Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Brak dźwięku, sam szum  (Przeczytany 1370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wlodi5

• Level 1
  • *
Brak dźwięku, sam szum
« dnia: 11 Września 2018, 18:29 »
Witajcie :)

Walczę z C64, objawem jest dość głośny szum o stałej częstotliwości, niezależny od pracy komputera, pojawiający się od razu po załączeniu zasilania. Powoduje on całkowity brak dźwięku z układu SID, a po jego wyjęciu nie znika. Część elektrolitów wymieniłem na nowe, te które odbiegały nieco od normy, resztę sprawdziłem miernikiem pod kątem pojemności. Ceramicznych nie ruszałem. W układzie modulatora wymieniłem na nowy 220uF 16v.

SIDa testowałem również programem ze strony Ray'a Carsena, zero reakcji. Cała reszta komputera wydaje się funkcjonować prawidłowo.

Płyta to ASSY NO.250469, NO.2523II REV.B

Z góry dzięki ! :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline malik_cjm

• Level 2
  • **
Re: Brak dźwięku, sam szum
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2018, 20:29 »
@Raf Chodzi Ci o tranzystor Q3?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2018, 21:01 »
Chodzi o jedyny tranzystor w torze wyjscia audio z SIDa
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wlodi5

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2018, 21:48 »
Q3 był uszkodzony między bazą a kolektorem (oznaczenie C945 P20YC) , przelutowałem z innego c64 o pcb tej samej rewizji i oznaczeniu jak na schemacie. Do szumu doszło brumienie, takie jak przy braku masy, które zanika na ekranie gdy jest mniej jasnych elementów. Szum natomiast (razem z brumieniem) zanika teraz całkowicie na moment gdy np. zmienia się ekran między cracktrem a grą, natomiast szum podczas wczytywania danych z magnetofonu jest lepiej słyszalny.

Sida nadal nie słychać wcale.

Sprawdzam teraz pozostałe elementy w torze wyjścia audio z sida, zaczynając od elektrolitu C77, jeśli macie jakieś sugestię to czytam. Dzięki :)
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2018, 21:51 wysłana przez wlodi5 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2018, 22:30 »
Sprawdz, czy z sida w ogole mozna uzyskac dzwiek, ewentualnie odegnij noge audio out i wtedy, potem bym sie reszta zaczal przejmowac - taka izolacja problemu na wszelki wypadek.

Hipotetycznie zastanawialbym sie takze nad wplywem modulatora.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Września 2018, 12:17 »
"Powoduje on całkowity brak dźwięku z układu SID, a po jego wyjęciu nie znika."

tak jak zrozumialem, to nie jest wina SID'a

Offline wlodi5

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Września 2018, 09:56 »
Sprawdziłem wszystkie komponenty w torze wyjściowym z sida, są OK. Bezpośrednio na pinie 27 sida zmienia się miarowo napięcie wraz z zapuszczeniem tego programu testowego, także powinien być OK.

Wykonałem jeszcze kroki według tego opisu https://ist.uwaterloo.ca/~schepers/MJK/no_sound.html

Czyli sprawdziłem, napiecię między VDD sida a jego masą, oraz zenerkę CR7 - wszystko mieści się w normie.

Orientujecie się co może być nie tak w modulatorze ? Czy nie jest to kwestia pokręcenia którymś z trymerków, bo brzmi to trochę tak jakby sama częstotoliwość dźwięku się rozmijała. W razie czego posprawdzam co się da, ale pytam bo jest nieco upierdliwy do wylutowywania.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Września 2018, 10:18 »
Orientujecie się co może być nie tak w modulatorze ?

Zaraz, od tego trzeba było zacząć - co pierwotnie było problemem, brak dźwięku na wyjściu audio czy brak dźwięku w TV (czyli "gdzieś się zapodział dźwięk przenoszony w sygnale telewizyjnym") ?
-profil nieaktywny-

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Września 2018, 10:50 »
Podlacz bez zasilania 9 V AC.
Sprawdz czy szum zniknie.

Offline wlodi5

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Września 2018, 11:06 »
Zaraz, od tego trzeba było zacząć - co pierwotnie było problemem, brak dźwięku na wyjściu audio czy brak dźwięku w TV (czyli "gdzieś się zapodział dźwięk przenoszony w sygnale telewizyjnym") ?

Brak dźwięku w TV. Sam obraz jest ostry.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Września 2018, 12:41 »

Brak dźwięku w TV. Sam obraz jest ostry.

Zanim dojdziemy do przestrajania fonii (może ktoś się tym bawił wcześniej) - czy możesz potwierdzić, że na wyjściu audio dźwięk jest w porządku ?    A ten TV nie ma wejścia Euro lub AV ?  Modulator to ZŁO, ja ostatni raz C= na kablu antenowym miałem w 91-ym ;)
Zapomniałem już czym się kręci, żeby przestawić fonię - da się samemu.
-profil nieaktywny-