Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czarny ekran po podłączeniu C64C kablem RF do nowego telewizora  (Przeczytany 3821 razy)

wnuczus

• Gość
Cześć, w tej chwili nie mam jak sprawdzić czy to wina TV czy C64. Bo mam tylko nieszczęsny kabel RF. Ale czy jeśli telewizor wykrywa mi sam na 36 kanale komputer ale pokazuje tylko czarny ekran czy możliwe jest to, że to wina TV? czy kupiłem bubel.

Offline Beda

• Level 3
Re: Czarny ekran po podłączeniu C64C kablem RF do nowego telewizora
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Marca 2016, 09:00 »
Możliwe, możliwe :(
Moje dwa TV LCD i LED także nie radzą sobie z RF - dawno nie korzystałem, więc nie pamiętam, czy obraz był bardzo złej jakości, czy w ogóle go nie było , ale problemy z tym niestety są :(
Parę C64 i parę innych...

wnuczus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Marca 2016, 09:16 »
Niestety dorwałem z rana "stary TV" i niestety to samo..

Ale pewnie to samo..

Jak myślicie można to w miaro tanio  naprawić? Czy mogę jakoś sprawdzić co jest uszkodzone?

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Marca 2016, 09:27 »
A mnie się wydaje, że to wina C64. Jeśli wykrył kanał i jest czarny ekran, a nie szum, to telewizor złapał coś i zdemodulował poprawnie do niskiej częstotliwości. I teraz tak: zakładając scenariusz, że to wina TV, to by oznaczało, że TV nie potrafi zinterpretować sygnału synchronizacji V lub H. Nie licząc tego, że to sygnał progresywny 288p, a nie 576i, to sygnalizacja z C64 nie jest chyba jakoś wysoce niestandardowa i każdy TV powinien to złapać. Jeśli jednak w tym jest problem mimo wszystko, to kabel C64->SCART/Cinch nic ci nie da, bo tam jest dokładnie taka sama sygnalizacja, omijamy tylko modulator RF który w sygnale video nic nie zmienia, moduluje tylko do kanału 36 i dodaje audio. Proponuję prosty test:
- układ graficzny VIC na C64 ma tę wadę, że generuje pionowe pasy o szerokości jednego znaku, wygląda to mniej więcej tak:
http://www.melon64.com/forum/viewtopic.php?t=2422
Na czarnym tle też to powinno być widać pod warunkiem, że masz nieco rozjaśniony telewizor.. Jeśli ujrzysz takie paski, to mam złą wiadomość: TV poprawnie demoduluje i interpretuje sync i problem leży w C64.
BTW, też jestem z PZ.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marca 2016, 09:57 »
Wyglada na udupionego c64c.
Jezeli to nic powazniejszego to mogl poleciec RAM.

wnuczus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2016, 10:03 »
Tak to C64C. Sprzedawca zarzekał się, że sprawny..

Jestem strasznie wściekły tak się cieszyłem na nasze spotkanie. Nawet z rana dziś poleciałem po jakiś stary TV do znajomych aby się upewnić. Kupiłem dwa osobno Joystiki, kupiłem urządzenie co pozwala większość gier odpalać z kart pamięci kupiłem kabel euro kupiłem jakieś gry na kasetach i po co..

Niech ktoś mnie poratuje i sprzeda gołego c64 bez zasilacza niczego..
Mogę tego oddać takiej osobie tego też na części..

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2016, 10:06 »
Mozesz sprobowac docisnac vica

wnuczus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2016, 10:26 »
A dało by radę wrzucić jakąś rozpiskę która kość od czegoś jest? Próbowałem to wyguglować ale z słabym wynikiem.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2016, 10:42 »
A dało by radę wrzucić jakąś rozpiskę która kość od czegoś jest? Próbowałem to wyguglować ale z słabym wynikiem.
To widziałeś?
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/schematics/computers/c64/

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Marca 2016, 10:56 »
W pierwej upewnij się czy to nie jakiś kasztan. Zobacz i podaj numer płyty.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Marca 2016, 12:54 »
Ja mam takiego jednego ancymonka, który wstaje tylko z włożonym dowolnym cartridgem. Kisiel widział go na Amiparty. Bez carta też mam na starcie czarny ekran. Chłopak z cartridgami daje radę. Działał w nim nawet UK1541. Oczywiście był tez jednocześnie wpięty EF3, którym to wybierałem kernal. 
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2016, 12:57 wysłana przez misiek2 »

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2016, 13:46 »
Cześć, w tej chwili nie mam jak sprawdzić czy to wina TV czy C64. Bo mam tylko nieszczęsny kabel RF. Ale czy jeśli telewizor wykrywa mi sam na 36 kanale komputer ale pokazuje tylko czarny ekran czy możliwe jest to, że to wina TV? czy kupiłem bubel.

Raczej bubel.

Ja mam takiego jednego ancymonka, który wstaje tylko z włożonym dowolnym cartridgem. Kisiel widział go na Amiparty. Bez carta też mam na starcie czarny ekran. Chłopak z cartridgami daje radę. Działał w nim nawet UK1541. Oczywiście był tez jednocześnie wpięty EF3, którym to wybierałem kernal.

Weź w rękę dobrą latarkę, poświeć w expansion port i przyjrzyj się uważnie, czy jakieś piny nie zwierają.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marca 2016, 13:55 »
A na to nie wpadłem jak oglądałem płytę, w sumie genialne.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marca 2016, 16:25 »
Az mi sie przypomnial c64 zalany zupa pomidorowa, w ktorym nie dzialal reset - po wlozeniu cart, odpaleniu c64 i nacisnieciu resetu smigal git.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

wnuczus

• Gość
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2016, 19:00 wysłana przez wnuczus »