Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: uruchamianie gier na c 64  (Przeczytany 940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

paw

• Gość
uruchamianie gier na c 64
« dnia: 11 Stycznia 2005, 10:52 »
 Witam.
 Mam pytanie odnośnie uruchamiania gier na C64 z magnetofonu i stacji dysków---nie pamitam jakie są komendy do wpisywania, a chciałbym sprawdzi czy moje commodore działa.
 Prosze o pomoc!!!!  

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2005, 22:17 »
 pewnie ktoś mnie zaraz nazwie \'tematowym kopidółem\', ale jak widzę kogoś w potrzebie to muszę napisać:
 Kaseta: Wpisujesz LOAD i wciskasz  RETURN, następnie come odorek cię poprosi o wciśnięcie play na magnetofonie, i jedziesz, jak gra się załaduje wpisz RUN, chyba że ma wpisany w program autostart;

Dyskietka: Wpisujesz LOAD\'*\',8,1 i naciskasz RETURN, i jedziesz, jak gra się załaduje wpisz RUN, chyba że ma wpisany w program autostart;

~#*#Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Września 2005, 01:45 »
 Wszystko fajnie pójdzie o ile masz dobrze ustawioną głowicę w magnetofonie (trzeba mieć do niego taki mały śrubokręcik) i na taśmie jest wszystko nagrane w trybie normal.Na C64 bez cartridge`a to i tak niewiele zdziałasz więc jeśli go nie masz to radzę się zaopatrzyć.W instrukcji od cart. (albo w necie :) ) przeczytasz jaką komendą idzie sprawdzić ustawianie głowicy np w blackbox masz <-HF (strzałka w lewo)HF i play w magnetofonie.Głowicę ustawiasz tak żeby szły 2 cienkie linie (dla gry w trybie TURBO lub 3 w normal).Ładowanie gier w trybie Turbo (o ile tak są nagrane kasety zamiast load to  <-L albo TLOAD zależy od cart. Jak się gra załaduje to RUN.Co do wyboru cart. to do kaset poleciłbym blackboxa na początek a jeśli zamierzasz więcej cudować zwłaszcza z dyskietkami to lepiej Action Replay który jest chyba najlepszym crt. do c64 ale nie pamiętam czy ma prog do ustawiania głowicy.Życzę udanej zabawy z prawdziwym c64.Ja z braku czasu i lenistwa jadę na emulatorach.

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Września 2005, 10:31 »
 Action Replay nie ma programu do ustawiania głowicy. To typowy kartridż do stacji dysków.
 A najlepszą dla mnie metoda ustawiania głowicy była metoda akustyczno-wizualna

Po prostu czekało sie na sygnał pilotujący i tak kręciło głowicą, żeby paski były jak najcieńsze a sygnał dźwiękowy był jak najczystszy

~#*#Gringo_w

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2005, 13:40 »
 No ale na metodę akustyczno wizualną to już trzeba mieć trochę doświadczenia więc to raczej niewykonalne dla początkującego.Niektórzy kiedyś cudowali z dwoma magnetowfonami i nagrywali sobie wszystkie kasety na jednym ustawieniu głowicy przez co nie musieli już nic kręcić.

januzi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2005, 15:20 »
 apropo :D
 gdzie mozna dorwac sidy oraz mp3 z muzyka, ktora pojawiala sie po wcisnieciu \'magicznego guzika\' freeze ?

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2005, 15:25 »

Napisał: januzi

apropo :D
 gdzie mozna dorwac sidy oraz mp3 z muzyka, ktora pojawiala sie po wcisnieciu ``magicznego guzika`` freeze ?
Jej dla mnie Wasz język jest jak chińskie:) nic nie rozumiem :D:D:D jakieś sidy czy coś takiego, co to w ogóle jest?? :D:D:D no ale może dzieki mojemu korepetytorowi dowiem się kiedyś :) buziaczki dla wiadomo kogo :*:*:*

Ewelll OSH

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Września 2005, 15:45 »

Napisał: Gringo_w

No ale na metodę akustyczno wizualną to już trzeba mieć trochę doświadczenia więc to raczej niewykonalne dla początkującego.Niektórzy kiedyś cudowali z dwoma magnetowfonami i nagrywali sobie wszystkie kasety na jednym ustawieniu głowicy przez co nie musieli już nic kręcić.
Ale ja sie zorientowałem po nieudanych eksperymentach z programem Head Fit (dla przypomnienia: w BlackBoksie <-HF )
 Musiałem się szybko nauczyć

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Września 2005, 20:30 »
 hmmmm albo moze lepiej nie skomentuje  

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Września 2005, 21:01 »
 hmmmm, czego nie skomentujesz, ksywki Ewelll Osh????? (hmmmm, ciekawe coto za wariat       )

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Września 2005, 21:37 »
 hmmm moj wariat  

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Września 2005, 20:04 »
 Czyli OSH????

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Września 2005, 20:33 »
 TAK - OSH                                                

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Września 2005, 21:57 »
 Kobieto, nie krzycz tak bo ogłuchnę, naszczęście jak jestem zmęczony to nie działam jak należy, bo inaczej bezpiecznik karty dźwiękowej byłby w zagrożeniu :

Offline Ewelll

• Level 4
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Września 2005, 22:50 »
 Pewny!! no bo już tyle razy pisałam, ze to  jest OSH a Ty ciagle tego nie wiesz??!!        i nie stawiaj az tylu buziek