Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Odpalanie Gierr  (Przeczytany 1667 razy)

Erhlik

• Gość
Odpalanie Gierr
« dnia: 16 Marca 2015, 17:24 »
Witam mam wielka prosbe otoz odpalilem klasyka Commodore 128 i mam gry na kasetach- wszystko sprawne i moje pytanie brzmi jak to sie je odpalalo bo juz nie pamietam :( fakt wkladalo sie do magnetofonu i co sie pisalo tzn jaka komende zeby ja wczytywalo??

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Odpalanie Gierr
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2015, 18:32 »
Proponuje ten nie zżółknięty sprzedać na Allegro z informacją "niesprawdzony", imo szkoda się męczyć różnica dwudziestu złotych max.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Erhlik

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2015, 18:37 »
jakaś pomyłka chyba drogi kiślu

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2015, 19:50 »
Magnetofonu nie używałem od lat. Masz jakiś cartridge? Te gierki to masz oryginały (LK Avalon, Mirage, TIM) czy zestawy typu 18 erotycznych ? ;)

Zajrzyj tutaj. Polecam książkę Frelka. No i instrukcję obsługi ;)

http://www.filety.net/index.php?strona=arty/literatura/literatura

Johnny

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2015, 19:59 »
Magnetofonu nie używałem od lat. Masz jakiś cartridge? Te gierki to masz oryginały (LK Avalon, Mirage, TIM) czy zestawy typu 18 erotycznych ? ;)

Zajrzyj tutaj. Polecam książkę Frelka. No i instrukcję obsługi ;)

http://www.filety.net/index.php?strona=arty/literatura/literatura

Niestety ta książka na filetach jest niekompletna :/

Erhlik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2015, 21:02 »
Tak mam kasety oryginalne pisze do commodore C64 I C128, wlasnie nie wiem jak je wlaczyc tzn wczytywanie z kasety w C64 bylo banalnie f5 i Play a tutaj nie wiem jak podkreslam iz wszystko sprawne w 100% a kardridza nie mam zadnego

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2015, 06:45 »
Na 99,9% są to gry dla C64 Nie wiem czy wychodziło coś dedykowane pod 128 Uruchom kompa w trybie C64 potem wpisz load naciśnij return i tyle. Jeśli podpasuje ustawienie głowicy to gra się sama powinna uruchomić Oryginały przeważnie pierwszą część miały nagraną bez turbo.

Erhlik

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2015, 11:26 »
tak kasety mam oryginalne pisze ze C64/C128 ... a jak sie przelacza w tryb C64? jestem poczatkujacym w C128 troche ma tych bajerow w klawiszach... ;) dziękuję za wszelką odpowiedź , a czy idzie jakos wlaczyc jakis tryb sprawdzenia czy komp jest sprawny? tzn pamięci itd? bo w atari64 np sie wlaczalo option i tam testy byly a  c128 ma cis takiego?

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2015, 11:42 »
Czy c128 ma opcję testu nie wiem; Miałem tego kompa przez pół roku; Uruchomiłem może 2-3 razy :)

Jeśli dobrze pamiętam, to jak już uruchomisz kompa to wpisz go 64 lub go c64   Możesz też uruchomić komputer, trzymając wciśnięty klawisz C= 

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2015, 11:44 »
Jeśli nie masz cartridge'a:
-wpisujesz GO64 [return]
-wpisujesz LOAD [return]
-tutaj może ekran zacząć migać podczas ładowania programu, ew wypisze na ekranie FOUND"nazwa programu/gry" przez kilka sekund
-po wczytaniu programu wpisujesz RUN [return]
To oczywiście sytuacja idealna, jeśli kaseta z grą jest oryginalna i nie wymaga systemu Turbo, i jesli jest prawidłowo ustawiony skos głowicy w magnetofonie
2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Erhlik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2015, 11:48 »
dzieki pozniej zobacze co z tego wyszlo :)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2015, 21:51 »
jakaś pomyłka chyba drogi kiślu
Sprzedam PIĘKNY rzadko spotykalny na aukcjach Commodore 128!!! w skład wchodzi ORYGINALNE PUDŁO BOX(stan pudełka 5na6)praktycznie nic nie zniszczone ze styropianami... oryginalne magnetofon nówka... zasilacz, zreszta caly komplet wiadomo- NIC NIE ZŻÓŁKNIĘTE stan jak Nowe zreszta jak kupilem to dbalem i chowalem do szafy Prosze pisac oferty cenowe na maila erhlik@poczta.fm
trzeba było zacząć że masz c128 które chcesz sprzedać i potrzebujesz pomocy w uruchomieniu w celu sprawdzenia bo nie umiesz na tym nic zrobić.
Na moje jest to uczciwe podejście.... problem w tym że na tym forum z handlarzy z wystawki nabijają się w innym wątku :)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Erhlik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2015, 22:47 »
mniejsza oto działa w 100% kumpel przyszedl i wszystko juz wczesniej przetestowal wiec jest sprawny :)    a mam jeszcze jedno pytanie odnosnie c64 mialem starego dziada w piwnicy i po zalaczeniu zima poprostu nie swieci dioda..zero reakcji, co to moze byc? ta cewka czy bezpiecznik? bo zasilacz sprawny na 1000%

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2015, 22:55 »
Trzeba go włączyć ?

Erhlik

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2015, 23:40 »
Tyle to wiem, wyciaglem płyte główna na "surowo" i włączyłem i zero reakcji... co może być? bezpiecznik czy może cewka koło wejścia Power na płycie głównej? czy ktoś wie?