Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Maszynownia #3 - tuning C-64  (Przeczytany 476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Maszynownia #3 - tuning C-64
« dnia: 02 Czerwca 2016, 19:35 »
https://www.youtube.com/watch?v=goFhT7M1sKk

Panowie calkiem przystepnie pokazuja zabawki do komodorkow

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline misiek2

• Level 4
Re: Maszynownia #3 - tuning C-64
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2016, 21:16 »
Coś tam pokazują. Sądząc po prezentacji i wypowiedziach związanych np. z EF3 pokazują, że specami to raczej nie są. W cz. 2 koleś z jednej strony odrzuca modyfikacje typu przełączniki w obudowie, tymczasem montuje hxc i maluje obudowę na czarno. Moimi przewodnikami raczej nie będą. Można obejrzeć z przymrużeniem oka albo po naładowaniu krwiobiegu uspokajaczami o różnym stężeniu .

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2016, 23:24 »
Strasznie zle nie jest, wiadomo ze zawsze sie mozna do czegos przyczepic, gorsze sa niektore komentarze pod filmem.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2016, 08:43 »
Spoko, fanie że coś takiego jest, jednakże mogliby się bardziej merytorycznie przygotować do nagrania. Prawdą jest, że o kilku zabawkach nawet nie słyszałem.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2016, 09:50 »
Niestety, Labocha niezbyt przystępnie to wszystko opisuje - odnoszę wrażenie, że współprowadzący zadawali mało pytań bo za bardzo nie rozumieli do czego są te urządzenia. Może i ma wiedzę, ale prezentuje ją strasznie fragmentarycznie i często posługuje się językiem znanym tylko dla zaawansowanych komodorowców.
No i jak na temat tunningu Commodore to przedstawił urządzenia raczej do diagnostyki i serwisu - gdzie ten tunning?
Zaczął od "Kerneli", zanim okazało się do czego to służy, współprowadzący wpadli już w konsternację (to w commodore się coś wymienia?), okazało się że to kość testowa w przypadku problemu ze sprzętem. Dalej PLA, już sam nazwa budzi wątpliwości co to takiego w tym commodore i dlaczego takie ważne. Nie wspominał nawet słowem że mowa tu o starych wersjach, gdzie tylko ten układ występuje, a że to manager pamięci to jakoś umknęło. Zaczął rozwodzić się o podstawkach.
Potem Saver 64, przyznam że pierwszy raz słyszę o tych problemach z pikami na zasilaczu (no ale ja tam fachowcem nie jestem), no załóżmy że tak jest. Tyle że c64 ma jeszcze na płycie komplet kolejnych stabilizatorów napięcia 5v i 12v (np. w Atari nie zauważyłem), za nim to wszytko pójdzie z dymem i dobierze się do innych układów to nie będzie taki proste. O zgrozo podał przykład SID-a, gdzie akurat to bardzo mało prawdopodobne, a jak już to raczej z 9V, ale tam jest bezpiecznik. Wstępnie przejrzałem info od Carlsena, i rzeczywiście mówi coś o kościach Ram, o Sidzie nawet nie wspomniał- ale wyobraźnia działa - Aha to dlatego te sidy się palą  - (z mojego doświadczenia to palą się głównie poprzez manipulowaniem przy złączu AV - nie ma tam zabezpieczenia).
Co do tego urządzania od stacji - to nie zrozumiałem jak to działa.  Czy to emuluje każdy rodzaj stacji, czy służy tylko za rodzaj banku dla obrazów dyskietek które później trzeba zgrać na prawdziwej.
Na koniec EF3, na której zaprezentował... rom od SX-a - no czyste szaleństwo, tylko brać.
Po takim odcinku ludzie "nieobeznani" dowiedzieli się tylko tyle że strasznie dużo rzeczy może się przytrafić w c64.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2016, 11:02 »
gorsze sa niektore komentarze pod filmem.

lol które.