Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64 + monitor scart + Tv scart  (Przeczytany 379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MikeCios

• Level 1
  • *
C64 + monitor scart + Tv scart
« dnia: 22 Maja 2017, 21:36 »
Witojcie panocki.
Z racji tego że moje drogi z elektroniką się trochę rozeszły a nie chciałbym mojemu komputerkowi zrobić krzywdy, chcialbym Was spytać o taką rzecz....
Mianowicie zależnie od potrzeb, podpinam c64 kablem euro do Monitora z wbudowanym tunerem tv oraz euro lub przepinam się na duzy Tv crt z euro.
Rzecz w tym że np moją Amigę mam jednocześnie podpietą przez vga do monitora , przez svideo do tunera pc a przez composite do Tv crt i choć pewnie to do niczego nie potrzebne ale czasem odpalam głównie dema bądź gry na dwóch ekranach co daje całkiem fajny efekt np gdy ktoś znajomy wpadnie " obczaić " o co chodzi z tym Retro.... ;)

Po tym krótkim :) wstępie powiedzcie czy pod wyjscie av commodorka da się podpiąć dwa odbiorniki jednocześnie przez euro np takim rozgaleznikiem żeby nic nie upalić ?

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6822138593

Offline bor@s

• Level 3
Re: C64 + monitor scart + Tv scart
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2017, 14:54 »
Ale ten kabel nie do tego służy. Ma dwa wejścia i jedno wyjście, a ty chcesz odwrotnie.
A co masz za monitor? Może ma też s-video? Szkoda podłączać C64 po SCART, które można by wykorzystać dla Amigi no chyba, że łapie ci 15kHz po VGA.
W ogólności możesz karmić dwa telewizory tym samym sygnałem, choć z drugiej strony profesjonalne to nie będzie bo zmieniasz impedancję wejściową odbiornika sygnału (2 TV). W C64 sygnał z VIC przelatuje przez elektronikę RF modulatora i jeśli już coś narażasz to te elementy. Ten sprzęt ma sporo lat, pewne rzeczy mogą paść od wiatru za oknem, a innym nic nie jest straszne. Ja nie umiem odpowiedzieć.