Cześć, witam na forum.
Poszukuję kilku gier z C64, ale bezowocnie, co zawiodło mnie właśnie na to forum.
Poniżej podaję opisy wspomnianych programów i proszę o pomoc w identyfikacji. Dzięki :-)
(1) sterujemy jabłkiem, które prawdopodobnie porusza się na jamiś pojeździe lub na kółkach. Nasza postać jest chyba brązowa lub czerwona.
(2) kierujemy płetwonurkiem, płynąc z lewej strony ekranu do prawej. Gdy zginiemy od braku tlenu lub od przeciwnika, jeżeli tacy w ogóle byli, to nurek rozpada się na dwie części
(3) kierujemy czarną postacią, płci męskiej, z dużym brzuchem i, o ile mnie pamięć nie zawodzi, w cylindrze. Celem gry miało być chyba zbieranie jakichś kluczy.
(4) gra w widoku od góry, ale postaci widoczne są tak, jakby leżały na ziemii, tzn. rzut ekranu jest taki jak np. w Archon. Kierujemy jakimś wojownikiem, który walczy sejmitarem z innymi wojownikami. Istnieje również możliwość rzucania tymi mieczami.
(6) kierujemy statuą wolności, która może chodzić, i pokonujemy wrogów. Widok 2d od boku. To raczej nie było nic związanego z Ghost Busters.
(7) układanka, w której naszym kursorem jest dłoń. Dopasowujemy do siebie po dwa identyczne obrazeczki z planszy, które w chwili wskazania jednego po drugim, znikają. Raczej szara kolorystyka gry.
(8] kierujemy całą grupką skaczących kulek. Tracimy życie, gdy wszystkie kulki zostaną zniszczone. Są one prawdopodobnie koloru czerwonego lub brązowego.
(9) Chodzimy po pałacu, czy katakumbach. Widok izometryczny. Bardzo możliwe, że goni nas jakaś zakapturzona postać z siekierą, ale może naoglądałem się za dużo filmów.
(10) Jesteśmy chyba w pałacu. Gdy wejdziemy do pomieszczenia, w którym nie ma pochodni, to ekran robi się czarny. Naszymi przeciwnikami są duchy, a my kierujemy młodym chłopcem. Widok 2d z boku.
(11) Widok bezpośrednio z góry, sterujemy czymś w rodzaju czołgu. Poruszamy się po bazie wroga i rozwalamy przeciwników, również latających. Pamiętam, że dochodziłem do momentu, w którym zniszczyłem wszystko co się ruszało i gra się nie kończyła. Może tak miało być, a może coś przeoczyłem.
(12) Biegamy po bazie komandosem, widok z boku. Ludzik, którym kierujemy jest koloru niebieskiego. Zbieramy jakieś powerup'y wzmacniające gnata i rozwalamy wszelki ruch, który zanotujemy w najbliższej okolicy.
(13) Lecimy helikopterem i niszczymy cele naziemne. Nie wykluczam pojawiania się wrogich statków. Widok od góry i lecimy od dołu ekranu do góry.
(14) Jedziemy ciężarówką, która na końcu levelu musi unikać ostrzału z kilku czołgów.
Jeszcze szperam w swoich wspomnieniach, więc może to nie koniec listy ;-)
I mam jeszcze pytanie niegierkowe - dlaczego miałem biały interfejs z czarnymi literami po włączeniu C64, a nie niebieski? To była jakaś nakładka na system?
Pozdrawiam,
SilkWorm