Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowoczesny zasilacz do C64  (Przeczytany 2782 razy)

Offline Amun-Ra

• Level 3
  • Gdyby mi się chciało…
Nowoczesny zasilacz do C64
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Lipca 2014, 08:51 »
Kisiel:
Mostek Graetza wytrzyma, sprzęt używający 9AC nie znam, może jakiś stary programator.

Jedyne co przychodzi mi do głowy oprócz programatorów to jakieś urządzenia z RS-232.
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

Offline SuperNoise

• Level 3
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Lipca 2014, 15:02 »
Kisiel
1. Vic ma także wpisane ze może uszkodzić się przy napięciu powyżej 7V Vcc i 15V Vdd.
2. Nawet jak ktoś ma bardzo jasną instrukcje co ma zrobić,  a nie zna się na temacie, to i tak zepsuje. Więc nie ma sensu dalsza dyskusja w tym temacie.

Więcej już nie dyskutuje z Tobą w tym temacie.
Za dużo manipulacji tekstem, za mało koncentracji na problemie kolegi SNA.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Lipca 2014, 15:45 »
Ty nie dyskutujesz tylko wprowadzasz w błąd.
Amun-Ra:
to jakieś urządzenia z RS-232.

Prawdopodobnie będzie ten sam zestaw, mostek plus stabilizator.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Lipca 2014, 18:18 »
Tanio i z pomysłem gratuluje.
Osobiście bym tego nie zalewał bo to w przyszłości utrudni jakieś naprawy, co najwyżej wywierciłbym otwory dla chłodzenia .

Offline SuperNoise

• Level 3
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Sierpnia 2014, 13:29 »
Całkiem podobna konstrukcja:
http://www.youtube.com/watch?v=m6a76LyUpDc

sna

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Sierpnia 2014, 23:42 »
Po powrocie z urlopu postanowiłem zakończyć projekt, polutowałem, oizolowałem, przykleiłem poksipolem do obudowy by nie latało.

Generalnie uznałem  w końcu , że te 10V może być, większość elementów Commodore (w tym Cartridge) działają na 5V DC. Te 5V ja mam z elektroniki z zasilacza impulsowego, pod obciążeniem 4,95 więc super. Natomiast z tego co zrozumiałem z różnych źródeł, 9AC, jest używane do rzadko kiedy używanego zegara oraz na wyjściu user port i magnetofonu (temu drugiemu to nie widzę by przeszkadzało).

Dodatkowo doczytałem, że napięcie 9AC jest potrzebne do zasilania SID ale wcześniej jest prostowane oraz stabilizowane diodą Zenera 9,6V. Zatem moje 10V to 0,4V więcej czyli 5% czyli w granicach normy dla diód Zenera. Zresztą powyżej tej wartości może się co najwyżej bardziej grzać ta dioda. Ludzie z tego co czytałem zasilają C64 nawet z zasilaczy ATX 12V DC, olewając rzadko używany zegar, zatem te 10V raczej krzywdy nie zrobi. Starsza wersja C64 ma natomiast SIDA na 12 V, i tam te 9AC jest transformowane na 12AC ale potem tak samo prostowane i stabilizowane Zenerem, więc tam sytuacja będzie taka sama, Zener zapewni staremu Sidowi dobre napięcie.

W każdym razie działam już na tym nowym zasilaczu a oryginalny poszedł do szafy do kolekcji. Zasilacz po kilku godzinach grania chłodny, w przeciwieństwie do oryginalnego, który grzał się bardzo. Jest też dużo lżejszy. Poniżej foto:

\"\"

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Sierpnia 2014, 15:27 »
sna:
9AC, jest używane do (...) i magnetofonu (temu drugiemu to nie widzę by przeszkadzało).

no jak nie? silnik będzie się szybciej kręcił i gry będą się szybciej wgrywały przy wyższym napięciu \"\" \"\"

sna

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Sierpnia 2014, 18:39 »
Dziś rozkręciłem magnetofon w celu wymiany paska i tam jest napisane 6V DC na silniku a kabelki do niego idą z elektroniki, więc też prostowane.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #38 dnia: 31 Sierpnia 2014, 22:26 »
facepalm :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

sna

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Października 2014, 07:22 »
Co ciekawe przed wyrzuceniem radiomagnetofonu PHILIPS o niewielkiej mocy (nie wieża typu 2x 100W tylko taki większy jamniczek mający głośniki może 5W) rozkręciłem go i znalazłem tam transformator dający 9,4V, ma chyba zapas mocy, bo nie ma żadnych zmian napięcia np. przy włączaniu magnetofonu. Także na wszelki wypadek podmieniłem transformatory w moim zasilaczu na ten z Philipsa. Teraz mam super zasilacz. z idealnymi parametrami. Aczkowiek miesiąc C64 chodziło na 10V i nic mu się nie działo więc 10V też można używać w przypadku braku innego.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Października 2014, 07:45 »
Ja mam dodatkowy zasilacz wzięty od C128, wymieniłem tylko kondensatory na nowe coby posłużył przynajmniej do mojej emerytury jak dożyję. Zasilacz od C128 ma większy zapas mocy wystarczy wtyk zasilania od zasilacza z C64 przelutować.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Października 2014, 10:46 »
shango:
Ja mam dodatkowy zasilacz wzięty od C128, wymieniłem tylko kondensatory na nowe coby posłużył przynajmniej do mojej emerytury jak dożyję. Zasilacz od C128 ma większy zapas mocy wystarczy wtyk zasilania od zasilacza z C64 przelutować.

Do REU chyba nawet gdzieniegdzie dawano w komplecie mocniejszy zasilacz do 64 - chyba właśnie taki jak do 128ki (oczywiście z pasujacą do 64ki wtyczką)...
-profil nieaktywny-

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Listopada 2014, 19:33 »

sna

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Listopada 2014, 08:20 »
50 dolarów za zasilacz C64 a 100 dolarów za C64 + Amiga, weź daj spokój. Ja za mój dałem początkowo 30 zł ale biorąc pod uwagę, że aktualnie mam w nim transformator wyciągnięty za darmo z radiomagnetofonu który szedł na śmietnik, to cena spada do 15 zł (jedynie za układ z ładowarki 5V). No ale to trzeba sobie samemu zlutować. Dodatkowo te sprzedawane brzydkie a ja mam w obudowie od oryginalnego C64.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Listopada 2014, 08:13 »
Nie napisałem, że tani i że ładny. Po prostu ktoś zaprojektował i zrobił. To tylko info, nie reklama \"\".