Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Disasemblery  (Przeczytany 3056 razy)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline axa

• Level 1
  • *
Re: Disasemblery
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2017, 17:08 »
Dziwny wybór narzędzi... wszyscy do poważnych prac albo używają dzisiaj IDY albo Regeneratora albo własnego narzędzia... po co mi disassembler dla którego targetem jest assembler ma małe Atari - pytam oczywiście w kontekście c64/c128. Przy okzaji nie spotkałem jeszcze narzędzia publicznie dostępnego które potrafiło by wyciągać inteligentnie dane z d64 i je automatycznie deasemblować.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2017, 17:17 »
po co mi disassembler dla którego targetem jest assembler ma małe Atari - pytam oczywiście w kontekście c64/c128.
dziwny komentarz, w tym kontekscie, tym stwierdzeniem przekresliles sens dalszej dyskusji z Toba.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2017, 17:33 »
Dziwny wybór narzędzi... wszyscy do poważnych prac albo używają dzisiaj IDY albo Regeneratora albo własnego narzędzia... po co mi disassembler dla którego targetem jest assembler ma małe Atari - pytam oczywiście w kontekście c64/c128. Przy okzaji nie spotkałem jeszcze narzędzia publicznie dostępnego które potrafiło by wyciągać inteligentnie dane z d64 i je automatycznie deasemblować.

To prawda i jak dla mnie Regenerator the best, a IDY jeszcze nie testowałem pod kątem C64. Ostatnio ludzie disassemblują różne rzeczy z Atari i przenoszą na C64 np. gry. Dzięki temu można dodatkowo coś ulepszyć w wersjach dla C64 :)

Ian Coog zrobił ciekawy depacker z linii komend na PC dla C64, ktory juz jest troche automatyzacja bo rozpoznaje prawie wszystkie packery i w wyniku zostaje full C64 RAM przed kompresją :)

Offline malik_cjm

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2017, 19:28 »
Bardzo przyjemnie mi się pracowało z radare

Ponizej linki z opisem jak mozna użyć do modyfikacji zrzutów z VICE

https://retro.moe/2015/11/18/disassembling-6502-code-with-radare-part-i/
https://retro.moe/2015/12/09/disassembling-6502-core-with-radare-part-ii/

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2017, 20:37 »
Ja na co dzien pracuje z IDA aczkolwiek disassembler Ian Coog'a tez sie przydaje. Te disasemblery tutaj wrzucilem jak "zakladki", z ktorych moga skorzystac takze inni a w wypadku gdy soft jest dostarczony z kodem zrodlowym lub swobodna konfiguracja to nie ma znaczenia czy pisal go atarowiec czy babcia jozia (vide np doskonaly asembler/symulator Kowalskiego).

Offline axa

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2017, 21:39 »
Nie zwróciłem uwagi że radar wspiera 6502. Super. Jak ktoś lubi walczyć z cli to będzie zachwycony.

Offline Buddha

• Level 4
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2017, 20:11 »
Nie zwróciłem uwagi że radar wspiera 6502. Super. Jak ktoś lubi walczyć z cli to będzie zachwycony.

Nie wiedziałem nawet o tym Radare, więc pewnie powalczę, w sensie, że przetestuję :) Zawsze się coś znajdzie ciekawego :)

atarowiec czy babcia jozia

Zastanawiałem się trochę nad tym, że w jakim celu i dlaczego nie dziadek Józef ?

Offline malik_cjm

• Level 2
  • **
Odp: Disasemblery
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwca 2023, 21:24 »
Ostatnio wpadłem na https://github.com/fadden/6502bench/. Ma kilka ciekawych opcji i wygodny interfejs.