Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Szukam człowieka :) grafika  (Przeczytany 1368 razy)

Offline yugorin

• Level 1
  • *
    • Samar
Szukam człowieka :) grafika
« dnia: 03 Września 2017, 09:00 »
Cześć

Szukam, ale nie w sensie do produkcji. Szukam kogoś, kto bywał na giełdzie w Opolu (w budynku NOT, przy Katowickiej) w latach '80. Na giełdy przychodził człowiek, Andrzej Krawczyk jeśli dobrze pamiętam. Był grafikiem, robił niesamowite własne instrukcje do gier (najczęściej w formacie A5) Rysował okładki do kaset, mapy do gier. Wydaje mi się, że on sam nie miał swojego C64. Pożyczał od znajomych, przechodził gry i rysował instrukcje. Bywał u mnie bardzo często i tez grał i coś tam dorysowywał. Stąd gdzieś mi się kołacze po głowie, że nie miał własnego komcia którego tak bardzo kochał. Instrukcje były czarnobiałe. Rysowane piórkiem. Lubował się w klimatach rycerzy, krasnoludów, smoków itd. Przez chwilę (to już znacznie później) pracował w Psygnosis i coś dla Quartetu robił. Tyle pamiętam. Potem, gdy giełda się skończyła, Andrzej zniknął z pola widzenia. Tak sobie o nim dziś pomyślałem. Zastanawiam się, czy ktoś go zna/pamięta. Wie co się z nim dzieje.

Wszystkiego dobrego
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2017, 09:10 wysłana przez yugorin »

Nie gniewam się nigdy na nikogo. Żadna istota ludzka nie jest w stanie uczynić nic na tyle ważnego, żeby wywołać mój gniew. Na ludzi można się gniewać jedynie wówczas, gdy uważa się, że ich czyny mają istotne znaczenie. Ja tak nie uważam.

Offline c---n

• Level 5
Re: Szukam człowieka :) grafika
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2017, 18:11 »
hmmm... nie sądziełem, że ktoś na tym forum pamięta giełdę w Opolu. Ja pamiętam bo byłem tam częstym gościem.
Giełda była super. Pamiętam Brokmat i Ptysia (naszych lokalnych guru).
Co do tego gościa o którym piszesz...
W pewnym momencie pamiętam że giełda przeniosła się na chwilę do akademika WSP (tego dużego - nie pamietam jego nazwy) wtedy widzialem tego gościa o którym piszesz - chyba. Po prostu pojawiał się tam koleżka (lekko zakręcony, ale nie piszę tego negatywnie). Pamiętam że koledzy wskazywali go i mówili że on robi szkice do amerykańskich komiksów np Spider Mana. Widziałem kilka szkiców i rozwalały system...
Co się z nim stało, nie wiem, ale myślę że umiał bym dotrzeć do kogoś kto może powiedzieć więcej (nie jest to jednak jakiś mój bliski obecny znajomy)
tyle wiem...

Offline yugorin

• Level 1
  • *
    • Samar
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2018, 20:49 »
hmmm... nie sądziełem, że ktoś na tym forum pamięta giełdę w Opolu. Ja pamiętam bo byłem tam częstym gościem.
Giełda była super. Pamiętam Brokmat i Ptysia (naszych lokalnych guru).

Co do tego gościa o którym piszesz...
W pewnym momencie pamiętam że giełda przeniosła się na chwilę do akademika WSP (tego dużego - nie pamietam jego nazwy) wtedy widzialem tego gościa o którym piszesz - chyba. Po prostu pojawiał się tam koleżka (lekko zakręcony, ale nie piszę tego negatywnie). Pamiętam że koledzy wskazywali go i mówili że on robi szkice do amerykańskich komiksów np Spider Mana. Widziałem kilka szkiców i rozwalały system...
Co się z nim stało, nie wiem, ale myślę że umiał bym dotrzeć do kogoś kto może powiedzieć więcej (nie jest to jednak jakiś mój bliski obecny znajomy)
tyle wiem...

:))) Trochę odgrzeję, bo znalazłem coś ciekawego. Ale zanim...
Nie Brokmat tylko Brocmatt - to właśnie ja :)))) Nieprawdopodobne, że ktoś to pamięta!!! (Bro - od nazwiska, potem Czesław (mój ojciec), Marek (młodszy brat), Arek (czyli ja) Tomek (starszy brat) i Teresa (mamcia)

Ptysiu - z Cruel Soldiers, razem z Arturem (Killer - grafik) coś tam dłubali na demoscenie. Mam z nim wciąż kontakt.

Wracając do Andrzeja grafika.

Wydaje się, że to jest jego
http://www.cpc-power.com/archives/flipbook/flippingbook.php?nom=Cybernoid

Ale numer :)))
Nie gniewam się nigdy na nikogo. Żadna istota ludzka nie jest w stanie uczynić nic na tyle ważnego, żeby wywołać mój gniew. Na ludzi można się gniewać jedynie wówczas, gdy uważa się, że ich czyny mają istotne znaczenie. Ja tak nie uważam.

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2018, 21:55 »
Jeśli ty Brocmatt to ja Cruel soldiers. :D
Ptyś i Artur byli nieformalnymi członkami (w sumie nawet nie wiem czy są świadomi że byli ;) ) Ja z Rekinem założyłem to coś i tak się zaczęło...
i niech mi będzie wolno powiedzieć - Wow niesamowite tak w końcu spotkać się po latach.

PM już poszedł. jest co wspominać, np cały czas uważam (i szukam na FB i tu i tam) organizatorów pierwszego (jak twierdzę) w Polsce zlotu commodore (Opole rok około 87-89) w zakładzie energetycznym na ul. Oleskiej. Tyle Amig i tyle Commodorków nigdy później nie widziałem na raz.
zapraszam do dyskusji i opowieści ale na c64scene.pl.
odpowiedni wątek założyłem tutaj:
http://c64scene.pl/viewtopic.php?f=3&t=2606

To forum wyczerpało kredyt zaufania do normalnej dyskusji jakiś czas temu.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2018, 22:00 wysłana przez carrion »