Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64 Reloaded  (Przeczytany 2236 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
C64 Reloaded
« dnia: 05 Kwietnia 2014, 17:24 »
Jens sie nie bal... i stworzyl plyte do C64 od nowa - cena 150 ojro

http://awesome.commodore.me/c64-reloaded/

http://wiki.icomp.de/wiki/C64_reloaded

Szczytny cel, niestety plyta zadnych poteznych dodatkowych ficzerow nie posiada, na stronie wspomniano o uzyciu jednego flashromu z mozliwoscia wyboru 2 char romow i dwoch kernali wybieranych dlugim przytrzymaniem restore oraz o resecie komputera przez krotkie przytrzymanie restore

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
C64 Reloaded
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2014, 18:11 »
Wyprzedziłeś mnie o kilkadziesiąt minut. \"\"

W chwili obecnej traktuję to jako ciekawostkę. Brak dodatkowych ficzerów powoduje, że cena jest odstraszającą. Oczywiście nie mam na myśli robienia z C64 kombajnu do zbierania kur po wioskach, ale tam chyba nawet nie ma stereo SID'a, jeśli dobrze widzę? Ani rozszerzenia pamięci. No i dodatkowo trzeba kombinować nowy zasilacz. Jedyny plus jest taki, że wystarczy teraz zasilacz 12V.

Ktoś zamierza to kupić? \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline hsimpson

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2014, 19:36 »
V-12/Tropyx:
Ktoś zamierza to kupić?

W takiej konfiguracji to IMHO nie jest warta tej ceny.

Offline F7sus4

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2014, 21:24 »
Jak wyzej - absolutnie nie jest to warte oczekiwanej kwoty. O ile poprzednie rozszerzenia byly jakiegos rodzaju innowacja, o tyle tutaj odtwarzamy cos, co istnieje od dawna i jest do nabycia za grosze.

Moze gdyby byla tam funkcjonalnosc - DualSID, rozszerzenie RAMu, 2-3x Custom Internal Cartridge, bylby temat do dyskusji. Tutaj ani tego nie ma, ani polowy podstawowych ukladow, ktore jeszcze trzeba zapewnic we wlasnym zakresie. Cenie Jensa jako geeka, ale ten projekt to komercyjny fail. 25 Euro to maksymalna cena, jakiej bym tutaj oczekiwal - niestety, zapewne ponizej kosztu produkcji.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
C64 Reloaded
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2014, 10:51 »
F7sus4:
25 Euro to maksymalna cena, jakiej bym tutaj oczekiwal - niestety, zapewne ponizej kosztu produkcji.

Zależy gdzie robisz i ile robisz. Da się w okolicach 50.

Niestety nie udało mi się być pierwszym w seryjnej produkcji nowego mobo ale zawsze mogę zrobić to lepiej.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2014, 13:50 »
Nie będę ukrywał, że jak Kisiel napomknął o tworzeniu nowej płyty to właśnie przed oczami widziałem właśnie coś takiego. Nie C-one, ale przedłużenie życia c64 po "wszeczasy", czyli substytut oryginalnej płyty z usunięciem jej ogólnie znanych bolączek (jest nawet VSP-bug FIX) Mi się to podoba.

Cena to lekki "zawód", ale realnie patrząc, nie jest AŻ tak przesadzona. Wg opisu z wiki, prócz sid (zrozumiałe) i procesora (niezrozumiałe), dostajesz w tej cenie wszystkie pozostałe układy (2xCIA, Vic itd. i tu jest ten ból że za te 150 ojro nie masz nawet gotowej maszyny do odpalenia - droższej od ultimate-a który przenosi c64 w XXI wiek. Lecz 100 euro to już byłaby moim zdaniem dobra cena.
Kto jest autorem - bo nie widzę ?

Offline F7sus4

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2014, 13:57 »
Ja sie upre, ze cena jest z dupy. Za 600zl masz 25-30 golych C64C z kompletem ukladow, a nie kastrata w ilosci sztuk jeden. VSP bugfix za 550zl nadplaty? Nie, dziekuje. Wole osiasc na 250466.

Offline Skull

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwietnia 2014, 14:17 »
za 600 25-30 golych c64 ? ??
chyba na jak to mówicie "niemieckich śmietnikach". Mówimy tu o sprzedaży detalicznej projektu z supportem i gwarancją to nie to samo co allegro i przygodne zakupy.
Z resztą uwzględniając inflację ile teraz w sklepie kosztowałby nowy c64?? Nie ma superriora więc jego cena nie spadałaby jak innej elektroniki (Przykład kierownica logitech GT, kilka lata temu jak wyszła kosztowała 350 zł, a se myśle poczekam trochę cena spadnie to se kupie, niestetety do tej pory nie ma nastepcy a cena wzrosła o 100-wę! A cena 350 jest środnio za używane!)
Myśle że właśnie w granicach 400 zł za sztukę.
600 zł to trochę za dużo jak napisałem wcześniej ale 25 euro to "już śmiech na sali".

Offline F7sus4

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwietnia 2014, 17:38 »
W przypadku rozszerzen typu ACA500, ktora daje mozliwosc przylaczenia kart od A1200 w A500, mowimy o nowej funkcjonalnosci. W przypadku SilverSurfera mowimy o nowej funkcjonalnosci. W przypadku Chameleona, mowimy o nowej funkcjonalnosci. W przypadku nowej plyty do C64, mowimy o... nowej cenie. Wylacznie. To, ze cos da sie zrobic, wcale nie oznacza, ze trzeba.

Z pustego i Salomon nie naleje. Ten produkt nie oferuje niczego, co warte jest takiej ceny. "Ale jest nowy". Przykro mi, to za malo.

\"Test\"

Offline Skull

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2014, 20:37 »
Czy  nie ma ona nowych funkcjonalności...

- nie spalisz sida, gdy będziesz podłączał kabel av
- nie spalisz procesora gdy będziesz podłączał magnetofon
- nie spalisz cia gdy będziesz przełączał joy-e z portu 2 na 1 lub odwrotnie
- możesz przełączyć cartrdge w czasie pracy (żeby znaleźć przyczynę zwisu na BL pewnie to jedyna metoda)
- nie wyschną ci kondensatory
- masz normalne wyjście na obraz w tv
- płyta zżera 4 razy mniej prądu, przy tym korzystając z starych układów cbm - zostawiając przy tym zapas na wiele rozszerzeń
- konfiguracja pod ntsc/pal
- dwa dowolne kernale, generatory znaków  
- w końcu reset
- VSP fix (jako opcja)
- poprzez wymianę układów możesz konfigurować sobie typ maszyny
- długowieczność i 100% zgodność, a przez to dyskrecja na każdym zlocie sympatyków retro \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
C64 Reloaded
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2014, 21:39 »
Skull:
płyta zżera 4 razy mniej prądu, przy tym korzystając z starych układów cbm - zostawiając przy tym zapas na wiele rozszerzeń

czyli kolor lakieru ma wpływ na zużycie paliwa \"\" \"\" \"\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2014, 22:00 »
Kisiel
no niby nie  - ale w ten sposób chyba już można zasilić z baterii ???

Offline Kisiel

• Level 7
C64 Reloaded
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2014, 22:38 »
Pewnie że tak, ja widziałem zasilanego c64 z baterii w 1995r, kolega zrobił pakiet paluszków.
Co nie zmienia faktu że układy w C64 żrą prąd i jak chcesz pobierać mniej energii na poziomie 1/4 to znaczy że je musisz zastąpić. Przypomina mi to wybory,nie ważne jak głosujesz tylko kto mierzy natężenie \"\" Może autorowi chodziło o 25% ?

Offline F7sus4

• Level 6
C64 Reloaded
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Kwietnia 2014, 23:48 »
Te atuty uzytecznoscia przypominaja liste ponizej:
- Zamiast wduszac przycisk, mozesz krecic galka
- Zamiast ciagnac, mozesz rowniez pchac
- Nie pomylisz sie przez pomylke
- Uslyszysz slyszalne dzwieki
- Nie upuscisz nietlukacego sie kubka
- Nie przegapisz widzialnej paczki
- Nowe mozliwosci poruszania sie przez drzwi - wejscie i wyjscie
- Konfiguracja skonfigurowanego automatycznie systemu
- Suszenie suchych spodni
(...)
- VSP-fix

Whatever. Kto chce wyrzu- (tfu!) zainwestowac w ten produkt - jego sprawa.

\"\"

Offline Kisiel

• Level 7
C64 Reloaded
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2014, 00:58 »
Jest to trochę naciągana teoria. C64 nie jest praktycznym komputerem więc robienie z niego PC na miarę naszych czasów nie ma praktycznego sensu, taniej wyjdzie kupienie jakiegoś działającego złomu na alledrogo. To że to kosztuje relatywnie drogo dla Ciebie czy dla mnie to inna sprawa.
Z mojej strony podziwiam ich że im się chce robić nowe mobo, nawet jak nie jest to jakiś milowy krok, to zawsze jest to drobny krok na drodze ...kolekcjonerów.