Póki co 1nF zamieniłem na zwykły ceramiczny, a ten drugi jakoś wlutowałem na pałę. Modulator chyba działa, bo komputer generuje pionowe pasy na czarnym ekranie (widoczne po rozjaśnieniu obrazu w TV). Niestety ten czarny ekran to póki co wszystko co osiągnąłem. Co jest do cholery z tymi brązowymi mydelniczkami, że tak padają? W tym przypadku jeszcze rozumiem, bo egzemplarz wybitnie zdezelowany był (z podkreśleniem słowa "był"), ale przewinęło mi się ich chyba z 5 sztuk, i tylko jedna była sprawna. Reszta z identycznymi objawami. Układy są ciepłe, jedne bardziej, inne mniej, żaden nie parzy tak, żeby nie można było palca na nim trzymać. Niby wszystko jakoś pracuje, a komp nie wstaje. Wiem, że to standard i pewnie pamięci lub inny układ padł, ale ciekawi mnie to, że elektronika w tych mydelniczkach jest tak słaba. W zasadzie kupowanie ich jako egzemplarzy użytkowych nie ma sensu, bo nawet sprawna sztuka może pożyć bardzo krótko.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2018, 10:13 »
Co jest do cholery z tymi brązowymi mydelniczkami, że tak padają? [...]
elektronika w tych mydelniczkach jest tak słaba. W zasadzie kupowanie ich jako egzemplarzy użytkowych nie ma sensu, bo nawet sprawna sztuka może pożyć bardzo krótko.

Do czego zazwyczaj mydelniczki były używane ? Do bicia drążka godzinami. Przez użytkników, dla których to była tylko konsola do gier, po co o nią dbać... zawsze można zamienić na "pegasusa" czy cuś. I tak cud, że te sprzęty tyle lat wytrzymały.
-profil nieaktywny-

Offline zijacek

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopada 2018, 10:47 »
Swoją drogą są one wyjątkowo ładne, jak się je doprowadzi do wizualnego porządku, dlatego nawet uwalonego egzemplarza szkoda się pozbywać, szczególnie w zestawieniu z brązową 1541.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopada 2018, 10:56 »
Swoją drogą są one wyjątkowo ładne, jak się je doprowadzi do wizualnego porządku, dlatego nawet uwalonego egzemplarza szkoda się pozbywać, szczególnie w zestawieniu z brązową 1541.

Zawsze można wstawić do środka nowsze o 10 lat bebechy od C64C.
-profil nieaktywny-