Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nagłe zmiany jasności obrazu na ekranie LCD?  (Przeczytany 957 razy)

sna

• Gość
Nagłe zmiany jasności obrazu na ekranie LCD?
« dnia: 11 Listopada 2014, 18:38 »
Witam obserwuję taki problem, że jak coś wybuchnie albo jeżeli przejdę do innego pomieszczenia albo jak w okienkach Final III otworze nowe okno (np. Disk) wtedy często nagle ściemnia się lub rozjaśnia obraz. Wykluczam wadę sprzętu gdyż testowałem na trzech C64C, dwóch zasilaczach (oryginalny i zastępczy), dwóch telewizorach LCD, trzech kablach (2x chinch i 1x EURO bez Svideo gdyż wspomniane telewizory go nie obsługują). Zawsze to samo. Można by pomyśleć, że nowe telewizory nie współgrają z C64 ale co ciekawe problem nie występuje na 8-bitowych Atari !!!

Czy ma ktoś doświadczenia z tym problemem.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2014, 18:42 »
procesor obrazu ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2014, 20:59 »
Możesz podać jakie to modele TV ?
Mam pewne podejrzenia, jeśli to możliwe to sprawdź jak zachowuj się TV przy szybkiej zmianie jasności ekranu.
Napisz program który cyklicznie będzie zmieniał kolor obrazu z czarnego na biały i zobacz co się dzieje najlepiej na atari i c64 dla porównania

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2014, 22:25 »
Chyba wiem o jakiej przypadłości piszesz. Zrób taki test: na zwykłym ekranie tekstowym włącz inverse i kolor biały i zacznij zapełniać ekran białymi kwadracikami spacji.
Zaobserwuj czy ekran Ci się ściemnia i daj mi znać.
Masz podłączony TV przez svideo - zgadłem? \"\"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2014, 09:23 »
Idąc po najprostszej linii oporu, obstawiałbym ustawiony dynamiczny tryb obrazu w TV.

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2014, 09:38 »
ExciterELB:
...dynamiczny tryb obrazu

Ja jak mam tak ustawione to obraz się rozjaśnia i ściemnia.... to po to by ciemne było bardziej czarne, a jasne jaśniejsze. Nie wiadomo jak ta funkcja się u Ciebie nazywa i czy można z niej zrezygnować.
Podobnie kombinowałem z 300 omami na chrominancji (robiłem nowy kabel ~LINK~) jak zmniejszałem to automatycznie TV po sekundzie sam zmniejszał nasycenie. Technologia nowoczesna mądrzejsza od człowieka.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2014, 11:10 »
slawera:
Technologia nowoczesna mądrzejsza od człowieka.

dlatego procesor obrazu jest cool ;) Przez to nie mamy lace , bo procesor nie kuma jak zmixować kolorki.... a to wyzwanie na nową płytę c64.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2014, 23:12 »
ja rowniez obstawiam jakies dynamiczne adaptacje po stronie telewizora
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2014, 12:42 »
slawera:
Nie wiadomo jak ta funkcja się u Ciebie nazywa i czy można z niej zrezygnować.

nazywa sie Tryb obrazu: dynamiczny i mozna ja w normalnym menu obrazu zmienic na: film, standardowy, oszczedny itd... teraz nie sprawdze jakie jeszcze tam sa tryby, bo w pracy jestem

Offline Mef

• Level 3
  • ~ Racing the Beam! ~
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2014, 19:01 »
U mnie skurwiel robi to samo, niezależnie od ustawień obrazu. Nawet w "trybie gry" tak ma.
Im jaśniejszy ma być wyświetlany obraz, tym jaśniejszy robi się cały ekran.

Przykładowo, jak mam troszkę białego tekstu na czarnym tle, to "biały" jest szarawy. A jak wypełnię tekstem cały ekran, to biel wypala oczy. To samo z NESem, Pegasusem, Atari 2600 - ewidentnie winny telewizor.

Nie wiem czy oprócz głupoty procesora obrazu, nie jest to spowodowane własnościami (metodą podświetlania) ekranu LED.
"Stand rigid for the next battle
Peace means reloading your guns
The love for life is all hatred in disguise
A carnival creation with masks undone"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2014, 19:23 »
Mef:
Nie wiem czy oprócz głupoty procesora obrazu,

Myślę że trzeba poczekać na koment od KB777 on może coś na ten temat więcej wiedzieć.
Dla mnie jest oczywiste że jak kupujesz w sklepie TV LED musisz dostać pizgojebności na oczach po inaczej kupisz telewizor konkurencji.
Sami głosujemy za takimi konstrukcjami pieniędzmi :P

SPC

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2014, 19:40 »
Ja bym absolutnie wszystkie ulepszacze wyłączył łącznie z "teatrzykiem", jeżeli ten TV to posiada.

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Listopada 2014, 10:10 »
ExciterELB:
slawera:
Nie wiadomo jak ta funkcja się u Ciebie nazywa i czy można z niej zrezygnować.
ExciterELB:
nazywa sie Tryb obrazu: dynamiczny i mozna ja w normalnym menu obrazu zmienic na: film, standardowy, oszczedny itd... teraz nie sprawdze jakie jeszcze tam sa tryby, bo w pracy jestem

Tak konkretnie to w moim "Dynamiczne podświetlanie ECO" - do wyboru duże, automatyczne i niskie. Na automatyczne dzieją się wspomniane problemy. Zaś tryby standardowy, oszczędny itd to są gotowe ustawienia tego trybu i pozostałych (jasność, kontrast, ostrość i tego typu pierdy) ustalone przez producenta (lub do zmiany przez użytkownika jeśli TV takową opcję zmian przewiduje). Tryby mają ułatwić ustawienia dla leniwych/niezorientowanych użytkowników.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

sna

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopada 2014, 10:14 »
Tak mój telewizor (Blaupunkt 50 led) ma nawet na pudełku napisane, że ma procesor obrazu. Niestety nie da się wyłączyć. Tryby dynamiczne, łagodne różnią się tylko ostrością kolorów i jasnością a efektu ściemniania nie da sie wyłączyć. Wcześniej miałem LG 30 lcd bez led, i tam było to samo, ale pamiętam, że ustawiałem w ustawieniach jakiś tam kontrast dynamiczny, więc tam pewnie dało się wyłaczyć ale nie sprawdzę bo już go nie mam. Powiem tak, no cóż trudno, TV kupiłem przede wszystkim do filmów bo jestem myślę zapalonym kinomanem i w filmach obraz jest super. Procesor obrazu robi to tak, że nie widać że coś się zmienia. Widać niestety w sytuacji kiedy tło jest w jednolitym kolorze co na C64 bywa często. Cóż trzeba będzie z tym jakoś żyć a jak kiedyś będe kupował nowy TV to będę wiedział jakie ustawienie w opcjach musi być. Ciekawi mnie jednak sprawa Atari, czemu tam tego nie było, a może nie trafiłem na taką grę która by to spowodowała. No nic jak znajdę czas (niestety teraz mam zasyp spraw na głowie) to napisze w Basicu testowe programy na C64 i Atari ze zmieniającym się tłem i zobaczymy.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopada 2014, 11:26 »
sna
Dla świętego spokoju sprawdź czy przypadkiem producent nie wypuścił nowego firmware, lub czy niema z hakowanego \"\"
Zawsze to jakaś szansa.
Jak podasz model to mogę sprawdzić