Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne 2016  (Przeczytany 42370 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Ciekawostki aukcyjne 2016
« Odpowiedź #675 dnia: 08 Listopada 2016, 08:10 »
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tulipomania.... będziecie kupować domy za c65 :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #676 dnia: 08 Listopada 2016, 09:31 »
I dlaczego magnetofony, które kiedyś po dychu były teraz parę razy droższe.

Powiem szczerze, że nie mam zaufania do tych podróbek (brak logo commodore). Kupiłem swego czasu kilka, taki szczęśliwy że "jakby coś" to na pewno będę miał sprawny. No i zdarzyło się takie "jakby coś" - kolega raz dzwoni i mówi że kupił na wyspach pudło z oryginalnymi grami na kasetach, chciałby sprawdzić - mówię przychodź, mam trochę tego sprzętu. Akurat magnetów za bardzo nie używam, ale coś tam wyciągnąłem.
No to wgrywamy, patrzę i słyszę że to już nie to tempo przesuwu z taśmy co trzeba- no ale mówię spokojnie mam nowe - kolega się zdziwił i jeszcze bardziej podekscytował. Otworzyłem dokładnie taki jak w tej aukcji, (na allegro też się ostatnio coraz więcej ich pojawia), wyciągnąłem z foli, jest i instrukcja, powiew świeżego plastiku, zabłyszczały oczy, no teraz będzie się działo. I dupa...
Ciężko było go w ogóle uruchomić (klawisze się jakoś blokowały),  jakieś złe spasowanie. Rozkręcałem, dłubaliśmy, kombinowaliśmy, a to coś nie kręciło, trochę działał bez obudowy, jęczał, no dantejskie sceny - w końcu wróciliśmy do tego starego, bo na nim chociaż coś się udało wgrywać.
W każdym razie z dumy, zrobiło mi się wstyd. Omijam te sztuki z daleka - wolę stare w wyższej cenie.
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 09:36 wysłana przez Skull »

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #677 dnia: 08 Listopada 2016, 09:48 »
Szanowni forumowicze, nawet jak my wymrzemy to przyjdą nowe pokolenia maniaków komputerowych, które będą te zabytki trzymać w rękach z ekstazą.  8) Oczywiście , że część przepadnie, ale nie wszystko. Domyślam się też, że będą je również przewalać zwykli kolekcjonerzy antyków. A czy będzie działać, czy nie to już inna kwestia, bo Aplle I nie działają i idą na aukcjach po 640 000 USD :) Obecnie doskonale to pokazuje przykład tego pierwszego komputera Wozniaka i Jobsa zmontowanego w walizce… Wiecie na pewno  jakie ceny osiągają - 640 000 USD na aukcjach to już normalka. 2 miliony złotych za walizeczkę z MOS-em 6502 taktowanym zegarem ok. 1 MHz  ;D
Jakiś czas temu podawali w mediach historię kobiety z USA, która po zmarłym mężu robiła porządki w piwnicy i wyrzuciła na śmieci jeden z tych Apple I.  ;D Jak się okazało śmieciarze mieli rozeznanie co mają w łapach i byli na tyle uczciwi , że znaleźli  tę kobietę i podzieli się kwotą ze sprzedaży…
Tak więc... Jeżeli macie jakieś białe kruki i nie daj Bóg dopadnie was śmiertelna choroba to poobklejajcie je taśmą z wykrzyknikami i napisami, że to wartościowe, żeby nie wyrzucać na śmieci !!!  ;)
Oczywiście wszystkim, życzę zdrówka i stoo lat życia! Oraz kumatych śmieciarzy! ;D
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 10:02 wysłana przez roobix »
Legends never die!

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #678 dnia: 08 Listopada 2016, 12:15 »
Szanowni forumowicze, nawet jak my wymrzemy to przyjdą nowe pokolenia maniaków komputerowych, które będą te zabytki trzymać w rękach z ekstazą.

W to akurat śmiem wątpić. Może będą jacyś pojedynczy miłośnicy dawnych czasów, ale z pewnością nie "pokolenie".
Applomania i windowanie cen Apple I przez pojedynczych, bogatych inwestorów to też kwestia pokolenia, które żyło w czasie tworzenia tego sprzętu.

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #679 dnia: 08 Listopada 2016, 13:20 »
Na forum już kilka razy spotykałem się z pesymistyczną nostalgią, że nikt po nas tym się nie będzie interesował i wszystko pójdzie na śmieci, a wg mnie nie. :) Nie będę się upierał bo nie jestem prorokiem, ale obserwuję tylko rzeczywistość i na tej zasadzie mogę coś próbować przewidzieć. A widzę jak cenne stają są różne przedmioty, nawet zwykłe z życia codziennego ludzi i nawet te nie tak odległe czasowo bo np z  XX wieku, a kolekcjonerzy którzy je pieczołowicie pucują i kochają wcale nie mieli z nimi do czynienia w swojej młodości. Wg mnie patrzenie pokoleniowe nie ma zastosowania w kwestii antyków i tym samy retro komputerów, które powoli się nimi stają. Można by to odnieść np do... Rzeczy z I wojny światowej. Kolekcjonuje je dużo ludzi urodzonych pod koniec XX wieku, znają się na nich znakomicie: jakie były wersje bagnetu, kiedy go wyprodukowano, z jakiej stali, jakie oddziały się nimi posługiwały, a jak ich używano to na świcie nie było ich rodziców. ;) Owszem, na pewno grupa kolekcjonerów retro komputerów będzie znacznie mniejsza niż nasze pokolenia i ilość retro komputerów z XX wieku skurczy się znacznie, ale wiele ciekawych modeli przetrwa i wylądują w muzeach, lub prywatnych kolekcjach milionerów. A przez te kurczenie się dostępności będą nabierać ciągle większej wartości.
Każda rzecz na tej planecie, która staje się stara, wiekowa i nie występuje w dużej ilości staje się rok, por roku coraz bardziej wartościowa na rynku muzealno kolekcjonerskim. Pozostaje kwestia czy przetrwa rożne dzieje losu i w jakim stanie, oraz czy trafi na kumatego znalazcę jak np. ci szanowni śmieciarze. :)
Ten Apple I i nawet ta aukcja C65 wg mnie to udowadnia znakomicie i będzie się tak działo z innymi urządzeniami IT. :) Nie wydaje mi się żeby kupujący C65 nie spodziewał się, że jego wnuk weźmie za to 5 x więcej.

Jak pokazuję tę akcję C65 ludziom, którzy kompletnie nie znają się na Commodore, to wywalą oczy i nie wierzą, że ta niunia tyle jest warta. Tym samy ważne jest, żeby wartościowe zabawki trafiały w ręce kumatych, a z tym może być rożnie jeżeli właściciel się o to nie zatroszczy. :)

Dobra, tyle moim zdaniem a teraz mnie ZJEDŹCIE! Au! :D
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 13:22 wysłana przez roobix »
Legends never die!

Offline JLS

• Level 2
  • **

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #681 dnia: 08 Listopada 2016, 14:38 »
Znam bardzo dużo kolekcjonerów maszyn do szycia Singer, teraz można kupić za to samochód w skali 1:72 i jeszcze zostanie na jacht.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #682 dnia: 08 Listopada 2016, 14:48 »
Ksiel na Ciebie liczyłem i widziałem, że nie zawiedziesz..  ;D
Pewnie o tym nie myślałeś, ale może tak być, że twoje UK1541 (jak przetrwają) też z czasem mocno urosną cenowo z racji wyjątkowości i małej ilości wyprodukowanych sztuk. Dla tego ponownie namawiam do nowej serii i sam piszę się na sztukę.  8)
Oczywiście nie po to żeby wnuki zarabiały tylko chciałbym poużywać...  :P

Trochę chyba odbijamy od tematu posta... ;)
Legends never die!

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #683 dnia: 11 Listopada 2016, 09:55 »
Szanowni forumowicze, nawet jak my wymrzemy to przyjdą nowe pokolenia maniaków komputerowych, które będą te zabytki trzymać w rękach z ekstazą.

W to akurat śmiem wątpić. Może będą jacyś pojedynczy miłośnicy dawnych czasów, ale z pewnością nie "pokolenie".
Applomania i windowanie cen Apple I przez pojedynczych, bogatych inwestorów to też kwestia pokolenia, które żyło w czasie tworzenia tego sprzętu.

Posłużę się analogią - dokładnie 15 lat temu, odziedziczyłem dość pokaźną kolekcję monet po dziadku - polskich i niemieckich z lat 1925-1970, przy czym najwięcej pochodzi z okresu przedwojennego. Większość to mennicowe unikaty bite z różnych okazji, ale są i zwykłe obiegówki. Są tego 4 klasery. Byłem kilkukrotnie u znawców/pasjonatów/kolekcjonerów w celach oględzin. Co z tego, że usłyszałem rzewne historie o okolicznościach świąt/okazji, z których część monet była wybita, co z tego, że widzę błyszczące oczy pasjonatów, chytre oferty i pytania "Jak to się uchowało przez wojnę?", co z tego, że usłyszę pozytywne słowa na temat tego zbioru, jak nigdy - ani nie poczuję ducha zbierania monet, bo po prostu mnie to nie interesuje, ani nie poczuję ducha "czasów", które zostały w nich uwiecznione?

Prawdopodobnie, na podobnej zasadzie Wasi/nasi "niewdzięczni" wnukowie przyjmą historie o różnicy C64G od C64C i unikalnej stacji 1581.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2016, 10:04 wysłana przez F7sus4 »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #684 dnia: 11 Listopada 2016, 10:52 »
na podobnej zasadzie Wasi/nasi "niewdzięczni" wnukowie przyjmą historie o różnicy C64G od C64C i unikalnej stacji 1581.

Dla wnuków będzie to nic jak tylko kupa niedziałającego złomu z Muzeum Techniki. Artefakty z wykopalisk ;)

Do czasu wnuków wszelkie C64DX, Fapple 1/2 itp dawno odejdą do krainy wiecznego czarnego ekranu.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #685 dnia: 11 Listopada 2016, 11:53 »
W Dekalogu Kisiela jest ciekawy film o ludziu co przejął kolekcje znaczków i się wkręcił, warto obejrzeć.
Wartość będzie, jak zabraknie surowców to będą z tego odzysk robić...może jakiś c64 w przyszłości uratuje komuś życie?

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #686 dnia: 11 Listopada 2016, 12:19 »
Zapominacie o wynalazkach podobnych do drukarek 3D. Może wnuki bedą mieć sprzęt o którym nam się nie śniło, może bedą mogli wydrukować całego C65 już za 50 zł ;)

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #687 dnia: 11 Listopada 2016, 22:55 »
Zapominacie o wynalazkach podobnych do drukarek 3D. Może wnuki bedą mieć sprzęt o którym nam się nie śniło, może bedą mogli wydrukować całego C65 już za 50 zł ;)
Rzymską monetę możesz już dziś zreplikować. Tylko po co?

Offline 3dh

• Level 3
« Odpowiedź #688 dnia: 12 Listopada 2016, 10:09 »
Bardziej chodziło mi o to, że klasyczne komputery za xx lat nie muszą odejść do krainy czarnego ekranu, mogłyby działać jak nowe, bo części zamienne albo całe komputery będą tanie i łatwo dostępne.

Rzymską monetę możesz już dziś zreplikować. Tylko po co?
Żeby ją mieć.

Offline Fishman

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #689 dnia: 12 Listopada 2016, 21:46 »
Bardziej chodziło mi o to, że klasyczne komputery za xx lat nie muszą odejść do krainy czarnego ekranu, mogłyby działać jak nowe, bo części zamienne albo całe komputery będą tanie i łatwo dostępne.

Już teraz możesz zaimplementować układy (albo i cały komputer) w kostce FPGA, tylko nikt nie będzie za nie płacić jak za egzemplarze kolekcjonerskie. A jeżeli odejmujesz wartość kolekcjonerską, to po cholerę trzymać całe pudło, skoro 99% funkcjonalności masz w emulatorze?
Przy obecnej technologii bez najmniejszego problemu możesz zbudować od podstaw dowolny model samochodu, ale jakoś nie widzę wielkiego rynku na kopie oldtimerów.