Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: EasyFlash - prośba o pomoc w skompilowaniu CRT  (Przeczytany 968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline F7sus4

• Level 6
EasyFlash - prośba o pomoc w skompilowaniu CRT
« dnia: 20 Grudnia 2015, 11:20 »
Potrzębuję spreparować plik CRT do EasyFlasha.

- Mam gotowy program (boot.prg), będący selektorem softu
- Klawisze 1-4 wywołują ładowanie 1.prg, 2.prg ze stacji 8
- Nie potrafię przerobić instrukcji w taki sposób, by zamiast odwoływania się do urządzenia nr 8, korzystały z bankowania EasyFlasha i stamtąd ładowały te pliki.

Ogólnie, nie znam się zbytnio na programowaniu i odsyłanie do dokumentacji EF nic mi nie pomoże.

Dlatego, czy jest wśród nas osoba, która chciałaby rzucić na to okiem? Docelowo zależałoby mi na gotowym pliku CRT pod EasyFlash, który automatycznie odpalałby ten selektor (boot.prg) z pominięciem fabrycznego menu i który prawidłowo ładowałby te programy (1.prg, 2.prg itd.) do/z banków, zamiast ze stacji 8.

Próbowałem wzorować się na podobnych kompilacjach działających na identycznej zasadzie (np. Epyx Games Collection), jednak bez większego powodzenia.

Jeżeli ktoś czuje się na siłach, proszę o kontakt.

Źródło poniżej (boot.prg startuje się poleceniem SYS49152):
http://skutela.com/utils.d64

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: EasyFlash - prośba o pomoc w skompilowaniu CRT
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2015, 19:36 »
a szukales oprogramowania, ktore robi kompilacje? sa jakies draco cart maker m.in.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2015, 19:37 »
Tak, poświęciłem kilka dni na research. Post na forum zamieszczam, naturalnie, jako ostateczność.

Podstawową wadą wymienionych preparatorów jest przymuszanie do podstawowego selektora plików EasyFlash. Jedyna opcja, która pozwoliła mi spreparować CRT z autostartem jednocześnie pozwalała na umieszczenie wyłącznie jednego pliku wewnątrz tego CRT. Stąd pytanie-prośba o zastąpienie doczytu ze stacji 8 przez wywoływanie banków na EasyFlash według wzoru z D64 i preparacja gotowego karta.

(@Raf: Tamten mój kart wyzionął w końcu ducha.)
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2015, 19:44 wysłana przez F7sus4 »

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2015, 20:36 »
Tak. Najpierw zjadłem zęby na pomijaniu buga, by util nie traktował nazwy dyskietki jako pliku startowego (sic!), tylko po to by ostatecznie zorientować się, że i tak nie uzyskam na tej drodze bankowania plików w sposób, do których odwoła się selektor. To trzeba przerobić z ręki.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2015, 23:32 »
Czy o to chodziło ?
ten 3 program nie chce działać. sprawdzałem pod Vice bo pod EFem mi się nie chciało.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2015, 13:12 »
@nameless: Wow, dokładnie tak! O tym, że trzeci program (Cynthcart) coś szwankuje pod EasyFlashem zauważyłem, natomiast myślałem, że to moja wina. Poniżej nowsza wersja, która nie ma z tym problemu:

http://skutela.com/3.prg (pojedynczy plik)
http://skutela.com/utils.d64 (cały zbiór z poprawionym 3.prg)

Czy istniałaby też możliwość wyłącznia tej planszy startowej i ogólnie pozbycia się jakichkolwiek napisów przed loaderem? Nie wiem, wymuszenie czarnego ekranu, czarnej ramki i czarnego fonta przed startem loadera itp.? Byłbym dozgonnie wdzięczny! :-)

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2015, 13:36 »
Teraz działają wszystkie 4.
Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić :-(
Wykorzystałem tylko ten disk2ef plus poprawka w wybieraczce :-)

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Grudnia 2015, 17:19 »
No nic, czasami najprostsza metoda jest jednocześnie najbardziej skuteczną.

Usunięcie logo EasyFlash oraz napisów startowych wykonałem z poziomu Hex Editora. Załączam tak przerobiony plik:
http://skutela.com/utilsfixed.zip

Poległem jedynie na podmianie niebieskiego ekranu ładowania na czarny. Na moje oko brak tam miejsca na dodatkową instrukcję, albo zwyczajnie brak zasobów w mojej głowie z okolic ASM. Nawet nie wiem, gdzie tego dokładnie szukać.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Grudnia 2015, 20:04 »
Nie bądźcie wuje, pomuszcie lamerowi wywalidź blu skrina.  ::)