Elo,
wziąłem się niedawno za programowanie. Kiedyś trzeba. Ponieważ mam proste wymagania na początek na pierwszy rzut poszła Attiny 2313.
Program napisany w BASCOM (dziecinnie proste, po 2h już kumałem o co chodzi).
Problem pojawia się po załadowaniu wsadu do uC. Nie działa tak jak powinno. Co gorsze, w symulatorze w BASCOM AVR wszystko działa jak trzeba.
Temat jest tak prosty, że nie idzie tego spieprzyć, a jednak.... Jeden przycisk ma zmieniać stany logiczne na 2 wyjściach Attiny.
Wygląda tak:
start 0 0
push 0 1
push 1 0
push 1 1
push 0 0
..i tak w kółko
w symulatorze patrzyłem na wszystkie stany logiczne i zmienną sterującą if-ami dla poszczególnych stanów i działa dokładnie tak jak w założeniu... po wgraniu do Attiny mam:
start 0 0
push 0 1
push 1 1
push 0 0
push 0 0
czy może być to kwestia fusebitów w attiny? sterowana jest zegarem wew 8MHz i żadnych więcej cudów w/g mnie tu nie trzeba robić... chyba, że się mylę??
Z moich obserwacji wychodzi, że "ona" jakby podwaja stany, czy przypisze PINB.5 = 0, potem PINB.5 =1 czy Toggle PINB.5..bez znaczenia, zachowuje się tak samo.. dla niej wychodzi mniej więcej tak
0 = 0
1 = 0
1 = 1
0 = 1
0 = 0
Ktoś coś podpowie? Już drugi dzień z tym walczę, szukam po forach, po pdf'ach, ale nie widzę nigdzie podobnego problemu.