Witajcie,
tak się bawiłem komunikacją szeregową, mając na celu takie zadanie:
z pc-ta wysłać jakiś *.prg lub *.p00 bezpośrednio do pamięci c64 i automatycznie to uruchomić. takie coś dalekie a'la HDD64. niby to zrobiłem, ale:
- muszę mieć program nazwijmy to "rezydentny" na c64, który trzymam w obszarze decymalnie 2048. programy zaczytywane z pc-ta ładuję do obszaru 4096. po wykonaniu zadania, automatycznie aktywny ponownie staje się obszar 2048.
- nie mogę zająć całej dostępnej pamięci, bo program rezydentny jest w basicu i potrzebuje interpretera, żeby tez odczytywane z rs-a się w ogóle uruchomił.
- z powyższego, pojemność dostępna dla zaczytywanych programów jest mała, gier nie załaduję- żadnej, chyba, że se napiszę tekstową girkę w basicu.
projekt robię dla siebie. mogę z pc-ta sterować userportem, a dokładnie pb0..pb7 no i mieć do tego działającą transmisję szeregową (chyba, tego jeszcze nie testowałem)
Pytanie do speców od różnych cartów:
tak sobie gdybam, czy jest taki cart z możliwością zaprogramownia pamięci, gdzie "siedziałby" mój programik "rezydentny" ale przepisany w asemblerze??
Pozdrawiam,
PS. Jak ktoś chce to zobaczyć, to spakowane oba programy(ten na pc-ta i ten od c64) i instrukcję poślę b. chętnie.