Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kompilacja VICE pod windows.  (Przeczytany 2411 razy)

Offline hobocti77x

• Level 5
kompilacja VICE pod windows.
« dnia: 27 Sierpnia 2018, 10:35 »
Czy ktos wie co trzeba zaintalowac w MinGW, Cygwin do skompilowania VICE pod widows 7 ?
Ja to tylko uzywam assemblerow i jakos nie mialem nigdy potrzeby przykladac sie do niczego innego , a chcialbym cos dodac.  ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2018, 10:37 wysłana przez hobocti77x »

Offline hobocti77x

• Level 5
Re: kompilacja VICE pod windows.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2018, 10:12 »
Skompilowalem wersje 2.0, przy okazj w miejsce bardzo potrzebnego kodu JAM   emulowanego 6510 dodalem nowa instrukcje SEV. Jak latwo sie domyslic ustawiajaca flage V.  ;D
No to teraz bedzie mozna dodac, sprawdzic dodatkowe instrukcje opracowywanego CPU i przetestowac je na symulacji...
A moze i tworzyc oprogramowanie na PC.  ::)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2018, 13:48 »
ja pod instrukcję JAM wrzuciłem copy&paste&run, czyli mogę sobie odpalać prodki z debugera z różnymi ustawieniami taktowania procka.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Sierpnia 2018, 20:20 »
ja pod instrukcję JAM wrzuciłem copy&paste&run, czyli mogę sobie odpalać prodki z debugera z różnymi ustawieniami taktowania procka.
Ciekawie, ale ja robie to troche inaczej, przede wszystkim potrzebuje dodatkowe instrukcje do obslugi duzej pamieci i obslugi kilku roznych trybow pracy.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Sierpnia 2018, 20:38 »
super, a ile masz punktów w bouldermark ?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Sierpnia 2018, 22:02 »
Na razie nie robie testow wydajnosci,poczekam z tym do ukonczenia projektu. W kazdym razie na jeden rozkaz 6502 poza kilkoma wyjatkami np. tryb BCD nie potrzeba wiecej niz 8 rozkazow ARM i w wiekszosci (poza rozkazami modyfikujacymi zawartosc RAM ktore potrzebuja 2 cykli dostepu odczyt i zapis) 1 cyklu dostepu do pamieci. kozystamz trybu 32 bit. ARM wiec w zasadzie pobieram jeden rozkaz w 1 cyklu razem z argumentami lub 2 rozkazy na cykljesli siemieszcza w 4 bajtach. To daje spore przyspieszenie ale jest tez zalezne od kodu.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Sierpnia 2018, 23:55 »
czyli tłumacząc na polski, robisz sprzęt do którego ktoś kiedyś napisze oprogramowanie. Może Weggi ?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2018, 01:26 »
czyli tłumacząc na polski, robisz sprzęt do którego ktoś kiedyś napisze oprogramowanie. Może Weggi ?
A to juz nie olo  ?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2018, 02:05 »
ztcp to Weggi fapał o Twoim geniuszu a olo rozkminia płaskość ziemi na rżysku, więc jest szansa że procesor urojony stanie się liczbą.

PS. JD w końcu zauważył że parasola w czterech nie otworzy i zrobił nowy proto, który ma realną szansę na sukces....w dobie pi1541 wynalazek godny zapomnienia.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2018, 20:20 »
[...]
w dobie pi1541 wynalazek godny zapomnienia.
[...]

mowa o UK1541

Tak dla podkreślenia mendowatości kisiela:

- gdy hobocti77x pytał jak skompilować wicka - cisza (nie wspominając że drugi hejter hoboctiego Raf dzielnie nas obdarowywał swoimi kompilacjami wicka)
- gdy ogłosił że skompilował wtedy "pomagier" kisiel ogłasza - ja też skompilowałem
- poza tym tylko deprecjonowanie

kisiel już ci pisałem:
chcesz odpowiadać, to skup się na merytorycznej odpowiedzi a nie na twoich smętnych pierdach, które nic do tematu nie wnoszą.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2018, 23:32 »
opinie wegiego jak to zwykle bywa są mędowate, kisiel nie ogłaszał że coś kompilował. Kisiel ogłosił kilka miesięcy temu że zbudował prototyp procesora na większości portali c64 które zna.

Do meritum,

ten procesor o którym pisze autor wątku nie istnieje, mój prototyp istnieje i mogę na nim odpalać prodki. Napomknąłem też że jest możliwość że Wegi będzie pierwszym koderem urojonego procesora i jego "nowych" instrukcji.
IMO zabawnym jest czytanie wypocin autora które albo są naigrywaniem się z zerowej wiedzy odbiorców albo szukaniem taniego poklasku.... bo klientów na sprzęt nie zgodny z orygnałem będzie ciężko znaleść.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Września 2018, 08:59 »
Kisiel czy ty jesteś ociężały umysłowo czy tylko złośliwy ?

Gość zakłąda wątek i pyta czego potrzebuje do kompilacji emulatora.
Możliwe odpowiedzi (zachowania):
- potrzebujesz takiego środowiska i takich bibliotek
- nie wiem (lub w zamian milczenie)
- milczenie (wiem ale nie powiem - typowa wersja "kisiel")

Ty natomiast skupiasz się na tym żeby podkreślić, że to nie ma prawa działać, że się nie sprzeda, że jest nic nie warte i tak dalej...

Nie wiesz czy gość zamierza cokolwiek sprzedawać, czy robi to jako swoje hobby.

Wytłumaczenie twojego zachowania jest takie:
Albo jesteś cieżkim przypadkiem przygłupa, bo w 99,9% twoje odpowiedzi są nie na temat, albo jesteś złośliwy.
Co wybrać ?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Września 2018, 09:51 »
Jesli kogos interesuje co by bylo gdyby...np.do c64 ,c+4, czy c128 zamiast 6502 wstawic jego mlodszego brata tj, 65c02 to teraz moze sprawdzic  ;)
Wystarczy pobrac  http://chomikuj.pl/FUN6502 i uruchomic przerobiona wersje emulatora VICE.
Program nie jest jeszcze w pelni ukonczony, a nawet przeterstowany tym niemniej moze posluzyc do zapoznania sie z procesorem 65c02
Aktualnie wykonuje kody proceorow 65c02 firm GTE/CMD i Synertek, nie wykonuje dodtkowych instrukcji wersji WDC & Rockwell.
Jak beda zainteresowani to postaram sie je wprzyszlosci  dodac.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Września 2018, 21:07 »
Kisiel czy ty jesteś ociężały umysłowo czy tylko złośliwy ?

Gość zakłąda wątek i pyta czego potrzebuje do kompilacji emulatora.
Możliwe odpowiedzi (zachowania):
- potrzebujesz takiego środowiska i takich bibliotek
- nie wiem (lub w zamian milczenie)
- milczenie (wiem ale nie powiem - typowa wersja "kisiel")

Ty natomiast skupiasz się na tym żeby podkreślić, że to nie ma prawa działać, że się nie sprzeda, że jest nic nie warte i tak dalej...

Nie wiesz czy gość zamierza cokolwiek sprzedawać, czy robi to jako swoje hobby.

Wytłumaczenie twojego zachowania jest takie:
Albo jesteś cieżkim przypadkiem przygłupa, bo w 99,9% twoje odpowiedzi są nie na temat, albo jesteś złośliwy.
Co wybrać ?
Wegi jesteś ociężały umysłowo to pewne, załóżmy że user nie robi procesora na ARM 500Mhz jak pisał, tylko wymyśla nowy pod VICE... bo:
"Na razie nie robie testow wydajnosci,poczekam z tym do ukonczenia projektu. W kazdym razie na jeden rozkaz 6502 poza kilkoma wyjatkami np. tryb BCD nie potrzeba wiecej niz 8 rozkazow ARM"
Czekam aż wytłumaczysz mistrzowi dlaczego się myli a jak nie wiesz to jesteś zwykłą złośliwą parówą którą będę ignorował  lub ewentualnie napiszę że jesteś żałosną złośliwą mędą która nie ma nic do powiedzenia sensownego poza prztykami osobistymi. Wybór jest jasny.
Co do sensowności projektu to jest on taki sam sensowny jak to rozszerzenie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3070756.html

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Września 2018, 22:11 »
Przeczytaj jeszcze raz cytowany post i postaraj się zrozumieć sedno.

Wątek jest o tym jak skompilować emulator a nie o twoich smętnych pierdach co się nie uda, co jest nic nie warte, co się nie sprzeda.

Więc niech dotrze do twojego łba że miałeś doradzić co należy zrobić żeby dokonać kompilacji, a nie dywagować co jest bebe.

Czy naprawdę jest to dla ciebie aż tak TRUDNE do zrozumienia ?

Jak dostałeś 2 wątki gdzie miałeś się wykazać jak to PLA "nie może" działać na 8 MHz to schowałeś łeb i bredziłeś jak zawsze o wszystkim byle nie na temat.

Już raz ci pisałem nie zachowuj się jak bydlak tylko jak człowiek. Człowiekowi wytłumaczysz...  kisielowi nie.

Dlaczego nie można tego wyjaśnić kisielowi ? Pytanie retoryczne.