Właśnie dlatego R4AR wart jest polecenia. Ze wszystkich 6581, ten rev miał najbardziej jednolite brzmienie między partiami. No i nieoficjalnie, jeżeli obecnie pisze się pod 6581, to właśnie pod R4AR.
R3 ma dość "ciasno" filtry i żadne dwa nie brzmią tak samo. Jest to szczególnie irytujące dla muzyków, którzy chcą wykorzystać cutoff na poziomie, w którym pojawia się charakterystyczny dla 6581 pseudo-przester i na każdym układzie jest to inna wartość (na R4AR ok. $2000, na R4 ok. $2800, na R3 $1400-2400, a na R2 to jest rzeźnia i tak, zupełnie inaczej brzmią jego filtry).
https://kompjut0r.blogspot.co.uk/2015/12/c64-sid-shootout.htmlPS. Ten R2 w linku to tak naprawdę R3. R2 nie będzie bity później, niż połowa 1983 roku.
Wracając do tematu, u mnie najprawdopodobniej będzie R4 lub R4AR. Again, po nowym roku, muszę ogarnąć tutaj swoje graty i po drodze wytrzeźwieć.
edit: Radiator - nie wiem, czy to "true" rozwiązanie, ja swoje wkleiłem na pastę termoprzewodzącą od procesora i trzyma się to już drugi rok bez najmniejszego problemu. Warto, 6581 mocno się grzeją.