Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore Plus/4 i problem ze zgraniem pliku .tap na taśmę i załadowaniem  (Przeczytany 3504 razy)

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Czy ktoś z was ma spraktykowane jak i czym najlepiej i najskuteczniej skonwertować plik .tap na taśmę magnetofonową ale tak żeby później się odczytywała w Commodore Plus/4?

Próbowałem już na wiele sposobów ale to nie działa - Commodore Plus/4 "nie widzi" pliku który odtwarzam programem Audiotap a wyjście karty dźwiękowej z PC jest podłączone do nagrywania na magnetofonie w "wieży". Ale gdy na magnetofonie na komputerze coś nagram i porównam to oryginalne (co oczywiście się wczytuje prawidłowo) z tym skonwertowanym nagraniem to są słyszalne różnice jakby w "prędkości" odtwarzania. Wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach że z Commodore 16/Plus/4 nie jest tak prosto z tym konwertowaniem bo tam jest jakby inny format zapisu.

Wcześniej próbowałem w ten sposób przenosić na C64 i to działa (plik .tap przekonwertowałem na dźwięk programem Audiotap i później odtworzyłem z PC z wyjścia karty dźwiękowej (z odwróconym waveform) na "wieży" na kasetę i później wrzuciłem do magnetofonu do kompa i działa).

Wiem że jest SD2IEC ale jakoś nostalgia mnie bierze żeby sobie pooglądać kolorowe paski na ekranie ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2017, 00:14 wysłana przez fasdeb »

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
Pytanie podstawowe, a sprawdzales ten egzemplarz plus/4 z prawdziwym magnetofonem i powiedzmy "oryginalna" kasetą ? Były modele gdzie był wymagany taki mod
http://plus4world.powweb.com/forum/19152#19175

Czy to co zapodajesz (gra/program) jest dedykowane pod plus/4 ?
Czy sygnał jest mono ?
Jakiego typu kasety uzywasz ?
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Jestes pewien ze komputer ma sprawny port magnetofonu oraz magnetofon jest sprawny?

Uzywanie kaset na tych kompach mija sie z celem, paskow nie zobaczysz bo tam turbo (jak z black boxa) nie ma ;)

EDIT: no i pytanie czy dobrze skonfigurowales audiotap, tam sa opcje specjalnie dla serii 264.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2017, 08:11 wysłana przez Raf »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Pytanie podstawowe, a sprawdzales ten egzemplarz plus/4 z prawdziwym magnetofonem i powiedzmy "oryginalna" kasetą ? Były modele gdzie był wymagany taki mod
http://plus4world.powweb.com/forum/19152#19175

Czy to co zapodajesz (gra/program) jest dedykowane pod plus/4 ?
Czy sygnał jest mono ?
Jakiego typu kasety uzywasz ?

Magnetofon mam oryginalny, próbowałem na dwóch magnetofonach, na 1531 i na 1530 od C64C. Sprawdziłem tylko nagrywanie i odtwarzanie i na samym komputerze to co nagrałem (np. jakiś krótki program w BASIC-u) to później komputer też go widzi ale tylko co sam nagrał. Natomiast jeśli chodzi o gry to nie mam jak sprawdzić bo nie mam żadnych gier na kasecie. Sygnał nagrywany jest na stereofonicznym magnetofonie (nie mam magnetofonu mono). Kaseta nowa żelazowa kupiona w internecie.

Jednak to chyba z odczytem pliku .tap w programie Audiotap jest coś nie tak ponieważ gdy odsłuchuję i porównuję na "ucho" zapis z PC z Audiotapa i zapis z Plus/4 to te zapisy różnią się fonicznie od siebie. Na zapisie z wieży charakterystyczne "piszczenie" przed nagłówkiem na początku jest wyższe i "tempo" też. Dodatkowo na zapisie z Plus/4 słychać charakterystyczne podwójne "echo" wyprzedzające kolejne fragmenty danych czego nie słychać na zapisie z magnetofonu z wieży. Ściągnąłem ze strony plus4 world zapis gry w pliku .wav ale przy odtwarzaniu również ten zapis się różni od tego z kompa. Gry pobieram ze strony plus4world ale tam nie jest napisane czy są to gry dedykowane pod Plus/4 czy nie. Ale pamiętam kiedyś jak miałem te komputery to na obydwu chodziły te same gry z tej samej kasety.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2017, 17:34 wysłana przez fasdeb »

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Jestes pewien ze komputer ma sprawny port magnetofonu oraz magnetofon jest sprawny?

Uzywanie kaset na tych kompach mija sie z celem, paskow nie zobaczysz bo tam turbo (jak z black boxa) nie ma ;)

EDIT: no i pytanie czy dobrze skonfigurowales audiotap, tam sa opcje specjalnie dla serii 264.

Port magnetofonu jest raczej sprawny bo jak nagram na kompie i później wgram to się wgrywa bez błędów.

Wiem że się mija z celem ale to takie moje zamiłowanie do kaset :) Turbo jest bo np w pliku z grą Fire Ant ładuje się na jego początku system turbo Novaload i za chwilę ładuje się dalej właściwy plik gry i lecą kolorowe paski. Sprawdziłem pod emulatorem, zresztą te paski pamiętam sprzed 30 lat gdy miałem te komputery. Oto dowód: https://youtu.be/urlPYdm4Hh0?t=119

Z Audiotapem wczoraj walczyłem chyba 8 godzin na wszystkie sposoby z różnymi ustawieniami i nic to nie dało. Komputer nadal nie widzi pliku. Ponadto w Audiotapie nie widzę żadnych opcji dla 264.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2017, 17:43 wysłana przez fasdeb »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
http://wav-prg.sourceforge.net/wavprg.html

opcja pierwsza, potem jest dropbox USE CLOCK i jak byk jest na liscie c16 pal, c16 ntsc... w audiotap nie ma takich opcji... mysle, ze case closed...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Ale w ten sposób mogę tylko konwertować tap do clean tap a nie o to chodzi bo ten tap i tak muszę jakoś odtworzyć żeby nagrać na magnetofonie na wieży.

Zresztą ten plik wynikowy .tap (z opcji clean tap) brzmi niemal tak samo jak plik źródłowy i różni się od oryginalnego zapisu z Plus/4. I w tym właśnie problem bo komputer jego nie rozpoznaje.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2017, 20:18 wysłana przez fasdeb »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
to co chcesz zgrac to sa oryginalne gry?

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Są to gry na stronie http://plus4world.powweb.com w formacie tap. Pod emulatorem działają. Zgrywane pewnie z oryginałów, tak mi się wydaje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
Nie mam czasu strugac wedki i lowic nia kaset dla kogos...

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Ten program generuje mi zerobajtowy plik. Na innych parametrach się wiesza.

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
Zauważyłem że do programów WAVPRG i Audiotap brakowało bibliotek które uzupełniłem ale mimo to Plus/4 nadal nie widzi plików. Próbowałem z różnymi parametrami. Próbowałem również ustawiać głowicę. Wygląda na to że nie da się tego zrobić. Programy zapisane na kompie odczytują się prawidłowo.

Offline fasdeb

• Level 2
  • **
OK. Po kilku latach wróciłem do tematu. Adapter kasetowy ruszył ale zrobiłem moda magnetofonu - wejście audio. Gry się wgrywają. Mam jednak pewien problem. Gdy przekonwertuję plik .prg do .wav z zaznaczonymi opcjami w programie WAV-PRG - Fast, Machine C16 PAL to plik nagrywa się w TURBO ale po wgraniu TURBO pojawia się napis READY i muszę wpisywać RUN żeby wgrywanie szło dalej. Czy jest jakaś możliwość żeby to TURBO samo startowało bez konieczności wpisywania komendy RUN?