A mnie się wydaje, że to wina C64. Jeśli wykrył kanał i jest czarny ekran, a nie szum, to telewizor złapał coś i zdemodulował poprawnie do niskiej częstotliwości. I teraz tak: zakładając scenariusz, że to wina TV, to by oznaczało, że TV nie potrafi zinterpretować sygnału synchronizacji V lub H. Nie licząc tego, że to sygnał progresywny 288p, a nie 576i, to sygnalizacja z C64 nie jest chyba jakoś wysoce niestandardowa i każdy TV powinien to złapać. Jeśli jednak w tym jest problem mimo wszystko, to kabel C64->SCART/Cinch nic ci nie da, bo tam jest dokładnie taka sama sygnalizacja, omijamy tylko modulator RF który w sygnale video nic nie zmienia, moduluje tylko do kanału 36 i dodaje audio. Proponuję prosty test:
- układ graficzny VIC na C64 ma tę wadę, że generuje pionowe pasy o szerokości jednego znaku, wygląda to mniej więcej tak:
http://www.melon64.com/forum/viewtopic.php?t=2422Na czarnym tle też to powinno być widać pod warunkiem, że masz nieco rozjaśniony telewizor.. Jeśli ujrzysz takie paski, to mam złą wiadomość: TV poprawnie demoduluje i interpretuje sync i problem leży w C64.
BTW, też jestem z PZ.