Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: commodore 64  (Przeczytany 1019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

woto0

• Gość
commodore 64
« dnia: 04 Lutego 2017, 13:36 »
Witam. Szukam pomocy w uruchomieniu tej maszynki. Nie mam kartridża, tylko magnetofon i dwie kasety.
Po włączeniu komputera pojawia się napis standardowy.
wpisuję LOAD (bez strzałki) i każe włączyć magnetofon.
włączam magnetofon i po paru sekundach pojawia się napis READY i mruga kursor.

Z tego co wyczytałem na forum tutaj, to chyba kasety są nagrane w wersji turbo? Sam nie wiem, już. Czy jest jakaś możliwość uruchomienia tych kaset w normalu, albo czy jest możliwość sprawdzenia czy kasety są nagrane w turbo czy w normalu?

Dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

Offline johny73

• Level 3
Re: commodore 64
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2017, 13:59 »
Często jako pierwszy program na kasecie nagrywali loader. Jeżeli nie ma to niestety pozostaje zakupić carta (BlackBox lub podobny) lub poszukać kasety z loaderem. Przy czym cart będzie lepszym rozwiązaniem. BlackBoxy dla przykładu posiadały bardzo potrzebny program do pracy z kasetą, pozwalający na optymalne ustawienie skosu głowicy. Taśmy nagrane na różnych skosach to była niestety bolączka tego nośnika.

woto0

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2017, 14:01 »
Dzięki za pomoc, więc zakup carta. Ogłosiłem się już w Bazarku.

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2017, 14:58 »
Zabawa z taśmą dobra jest na początek. Dobrym rozwiązaniem jest sd2iec. Na forum masz wiele wątków opisujących to rozwiązanie. A i znajdzie się pewnie ktoś mający do sprzedania to cudo :)

woto0

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2017, 17:12 »
Czy cart Super Games będzie się nadawał??

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2017, 17:25 »
Do czego ma się nadawać? Normalnie taki cartridge jest bezużyteczny, ale może się nadawać do tego żeby cokolwiek na c64 uruchomić i sprawdzić czy działa, czy działają porty joysticka, jest dźwięk itp.

Jeśli chodzi o ten cartridge a magnetofon, to jest on całkowicie obojętny. Nie ma tam turbo, nie wpływa w jakikolwiek sposób na współpracę z magnetofonem ani stacją dysków, żeby nie powiedzieć więcej - jego obecność odcina możliwość korzystania z magnetofonu i stacji dysków dopóki jest podpięty do komputera, chyba że ma np. reset. Tego nie pamiętam. Leży u mnie w boxie.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 17:28 wysłana przez misiek2 »

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2017, 17:30 »
Do sprawdzenia dźwięku i joyów wystarczy BASIC. Można sobie napisać krótkie programy i nagrać na kasetę. Sam tak zrobiłem.

woto0

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2017, 18:31 »
Dzięki za pomoc. Chodzi mi o taki cart, żebym mógł wgrywać gry z magnetofonu. Jestem zielony z Commodore.

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2017, 20:13 »
Myślę, że najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest BlackBox lub podobny. Może być Final II lub III - ale tutaj cena będzie zapewne wyższa. BlackBoxy posiadały bardzo przydatny w pracy z taśmą program do regulacji skosu głowicy. Taśmy były nagrywane na magnetofonach w różnym stanie i przy różnych ustawieniach głowicy. Ale docelowo polecam sd2iec.

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Marca 2017, 14:57 »
Chłopaku, olej kaseciaka. Szukaj sd2iec i ciesz się C64. Na kaseciaka szkoda nerwów na ?LOAD ERROR czy kręcenie śrubokrętem. Kasety też co raz trudniej dostać, a i ceny zaczynają się robić "kolekcjonerskie". Sam mam pudło po butach kaset do C64, ale trzymam je raczej z sentymentu - obsługą C64 zajmują się 1541 w liczbie czterech i sd2iec. Pogadaj na forum (może Raf pomoże) na temat JiffyDOSa do C64, który z sd2iec tworzy srogi tandem. Mając JDosa nie potrzebujesz karta do przyspieszenia transferu po IEC. Karty przeważnie to "pirackie klony" Action Replay albo Final Cartridge. Te które były zrobione lepiej działają, a z innymi są jazdy. IMO jak nie masz pewniaka to szkoda zachodu i pieniędzy. Sądzę że JiffyDOS będzie tańszy niż Final (z Action chyba niezbyt się dogaduje z sd2iec).