Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowy emulator stacji dysków Pi1541  (Przeczytany 10794 razy)

Offline wegi

• Level 7
Re: Nowy emulator stacji dysków Pi1541
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Lipca 2018, 09:05 »
widziałem te moduły zmontowane srzedawane po 50 euro!).

Tutaj puścisz po 45 ojro z pocałowaniem ręki.
Uważaj tylko żeby nie pojawili się wróżbici hejtujący prod jak ty czy kisiel SDBOX'a.
Aż dziw że kisiel nie podrzuca jak sajmosi podtekstów - CO TAM ZAWINĄŁEŚ Z CUDZEGO PROJEKTU
Mogą zacząć narzekać że biedabatch nieprzelotowy z 1 wtyczką i
prorokować że wskutek błędu konstrukcyjnego uszkadza C64.

Jak dla mnie ładnie to wygląda.
Wkurza wyświetlacz do którego trzeba mikroskopu, ale to nie twoja wina.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #61 dnia: 26 Lipca 2018, 11:10 »
W mojej wersji przelotowosc jest, tylko inaczej zrobiona - kabel z wtyczka din6 wlutowany w "czapke" (IEC PINS) a opcjonalnie gniazdo - w koncu kazdy kabel do tego i tak musi podlaczyc a domyslnie brak wystajacego gniazda powinien umozliwic latwiejsze uzycie standardowo dostepnych w handlu obudow bez mega rzezbienia (nawet lcd mozna wyprowadzic na zewnatrz kabelkami... po zrobieni kilku dziurek wiertarka), przy czym pierwsza sztuke zlutowalem sobie z gniazdem, bo tak bylo szybciej niz kabel rzezbic. Zakladam, ze 90% uzytkownikow nie bedzie potrzebowac przelotowosci (malo kto podlacza >2 urzadzenia do IEC i w tym momencie temat przelotowosci zalatwia kazda przelotowa oryginalna stacja).

Moja wersja PCB przeszla wczoraj wszystkie testy (demka sie laduja, dzialaja wszystkie przyciski, diody, buzzer) - mam jeszcze 7szt, gdyby ktos chcial (mam komplety czesci oprocz LCD - moge sprzedac po cenie zakupu materialow tj ok 45zl)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #62 dnia: 07 Sierpnia 2018, 21:00 »
What's New V1.11
Fixed MAJOR bug with disks becomming CORRUPTED.
Due to incorrect emulation of CB2 line for VIA2 sometimes the emulator would incorrectly write to disk images just after a reset corrupting them. This has now been corrected.

EDIT:
beke mialem jak czytalem smutne pierdoly na innym forum, jakoby niewiadomo jak szybka karta SD byla by potrzebna, bo sie pliki psuja w innym wypadku :D uzywam karty micro sd 128MB, ktora ma chyba z 15 lat i rpi nic a nic nie prostestuje.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2018, 19:01 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Sierpnia 2018, 14:21 »
Pierwszy raz sie w koncu pobawilem swoim arduino - Zapialem wczoraj lcd alfanumeryczny via i2c expander - docelowo chce to podlaczyc do pi1541 jako alternatywe dla malutkiego wyswietlacza graficznego (16x2 to malo, wiec... 20x4 backlit, choc niektorym pewnie wystarczyla by jedna linijka xD) i tutaj mam pytanie, czy ktos moze ma jakis sensowny przyklad programowania takiego lcd bezposrednio a nie przez gotowa biblioteke? (tak, moge sobie to przepisac/przeportowywac ale wstepnie chce sobie kod przygotowac dla arduino jak najmniejszym wysilkiem a dopiero potem wrzucac to na pi1541, bo debug tam to niestety pain in the ass... nie ma opcji remote debug a przynajmniej Stefan tego tak nie uzywa :( )

Moze ktos pomoze?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Sierpnia 2018, 21:27 »
Zapialem wczoraj lcd alfanumeryczny [...] 16x2 to malo, wiec... 20x4 backlit [...] czy ktos moze ma jakis sensowny przyklad programowania takiego lcd bezposrednio a nie przez gotowa biblioteke?
[...]
Moze ktos pomoze?

Proszę bardzo ;)

; LCD DISPLAY
TXTPTR   = $B0 ;LO
         ; $B1  HI
POZ_X    = $B2
POZ_Y    = $B3

.OFFS KONIEC_SYM-$E000

LDA #%00111000
         JSR LCD_PUT_CMD
         LDA #%00001111
         JSR LCD_PUT_CMD

LDA #<TXT1
         STA TXTPTR
         LDA #>TXT1
         STA TXTPTR+1

BLE      LDA #%00000001
         JSR LCD_PUT_CMD

JSR LCD_PRINT
         LDX #200
BLE1     BIT $EA
         BIT $EA
         DEX
         BNE BLE1

LDA #0
         STA POZ_X
         LDA #1
         STA POZ_Y
         JSR LCD_XY

LDA #<TXT2
         STA TXTPTR
         LDA #>TXT2
         STA TXTPTR+1
         JSR LCD_PRINT
         JMP *

LCD_XY   LDA POZ_Y
         CLC
         BEQ FIRST_L
         LDA #$28
FIRST_L  ADC POZ_X
         ORA #$80
         JSR LCD_PUT_CMD
         RTS

LCD_PRINT LDY #0
LPR_L    LDA (TXTPTR),Y
         BEQ LPR_EXIT
         JSR LCD_PUT
         INY
         BNE LPR_L
LPR_EXIT RTS

LCD_PUT_CMD STA $A000
LPC_W    BIT $A000
         BMI LPC_W
         RTS
LCD_PUT  STA $A001
LP_W     BIT $A000
         BMI LP_W
         RTS

TXT1     .TEXT "ALA MA KOTA"
         .BYTE 0
TXT2
         .TEXT "A KOT MA ALE"
         .BYTE 0

To jakieś próby, znalazłem też wcześniejszcze testy - kiedy podłączałem LCD pod User Port :P  Ale kod równie prymitywny (choć trochę go więcej, bo trzeba było "machać" samemu E, R/!W i RS).

To powyższe chodziło na takim badziewku, rzeźba z pierwszej połowy lat dziewięćdziesiątych (gdzie jako emulator EPROMów służył mi SRAM z zasilaniem bateryjnym - a wgrywałem doń zawartość programatorem Epromów z BIWu, tyle że z moim softem specjalnie pod SRAM).  Rejestr sterujący $A000, rejestr danych $A001, sprawdzanie busy - najstarszy bit rejestru sterującego.

A na poważnie.... Ty tak serio ?
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Sierpnia 2018, 21:49 »
Tak, na serio jestem frajerem, ktory chce cos dopisac do kodu tam zamiast trzepac kase na PCB, na co juz sam Stefan narzeka, ze nikt mu nie wrzuca na pejpala i patronite... a on przeciez czas poswieca na devel...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Sierpnia 2018, 22:01 »
dzialam z czyms takim jak tu m/w:

https://arduino-info.wikispaces.com/LCD-Blue-I2C

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Sierpnia 2018, 10:53 »
To jedzie na PCF8574 ? Czyli dostępne max 8 bitów, więc trzeba w trybie nibblowym LCDka popędzać - no, tego akurat nie robiłem, ale coś tam jeszcze kojarzę (w sumie robiłem "emulator" tego interfejsu, bo w ustrojstwach produkowanych przez firmę używano nibble-mode właśnie, a biznes wymyślił że mój wyświetlacz graficzny QVGA też by chcieli w stare złącza podpinać - gdzie pierwotnie miał tylko na RS232 być).

Oj, na sieci w pytę jest info na ten temat - i to właśnie tego dotyczyło pytanie o to "czy serio". Ale OK, kiedyś (w czasach królowania 8051) "każdy" przechodził przez podłączanie HD48870, teraz od razu się zaczyna od grafiki ;)

https://learningmsp430.wordpress.com/2013/11/16/16x2-lcd-interfacing-in-4-bit-mode/
(kod w przykładzie niekompletny, ale info sensowne)

Przebiegi:
https://exploreembedded.com/wiki/Interfacing_LCD_in_4-bit_mode_with_8051

Diagramy sekwencji:
http://www.embeddedcraft.org/lcd4bit.html

LCD startuje w trybie 8 bitowego interfejsu, pierwsze co robisz to musisz go przełączyć na nibble - ale w tych tutorialach wszystko jest...
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Sierpnia 2018, 11:23 »
Alez podejrzewalem ze pytasz w tym kontekscie, ze to wszystko juz gdzies jest :) sam tez podlaczalem takie LCD bezposrednio (rownolegle) do atmega8 (na prace licencjacka robilem na avr - jakis tam system equlaucyjny z tego wyszedl) acz juz nie pamietam czy w trybie 8 czy 4 bit, po prostu chcialem isc na latwizne i dostac sekwencje startowa, ktora moge bezposrednio wyslac pod adres na szynie i2c zamiast pisac to samemu od zera czy smigac po tym kodzie dla arduino niczym human-step-by-step-debugger (niestety uzywanie debuggera na wysokim poziomie jak np java+netbeans/eclipse/intellij mnie troche 'skrzywilo' i pseudo-debug z wypisem na konsole to dla mnie smutek ;) )- jesli ktos ma lepszy pmysl to tez to na klate przyjme.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Września 2018, 18:06 »
Stefan dorobił emulacje 1581 a ja mam już finalna wersję PCB w rękach :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #70 dnia: 04 Października 2018, 21:42 »
Taki maly pakiecik startowy od Rafa - pi1541 1.14 + troche stuffu.
c64power.com/pi1541/pi1541_raf.7z

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #71 dnia: 17 Listopada 2018, 02:10 »
Pojawil sie nowy firmware, ze wsparciem dla pendrive (ale bez hot swap), ponadto niebawem zostanie wypuszczony rpi3a+, tanszy i mniejszy, mam nadzieje, ze nada sie jako baza do pi1541 out of the box.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Listopada 2018, 16:43 »
RPI 3a+ już jest. W poniedziałek pewnie będę miał.

Właściwie to sdiec, oloboxy, wyklętoboxy, kisieloboxy mogą już iść na mniej lub bardziej zasłużoną emeryturę.

Idzie PayPal dla S.W.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Listopada 2018, 17:35 »
Wspaniale, ze wspierasz Stefana :) w krajach pierwszego swiata pojawiaja sie pierwsze raporty, ze 3a+ dziala z pi1541. Masz juz czapke?

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Listopada 2018, 20:53 »
Zamówiłem, z chęcią po testuję