Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Gieldy komputerowe - relikt przeszlosci  (Przeczytany 861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Re: Gieldy komputerowe - relikt przeszlosci
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2015, 12:09 »
2/10, nie wspomina o tej jakże zacnej (i ważnej dla rodzimej sceny) miejscówce:http://pl.wikipedia.org/wiki/Budynek_Okr%C4%99gowej_Rady_Zwi%C4%85zk%C3%B3w_Zawodowych_w_Katowicach

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwietnia 2015, 21:32 »
O, tak. To pamiętam doskonale. Gdańska Giełda w "Żaku" była mi znana bardzo dobrze. W pewnym okresie większość sobót i niedziel tam właśnie spędzało się czas. Giełda niewielka ale dobrze wyposażona. Komodordce64, małe i duże atarki, ZXy, Amigi 500 (później wszelakiej maści), AmstradyCPC, pojedyncze PCty. Kto co chciał. Minęło prawie 25 lat od tego czasu :( ........ ale co tam..... C= cały czas na topie! :D 

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2015, 14:14 »
Ja często bywałem na giełdzie we Wrocławiu, właściwie od samego początku czyli chyba jeszcze w latach 80-tych. Była to jedna z pierwszych (jeśli nie pierwsza ) giełd w Polsce.
Dziś niewiele osób pewnie pamięta że zanim trafiła do stołówki politechniki odbywała się w klubie studenckim "Tawerna".
A i była jeszcze jedna w pałacyku przy Kościuszki.
Używane komputery można było też kupić w komisie nieopodal rynku, który choć w innym miejscu istnieje  do dziś i nawet nie zmienił właściciela , a przynajmniej działał kilka miesięcy temu.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2015, 16:52 »
We wrocku była też giełda w 90' na robotniczej.
Do dziś jest ale to już nie to samo, teraz mała i kilka osób , kiedyś tłum i duża.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maja 2015, 17:53 »
Chodzi ci zapewne o giełdę elektroniczną , jest ona zresztą do dziś.
Choć ostatnio to już chyba jej koniec i właściwie niczego ciekawego już się tam nie znajdzie.
Dziś szybciej już chyba na świebodzkim jeszcze coś można "upolować"  8)

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2015, 18:04 »
"Upolować" coś ciekawego ze starych rzeczy możesz na placu na terenie młynu sułkowice nieczynnego już koło korony w każdą niedziele.

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2015, 19:38 »

Fajny wpis był też chyba na atarionline, ale nie mogę odnaleźć.Giełdy wspominam z rozrzewnieniem. Tą "Pod Karlikiem", później pod Elbudem w Krakowie. Tą dzisiejsza na Bronowicach przemilczę. Giełda mocno, zwłaszcza ta druga, wpłynęła na późniejsze moje losy. Tam też znalazłem pierwszego pracodawcę, poznałem masę fajnych ludzi z którymi utrzymuję kontakt do dnia dzisiejszego.Dzisiaj wiadomo, takie targowiska nie mają racji bytu, bo czasy nie te, ale sentyment pozostał.
Teraz częściej bywam pod Halą Targową - nieraz coś ciekawego wpadnie w ręce. Ostatnio zafoliowana paczka dyskietek TDK 2.5" za 5zł :)
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline JLS

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maja 2015, 21:26 »

......... Tą "Pod Karlikiem", później pod Elbudem w Krakowie. Tą dzisiejsza na Bronowicach przemilczę....
Te wymienione trzy giełdy wiele wiele razy odwiedzałem. A tą pod Karlikiem szczególnie wiele,
bo bedąc studentem w latach 80-tych,  trudno tam było nie być.
Widziałem tam osobiście autora niebieskiej książki Atari Basic,
sprzedającego magnetofon do Atari, w korytarzu łączącym wejście do klubu a jego sala.
W sumie, nie raz go widziałem na giełdzie pod Karlikiem w tym czasie. 
Albo taki fakt, którego nigdy nie zapomnę
tj.  małżeństwa sprzedające zestaw Commodore 64 składający się ze stacji dysków 1541, magnetofonu, drukarki i monitora, wszystko w "design" pierwszej wersji. No bo innego desing w tym czasie nie było. Kartka formatu A4 informowała potencjalnych sprzedających następująco: "sprzedam lub zamienię na nowego malucha" :)  Nie zapomnę też ogromnego ścisku panującego podczas pobytu na giełdzie Pod Karlikiem, z resztą nie mniejszy był na tej w Elbudzie.

Offline hyvax

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maja 2015, 21:37 »
Tą dzisiejsza na Bronowicach przemilczę.

Niestety... raz na pół roku się przejadę na Balicką, odwiedzić smutnych panów z wesołymi cenami w "zadaszonej" sekcji, jak mnie bardzo przyciśnie potrzeba zakupu "na szybko" jakiegoś scalaka czy innego elementu - ceny wyśrubowane na potęgę, za podstawowy układ serii 74XX potrafią krzyknąć 3-4 raz wyższą cenę niż rynkowa - tak że wjazd na giełdę + kilka elementów wychodzi praktycznie (a nawet drożej) jak zakup przez internet + przesyłka kurierem...

Obecności retro-szpejów tam nie uświadczyłem od dawna - no chyba że kogoś interesuje np. PRLowski zegar z kukułką od dziadzia z pomarańczowego inwalidomobilu ;)

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maja 2015, 22:01 »
no niestety, głupie baterie na Balickiej bywają 5x droższe niż w sieci - łowią lesczy, aj łowią
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Maja 2015, 22:26 »
[...] PRLowski zegar z kukułką od dziadzia z pomarańczowego inwalidomobilu ;)

A tak, ciekawa postać trzeba przyznać. Pamiętam, że po upadku giełdy pod Elbudem (2000?) jeździliśmy siłą rzeczy z towarem na Balicką i już tam się na swoim wózku sporadycznie pojawiał.

Wpis o którym wspomniałem wcześniej http://www.spidersweb.pl/2013/06/lukasz-orbitowski-gielda-a-zakrzywienia-czasoprzestrzeni-2.html
Btw świat jest mały. Okazuje się, że autor felietonu, to jeden z lepszych autorów w portfolio wydawnictwa w którym teraz pracuję :)

JLS: Karlika przenieśli jakoś w 88-89? Pamiętasz może kiedy to było?
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline JLS

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Maja 2015, 23:03 »

JLS: Karlika przenieśli jakoś w 88-89? Pamiętasz może kiedy to było?

Nie jestem w stanie powiedzieć daty przenosin, mialem wtedy roczna przerwę bedąc w wojsku.
Wydaje mi sie ze w 1988 roku jeszcze była, bo kupowałem joya quick shot za jedyne 5000 zł :) 
Mam go z resztą do dzisiaj po kolejnej wymianie styków.  Na przełomie 1989-1990 już odwiedzałem  Elbud.
Na elektrodzie, ktoś podał informację, że przeniesiono giełde z Karlika do Elbudu w 1989 r. 
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic920085.html#4699126
Na obu giełdach Elbud i później na Balickiej widywałem wiele razy osobę która sprzedaje sprzęt elektroakustyczny.
Pan bardzo charakterystyczny, włosy spiete w kucyk, ubrany zawsze w spodnie skórzane.
Ostatnio widziany to juz  włosów mniej, niestety dużo srebrnych, spodnie nadal skórzane, nie jestem pewien czy te same, co z przed 20 lat, ale sporo zużyte.