Witam wszystkich forumowiczów.
Ostatnimi czasy stwierdziłem że zbyt często i już za długo używam emulatorów C64, nadszedł czas na zakup prawdziwej maszyny.
Wymyśliłem sobie że skoro już mam zamiar coś kupować to chcę być zadowolony - czyli marzy mi się C64G z czarnymi klawiszami albo C128. Na plus dla C64 przemawia to że zajmie mniej miejsca na biurku.
Powiem szczerze że od ponad 2 tygodni przeglądam ogłoszenia i na razie nie natrafiłem na coś co by przykuło moją uwagę. Zakupiłem jeden C64 z ogłoszenia na OLX i niestety porażka (zdjęcia były słabej jakości i standardowy tekst "dioda świeci ale nie mam kabla żeby sprawdzić", okazało się że najprawdopodobniej komputer był zalany, po włączeniu na ekranie pokazuje się czarny pasek i wygląda tak jakby co chwile się resetował).
W związku z tym mam pytanko: czy często pojawiają się na allegro tego typu modele w miarę zadbane, a nie śmietnikowe znaleziska?
Czy może ktoś mi doradzić: lepiej czekać cierpliwie aż pojawi się takie ogłoszenie czy nie ma sensu i lepiej zakupić coś w lepszym stanie (ale drożej) na ebay?
Przez chwilę zastanawiałem się nawet nad kupnem C128 z USA ale pewnie musiałbym też załatwić sobie kwarc i VIC do przeróbki na PAL).
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
PS. Wczoraj widziałem licytację C64 ze srebrnym logo (plastikowym), poszedł za 230GBP (ponad 1300zł), czy te wersje faktycznie są takie drogie?