Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Breadbin ze starą płytą nie startuje.  (Przeczytany 2074 razy)

fazibear

• Gość
Breadbin ze starą płytą nie startuje.
« dnia: 22 Lutego 2016, 20:34 »
Witam,

próbuję ożywić commodore. Jest to stary breadbin z brązową klawiaturą. Usunąłem reset, który ktoś sobie dosztukował, wywaliłem słiczer kerneli, zakupiłem scalaczek, jednak po włączeniu ekran na ogół czarny. Zdaża się, że po około 3 sekunach zmini sie na czerwony albo niebieski. Mimo wszystko nie działa ?

Gdzie można jeszcze zajrzeć ?

Z góry dziękuję :)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Breadbin ze starą płytą nie startuje.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2016, 21:39 »
proponuje zacząć od kartonu celem zapakowania i wysłania do Raf'a albo V12. Dogadaj się na prv z nimi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

fazibear

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2016, 15:28 »
Hmm....

Mało edukacyjne podejście do tematu. Równie dobrze mogę to zapakować do śmieci i ogarnąć inną działającą, ale nie taki jest cel. Dysponuje działającym sprzętem, a ten, skoro już mam chciałbym spróbować naprawić.

Macie tutaj spore doświadczenie więc zapytałem o jakieś wskazówki. Jako, że sprzęt nie jest całkiem martwy i są dość charakterystyczne oznaki mogę spróbować pokombinować sam oczywiście z waszą pomocą.

W każdym razie ponawiam pytanie ? Gdzie mogę szukać problemu ? Doświadczył ktoś czegoś podobnego ?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2016, 15:41 »
PLA na pierwszy strzal,
Ray Carlsen opisuje liste przypadlosci i mozliwych winowajcow
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2016, 15:59 »
Szukaj tam gdzie był dlubany.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2016, 17:18 »
Próbowałeś użyć tego resetu przed wywaleniem? Jak nie, to spróbuj zrobić reset "z ręki" po włączeniu (3? PIN na USER PORT do masy - sprawdź dokładnie w googlach PINologie, który to RESET).

fazibear

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2016, 11:46 »
Próbowałeś użyć tego resetu przed wywaleniem? Jak nie, to spróbuj zrobić reset "z ręki" po włączeniu (3? PIN na USER PORT do masy - sprawdź dokładnie w googlach PINologie, który to RESET).

Jak reset jeszcze był oczwiście go naciskałem. Ekran wtedy zmieniał kolory. Stawał się czerwony, zielony etc.

pozdrawiam.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2016, 13:15 »
Jak chcesz się edukować, to na pierwszy strzał polecam lekturę Raya Carlsena.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2016, 13:24 »
szkoda czasu lepiej kupić nowy a ten sprzedać jako ... nie wiem nie znam znalazłem na strychu i 400PLN zaliczone ;)

Powodów uszkodzenia jest zbyt dużo aby to stwierdzić na podstawie black screen dioda świeci.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

fazibear

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2016, 15:22 »
szkoda czasu lepiej kupić nowy a ten sprzedać jako ... nie wiem nie znam znalazłem na strychu i 400PLN zaliczone ;)

Działający sprzęt to ja mam. Ten nabyłem dla ciemnej klawiaturki - zresztą miał w opisie to co napisałeś i kosztował 100.
Obudowa breadbin też fajna, tylko ktoś dziury powiertolił na reset i switcher.

Powodów uszkodzenia jest zbyt dużo aby to stwierdzić na podstawie black screen dioda świeci.

Jak już napisałem objaw jest inny. Wydaje mi się, że dość charakterystyczny. Więc to nie jest totalny trup. Pierwsze co myslalem to może ten switcher kerneli, ale kernel wsadziłem inny i to samo.

Zasugerowaliście PLA, gdzie można nabyć taki scalaczek i jaka cena tego jest ?

pozdrawiam.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2016, 15:36 »
http://www.amibay.com/showthread.php?77543-The-new-PLA-substitute-PLAnkton-the-new-batch-is-here!

12,5 jurka plus przesyłka.
Potem wymienisz resztę scalaków :)
Nie wymienia się na "małpę" tylko po diagnozie. Forum ma to do siebie że nie obrazuje wiedzy tylko wiarę. Ja wierzę że to układ NMI.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2016, 16:25 »
Ewentualnie, jak chcesz się pobawić,  podstawic substytut PLA z Eproma. Do diagnozy starczy.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2016, 18:50 »
najpierw i tak trzeba wylutowac (bo raczej nie bedzie w podstawce) a jak sie nie ma doswiadczenia to wiecej mozna szkody niz pozytku zrobic - been there, done that.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lutego 2016, 19:20 »
Ewentualnie, jak chcesz się pobawić,  podstawic substytut PLA z Eproma. Do diagnozy starczy.

One są na tyle kapryśne, że mogą dać mylną diagnozę. Nie każdy EEPROM zadziała z nie każdą płytą.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lutego 2016, 22:31 »
Ja mam epromy, ktore dobrze sie spisuja w roli zamiennika ale i tak ostatecznie nie ma gwarancji, ze kazdy cartridge bedzie dzialac itd.