Witam
Czytałem tematy o podłączeniu mp3 do c64 , ale mam kilka nowych pytań.
1. Kabel podpinam jednym końcem do głowicy datasette (czerwony to sygnał a biały to masa), montuję przełącznik by głowica była wyłączona kiedy używam mp3.
Drugi koniec kabla podpinam do mp3 lub komputera - tam są wejścia stereo. Oba kanały są zmostkowane - czy zmostkowanie nie uszkodzi karty dzwiękowej/mp3 player ?
I kiedy czujnik umieszczony w datasette "pres play on tape" - jest zmostkowany na stałe (przełącznikiem) - to jest to bezpieczne dla c64 ?
2. Jak chcę nagrać program - z c64 na mp3 - to podpinam się drugim kablem do głowicy kasująco-zapisującej i nic więcej ?
3. Na tych zdjęciach jest mój kaseciak , 1 czarny kabel jest odcięty ale niewiem gdzie go podpiąć (zaznaczone na czerwono)
4. Chcę zmienić silniczek - można dać dowolny od innego walkmena/zabawki czy musi mieć ściśle określone parametry ? (wbudowuję kaseciaka do komci)
4. Ostatnie pytanie - najtrudniejsze.
Cytat
"The green drive-motor indicator light:
The green light indicates when the drive-motor is "ON". You may recall that for some C64
games the tape deck would stop playing (even though the play button was still pressed down)
while a title screen etc. Loading would pause, and then resume once the player pressed
'fire' or the 'space bar' and the tape would continue playing.
At times like these, the green light will turn off and you will need to press pause within a
span of about 3 seconds. When the light goes back on again it means that the C64 is ready to
load more data. Whenever you're ready you can un-pause the player and the game will resume.
This isn't much of a hassle because Commodore 64 games generally only have loading time
right at the beginning or in the extreme example of large games like "The Last Ninja", it
may have load time between levels.
z
http://www.ebay.com.au/itm/261070184406" - czy jest schemat w jaki sposób podłączyć mp3 playera by była pełna emulacja kaseciaka ? Chodzi o gry które się wczytują z przerwami - głównie orginały, tytułu nie pamiętam ale w czasie gry kaseta co jakiś czas wznawiałą pracę czyli komputer dogrywał dane. Więc potrzebny układ który by informował diodami że komputer odczytuje/zapisuje dane , i by sam pauzował mp3 i wznawiał. Wię pełen automat.