Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64 chlebak - problem z działaniem kartów  (Przeczytany 4441 razy)

jani

• Gość
C64 chlebak - problem z działaniem kartów
« dnia: 27 Stycznia 2014, 20:08 »
Witam

Kupiłem niedawno C64 chlebak ze stacją 1541, sprzęt przywędrował z zagranicy. Komputer jak i stacja są zmodyfikowane. W C64 jest speeddos są przełączniki jeden do zmiany kerneli drugi do odłączania portu cartridge - w stacji tez jest jakiś MOD z taśmą. Mam w tym egzemplarzu problem z uruchamianiem dwóch kartów. Pierwszy to jakaś składanka gier na początku się uruchomiła raz  obecnie czasami mignie  ekran wyboru gry a później pojawia czysty niebieski ekran .Mam też problem z kartem Black Box 3.0 niby uruchamia się poprawnie <-YT działa <-L działa ale nie działają klawisze funkcyjne po naciśnięciu  F5 gdzie powinna pojawić się prośba o wciśnięcie PLAY widać po kursorze że przycisk reaguje ale komenda się nie pojawia. Też przy <-HF czasami jest ekran dostrajania głowicy ale zawieszony a czasami jakieś krzaki. Dodam że sprzęt z kartem X działa poprawnie przynajmniej głowice można ustawić i wczytuje gry, w speeddosie działa wczytywanie ze stacji poprawni. Te 2 karty które mają problem w tym C64 działają bez problemu w C64C.

Styki kartów oczywiście przeczyszczone. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną i jak to wyeliminować? Może ktoś też wie coś więcej o tym speeddosie ?

Pozdrawiam

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2014, 23:29 »
jani:
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną i jak to wyeliminować?

Co może być przyczyną że na starych płytach BB z zasady nie działają to nie wiem, może być wina programu carta np. BBv8 nie działa a po włożeniu do tego samego carta eproma z SD2IEC CORE Wegi'ego działa.
Na speeddosie nie sprawdzałem, na Jiffy i oryginalnym kernelu pomaga wlutowanie między linie IO/1, IO/2 a masę kondensatora 470 - 560pF - sprawdziłem na jednym BB3 i BB4 więc może się okazać że to przypadek.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2014, 09:54 »
elwer:
pomaga wlutowanie między linie IO/1, IO/2 a masę kondensatora 470 - 560pF

przechodziłem przez ten sam problem.. niby pomogło, BB3 wystartował na starym chlebaku, ale i tak działał trochę niezabardzo. Np. po uruchomieni HF wywalalo go do BASIC'a

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2014, 10:02 »
Pisałeś że na lini danych?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

jani

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2014, 13:21 »
Dzięki za wyjaśnienie. Czyli wiem to co chciałem wiedzieć, sprzęt mam sprawny po prostu ten "typ" tak ma. Do kaset po prostu wykorzystam kartridż X , do stacji speeddos jest ok coraz lepiej się w nim odnajduję.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2014, 13:36 »
jani:
Mam też problem z kartem Black Box 3.0 niby uruchamia się poprawnie <-YT działa <-L działa ale

elwer:
oryginalnym kernelu pomaga wlutowanie między linie IO/1, IO/2 a masę kondensatora 470 - 560pF - sprawdziłem na jednym BB3 i BB4

ExciterELB:
przechodziłem przez ten sam problem.. niby pomogło, BB3 wystartował na starym chlebaku, ale i tak działał trochę niezabardzo

Te same objawy? Te same rezultaty? Pewnie user modował BB3 i  o tym nie wiedział.
jani:
Czyli wiem to co chciałem wiedzieć

\"\" \"\" \"\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2014, 14:14 »
Cześć.
Speed dos korzysta z kabla równoległego, to ta taśma wychodząca  z FDD zakończona wtyczką do user portu.
Daj jakieś info, jak poruszać się  w nim .
Może znalazłeś jakiś opis komend do Speed Dosa. Też mam sprzęt w którym niemiaszek zainstalował SpeedDosa.
Ale zrobil to bardzo prowizoryczne, i poprawiam to teraz. Sprzęt trafił do mnie jako niedziałający, ale postaram sie go uruchomić.
Zaciekawiło mnie to odcięcie portu expansion. Jak to jest rozwiązane?

Problem złej współpracy niektórych polskich kartów ze starą pcb komcia byl już poruszany.  Ja się z tym nie spotkałem.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2014, 14:24 »
StaryMarabut:
Ja się z tym nie spotkałem.

Bo może miałeś sprawną płytę.

IMO komendy możesz sobie podejrzeć wylistowując EPROM.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2014, 14:29 »
Nie, mam tylko nowe rewizje pcb \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2014, 15:15 »
Cool bardzo pomogłeś Autorowi\"\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2014, 15:24 »
Ty też. Panie Czepialski ;)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2014, 15:30 »
Hehe, zauważyłem że jak komuś działa BB na starej płycie to od razu pojawiają się kondensatory... a to coś znaczy :P  .......... K A L I B R A C J A  ! ! !....

jani

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2014, 16:40 »
StaryMarabut:
Daj jakieś info, jak poruszać się w nim .
Może znalazłeś jakiś opis komend do Speed Dosa. Też mam sprzęt w którym niemiaszek zainstalował SpeedDosa.

Jeśli chodzi o SpeedDOSa to posiłkuję sie tym opisem :  C64 wiki  . Mój ekran powitalny wygląda nieco inaczej ale to też SpeedDos plus, z tych poleceń które do tej pory sprawdziłem głównie F-ki pokrywają się z tym opisem. Robiłem test i programy wczytywane ze stacją wpiętą w user port C64 wczytują się około 50% szybciej niż bez taśmy na samym standardowym kablu.

\"\"

\"\"

Za odcięcie kartridża odpowiadaja te brązowe  kabelki, czerwony to reset . Przy okazji mycia obudowy porobię dokładniejsze fotki.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2014, 18:44 »
Jani a nie masz bardziej sexi avatarka ?

Offline uka

• Level 3
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2014, 20:01 »
StaryMarabut:
Zaciekawiło mnie to odcięcie portu expansion. Jak to jest rozwiązane?

Cięte linie /GAME & /EXROM schemat