Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Moja (kolejna) gra w trakcie tworzenia???  (Przeczytany 2299 razy)

Offline Zbych

• Level 3
Moja (kolejna) gra w trakcie tworzenia???
« dnia: 31 Lipca 2017, 12:45 »
Temat tak pytająco bo nie wiem czy ją kontynuować, oraz czy wystarczy mi motywacji i czasu żeby zrobić ją do końca. Jest to mały plagiat ale będę się starał zmienić ją tak żeby nie było z tego powodu problemu z prawami autorskimi. Na pewno nie dodam wszystkich ficzerów jakie są w oryginale ale część będzie podobna.
Na razie z mechaniki mam tyle:
- scroll 100%
- duchy 60%
- strzałki 35%
- ostrza 95%
- kolizja bohater-duchy, bohater-strzałki działa, nie jest doskonała ale szybka, więc na razie zostawiam jak jest
Oczywiście grafika jest tylko poglądowa. Jak widać na filmie poruszanie odbywa się nietypowo - gracz wskazuje kierunek ruchu a postać porusza się sama do momentu natrafienia na przeszkodę i dopiero gdy się zatrzyma można wskazać nowy kierunek ruchu.
Ktoś zgadnie co było pierwowzorem?

https://www.youtube.com/watch?v=u3CpNDzL3lE

Tak się zastanawiam czy byłby ktoś w przyszłości chętny do pomocy w układaniu etapów?
Być może będę też szukał pomocy grafika ale na razie chcę na spokojnie swoim tempem zrobić coś co będzie sensownie działało.

Offline wegi

• Level 7
Re: Moja (kolejna) gra w trakcie tworzenia???
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2017, 15:29 »
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2017, 15:32 »
Mnie bardziej kojarzy się z Robbo.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2017, 18:07 »
Widać że nie gracie w gry na smartfony :) ale faktycznie może trochę kojarzyć się z Burdeldaszem
Dobra zdradzę tą tajemnicę ale nikomu nie mówcie  :-X nie chcę żeby ktoś przyczepił się o prawa autorskie ;) chociaż planuję etapy układać od zera dać inną grafikę i na pewno nie będzie wszystkich elementów jakie występują w pierwowzorze, a może dodam nawet jakieś swoje elementy.
Nie będę umieszczał linków ale możecie pogooglać "Tomb Of The Mask". Gra dość prosta, udająca oldschoolową grafikę CGA, jak na mój gust dość grywalna - przeszedłem wszystkie 100 etapów.

Od ostatniego razu:
- duchy 100%
- ostrza 100%
- dodałem to "pompowane coś" 100%
- bumpery 25%

Co bym jeszcze chciał dodać:
- teleporty
- ruchome platformy
- ... coś mojego

Nie chcę się rozpędzać z planami bo na razie mam czas i ochotę to robić ale co będzie dalej tego nie wiem.
Oczywiście jest cała masa pozostałej części do kodzenia (edytor etapów, menu, ładowanie etapów, punkty, przechodzenie od startu do in-game a potem do game over lub next level itd.), o grafice i muzyce nie wspominając. Na razie powolutku do przodu z podstawową mechaniką a potem się zobaczy co dalej.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2017, 02:22 »
Super Zbychu, przypomniał mi się VVVVVV, który nadal nie został jeszcze w pełni przeportowany.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2017, 12:17 »
Ostatnio mam mało czasu żeby sobie pokodzić, ale powolutku do przodu. Edytor leveli już mam gotowy więc mogę testować mechanikę gry. Chętnie przyjąłbym pomoc jakiegoś grafika bo ja zrobiłem co mogłem ale mój talent to rysowania sprajtów czy tła już osiągnął limit, nic ładniejszego nie wymodzę.

https://www.youtube.com/watch?v=g7hvdQpC9lI

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Września 2017, 16:50 »
Zbychu wydales już coś na C64.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Września 2017, 18:45 »

Jeśli chodzi ci o cokolwiek to napisałem już wcześniej gierkę : http://csdb.dk/release/?id=152331
Jeśli chodzi o komercyjne wydania to czekam od roku na Yoomp!64, ale w końcu coś chyba się zaczyna ruszać bo ponoć w przyszłym tygodniu ma się ukazać oficjalna nota na stronie RGCD - pożyjemy zobaczymy.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2017, 04:40 »
Thx.

Offline retrozbych

• Level 2
  • **
    • my Facebook profile
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2017, 07:02 »

Jeśli chodzi ci o cokolwiek to napisałem już wcześniej gierkę : http://csdb.dk/release/?id=152331

A jest gdzieś kod źródłowy do tej gry np. Github.com ?

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2017, 12:39 »
Fajne to Sidhero.
Można postukac w klawikord:)

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2017, 16:05 »

Jak będę miał chwilę to spróbuję gdzieś to wrzucić albo udostępnić wraz z programikiem (ale już bez kodu) do generowania danych rytmicznych, wtedy będzie można sobie zrobić wersję z własną muzyką z plików SID

Offline retrozbych

• Level 2
  • **
    • my Facebook profile
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Września 2017, 04:31 »

Jak będę miał chwilę to spróbuję gdzieś to wrzucić albo udostępnić wraz z programikiem (ale już bez kodu) do generowania danych rytmicznych, wtedy będzie można sobie zrobić wersję z własną muzyką z plików SID

Dokładnie o tym samym pomyślałem, oczywiście zaznaczając w creditsach głównego autora programu tzn. ciebie. Mam na myśli swoje nowe SID'y, które zrobię w przyszłości tzn. coś w rodzaju kolekcji muzycznej i gry w jednym, bo na prawdę chyba lepiej się wtedy słucha muzyki :) Ewentualnie można jeszcze polepszyć grafikę np. na prośbę jakiegoś fachowca w tych sprawach :) Nie patrzyłem jeszcze w kodzie, jak generowane są dane rytmiczne, ale sam Lasse Öörni (autor GoatTracker) wytłumaczył mi, gdzie w playerze GT pobierać dane z patternów np. numery instrumentów
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2017, 04:33 wysłana przez retrozbych »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2017, 23:51 »

[...]
Jeśli chodzi o komercyjne wydania to czekam od roku na Yoomp!64, ale w końcu coś chyba się zaczyna ruszać bo ponoć w przyszłym tygodniu ma się ukazać oficjalna nota na stronie RGCD - pożyjemy zobaczymy.

Był już ten przyszły tydzień czy RGCD dalej śpi ? Sam byś już dawno wydał :)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2018, 11:20 »
Zbliżam się do końca. Praktycznie od strony kodu wszystko jest gotowe, może gdzieś jakaś drobna poprawka się jeszcze trafi. Czekam jeszcze na muzykę od MCH, koncepcja już jest gotowa co słychać na filmie, pozostanie jej podpięcie do kodu. Muszę jeszcze poprawić levele pod kątem parametrów bo w ostatniej chwili stwierdziłem że dodam licznik minimalnej liczby diamentów potrzebnej do otwarcia wyjścia (podobnie jak w Boulder Dash) i teraz trzeba to uzupełnić we wszystkich etapach, tak na marginesie jest ich okrągłe 64 ;)

No i pozostaje jeszcze kwestia jak to wydać, nie wiem jak to będzie, czy powstanie fizyczne wydanie, czy może wyślę tą gierkę na jakiś konkurs i będzie opublikowana za free, nie mam pomysłu.

Nazwałem ją "Cursed Tomb" i w tej chwili wygląda tak: https://www.youtube.com/watch?v=09SJENRSXhY
Jak myślicie zasługuje ona na fizyczne wydanie ?