Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pinout gniazda zasilania C128  (Przeczytany 2221 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline 64er

• Level 3
Re: Pinout gniazda zasilania C128
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Stycznia 2018, 20:57 »
Sam rozstaw pinów pasuje od jakiegoś din'a?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2018, 21:24 »
Internetu mówią że Amiga to to samo złącze.
Ktoś na YT pisał że jest w pl producent tych wtyczek (rzemiosło).

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2018, 07:58 »
Te wtyczki są obecnie nieosiągalne. Od czasu do czasu pojawiają się lotki o planach ponownej produkcji (ktoś nawet pisał, że Lotharek bada temat), ale żadnych konkretów nie widziałem.
Na ebayu ktoś sprzedaje zasilacze z wtykiem zrobionym prawdopodobnie z małej płytki pcb. Takie rozwiązanie nie zabezpiecza jednak przed nieprawidłowym włożeniem.

https://i.ebayimg.com/images/g/71gAAOSw-vlVpVgX/s-l1600.jpg

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2018, 09:07 »
Internetu mówią że Amiga to to samo złącze.
Ktoś na YT pisał że jest w pl producent tych wtyczek (rzemiosło).

Oryginalny zasilacz od A1200 zaadaptowałem do 1541II, został mi po nim kabel który pierwotnie planowałem użyć do nowego zasilacza pod 128-kę, pasował idealnie.

Gift, Elbox, Micronik - w ich towerkach do A1200 nie były właśnie robione takie "rzemiosło-style" wtyczki na PCB ?
-profil nieaktywny-

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2018, 10:23 »
Tak, w Elbox był taki kikut do zasilania A1200.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline sajmosia

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2018, 10:35 »
Hejka,

Dwa pytanka

Czy ktos ma te "kwadratowe" wtyczki na stanie w nadmiarze czyli do sprzedania kilku ?

Czy wtyczki do amigi pasowaly do 128 i plus4 ?

Pozdro.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2018, 12:46 »
Czy wtyczki do amigi pasowaly do 128 i plus4 ?

Amigowe do C128 tak, do plus4 nie - choć może po wycięciu środkowego pinu by dało się (rozstaw wydaje się być ten sam - z naciskiem na "wydaje się", zmierzyć trzeba).
Amiga/C128 - 5 pinów, plus4 - 4 piny. Ale... niektóre "plusaki" miały gniazdo zasilania i zasilacz od C64, można sobie podmienić.
-profil nieaktywny-

Offline sajmosia

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2018, 13:07 »
Hejka,

Wlasnie z Plus 4 jak do tej pory znalazlem najwiekszy problem.
Wiem ze zasilacz od C64 dziala, tylko wtyczka jest inna, ale tez wiem ze "plusaki" byly sprzedawane z zasilaczem starszego typu a te, padaly jak muchy.
Sam mam jeden taki zasilacz niestety stopiony, z ktorego pozyczylem sobie kabel, przysmarkalem lutownica gniazdo takie jak jest w 64 i na ta chwile to zalatwia sprawe na tyle, ze "jakis" mam. Na ta chwile mam kilka plusakow i tylko jeden kabel zasilajacy.
Najgorsze jest to, ze te zasilacze nawet na portalach handlowych nie pojawiaja sie zbyt czesto.

Teraz zmontowanie - zbudowanie czy nawet dokombinowanie zasilacza to nie jest az tak duzy problem, tylko brak tych nieszczesnych wtyczek strasznie komplikuje sprawe.

Pozdrawiam.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2018, 13:46 »
Hejka,

Wiem ze zasilacz od C64 dziala, tylko wtyczka jest inna, ale tez wiem ze "plusaki" byly sprzedawane z zasilaczem starszego typu a te, padaly jak muchy.
Sam mam jeden taki zasilacz niestety stopiony, z ktorego pozyczylem sobie kabel, przysmarkalem lutownica gniazdo takie jak jest w 64 i na ta chwile to zalatwia sprawe na tyle, ze "jakis" mam. Na ta chwile mam kilka plusakow i tylko jeden kabel zasilajacy.
Najgorsze jest to, ze te zasilacze nawet na portalach handlowych nie pojawiaja sie zbyt czesto.

Teraz zmontowanie - zbudowanie czy nawet dokombinowanie zasilacza to nie jest az tak duzy problem, tylko brak tych nieszczesnych wtyczek strasznie komplikuje sprawe.

Pozdrawiam.
To nie byla wina zasilacza tylko ze w starszej  uzywali ukaldow HMOS pierwszej generacji oznaczonych 75xx , a z tymi CSG mialo jakies dziwne problemy , a pozniej zastapiono je technologia H2MOS (czasem zwana HMOS-2) czyli 85xx
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2018, 13:50 wysłana przez hobocti77x »

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Stycznia 2018, 15:31 »
Hejka,

Pozdrawiam.

Żaden problem. Zamiast szukać kwadratowej wtyczki DIN4 wymieniasz gniazdo zasilania w plus/4 na DIN7.

Offline 64er

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Stycznia 2018, 17:11 »
A to gniazdo/wtyk c128 ma jakiś symbol? Czy to patent commodore? Albo chociaż wymiary, jednostkowo by się dorobiło, piny z innej wtyczki, kawałek teflonu, kawałek blachy i koszulka termokurczliwa

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Stycznia 2018, 20:56 »
A to gniazdo/wtyk c128 ma jakiś symbol? Czy to patent commodore? Albo chociaż wymiary, jednostkowo by się dorobiło, piny z innej wtyczki, kawałek teflonu, kawałek blachy i koszulka termokurczliwa
Ja kiedyś zrobiłem wtyczkę na gnieździe.
Trochę cienkiej folii na gniazdo, po wetknieciu szpilek i blaszek zalale distalem.
Trzeba dobrze zabezpieczyć by klej nie wypłynął z formy.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Ostatnia zmiana: 12 Stycznia 2018, 21:29 wysłana przez StaryMarabut »

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Stycznia 2018, 22:35 »