Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Sprawdzanie dyskietek - ciąg dalszy.  (Przeczytany 668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ExciterELB

• Level 6
Sprawdzanie dyskietek - ciąg dalszy.
« dnia: 04 Lipca 2016, 23:36 »
Napisałem "ciąg dalszy", ponieważ chyba nie ma złotego środka.
Próbuję poformatować/ posprawdzać dyskietki.
Zacząłem używać programów polecanych w innych tematach.
Oto dziwaczne zachowania:

Sen...Tester by Dark Zone - idzie wolniej, startuje od środka dyskietki (? :O ?), dopycha na siłę mechanizm z głowicą do środka napędu (myślałem, że mi stacja padła i rozkręciłem)
Eksa Disk Tester - startuje od wewnętrznej, idzie jak burza, pokazuje, że wszystko z dyskietką OK (podczas gdy program wyżej atakuje błędami?)

Czy ten pierwszy jest pisany pod jakąś dedykowaną stację? Moja to 1571.

Offline ExciterELB

• Level 6
Re: Sprawdzanie dyskietek - ciąg dalszy.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2016, 15:20 »
To może ktoś podpowie co jest nie tak?
Format przechodzi bez problemu. Skan programem Wegiego bez problemu (same zielone plusiki).
Każda próba nagrania kończy się ERROR'ami od połowy dyskietki.
Tak jakby formatował tylko 1 stronę, test badał jedną stronę, ale nagrywanie odbywało się 2-stronne.
W kompie jak i w stacji wsadzony jest JiffyDOS.
Wcześnie w stacji był ROM CBM -03 (podobno z jakimś bugiem, myślałem, że to może być przyczyna i wsadziłem JD, ale nadal to samo)
Stacja 1571
Jakiś HINT?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2016, 16:19 »
Czy aby na pewno JD są właściwie sparowane ? JD w stacji jest faktycznie dla 1571 ?

Odradzam ogólnie 1571. Podwójna głowica same kłopoty. Sprendzynka ma być wyważona dynamometrem na 2 gramy. Po tylu latach to już loteria...

No i stacja powinna być pewnikiem w 1541 mode.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2016, 17:17 »
JiffyDOS_1571_repl310654.bin - wydaje mi się, że na pewno. Mam jeszcze biny do 1571 ze 128D, to ten na pewno nie.

Akurat taka mi się trafiła. to nie wybrzydzałem. Mam 1541-II, ale martwa. Wymieniłem ROM'a, bo coś za bardzo się gotował, a stacja jadła ponad 1A prądu. Z nowym je ok. 0.6-0.7A, ale nadal świecą się 2 diody i C= nie ma komunikacji ze stacją :(.