Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: zaczytywanie prg do pamieci c64  (Przeczytany 517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krolikbest

• Level 3
zaczytywanie prg do pamieci c64
« dnia: 23 Stycznia 2014, 21:48 »
Witajcie,

tak się bawiłem komunikacją szeregową, mając na celu takie zadanie:
z pc-ta wysłać jakiś *.prg lub *.p00 bezpośrednio do pamięci c64 i automatycznie to uruchomić. takie coś dalekie a'la HDD64. niby to zrobiłem, ale:
- muszę mieć program nazwijmy to "rezydentny" na c64, który trzymam w obszarze decymalnie 2048. programy zaczytywane z pc-ta ładuję do obszaru 4096. po wykonaniu zadania, automatycznie aktywny ponownie staje się obszar 2048.
- nie mogę zająć całej dostępnej pamięci, bo program rezydentny jest w basicu i potrzebuje interpretera, żeby tez odczytywane z rs-a się w ogóle uruchomił.
- z powyższego, pojemność dostępna dla zaczytywanych programów jest mała, gier nie załaduję- żadnej, chyba, że se napiszę tekstową girkę w basicu.
projekt robię dla siebie. mogę z pc-ta sterować userportem, a dokładnie pb0..pb7 no i mieć do tego działającą transmisję szeregową (chyba, tego jeszcze nie testowałem)
Pytanie do speców od różnych cartów:
tak sobie gdybam, czy jest taki cart z możliwością zaprogramownia pamięci, gdzie "siedziałby" mój programik "rezydentny" ale przepisany w asemblerze??

Pozdrawiam,

PS. Jak ktoś chce to zobaczyć, to spakowane oba programy(ten na pc-ta i ten od c64) i instrukcję poślę b. chętnie.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2014, 22:50 »
Np uCart by Suchy ma taka możliwość. Pakujesz loader Suchego oraz plik prg z uciętymi dwoma pierwszymi bajtami do eepromu/flasha i jazda (chyba dwa pierwsze bajty, nie chce mi sie szukać, ale było na forum).

10?"DHG
20GOTO10
RUN

arecki

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2014, 22:55 »
Hej
tzn. chcesz zrobić własnego carta ze zwykłym epromem czy szukasz coś co można zaprogramować "w systemie" czyli z flashem?

Jeżeli chodzi o zwykłe carty to zazwyczaj rezydują od adresu $8000 wzwyż, ale w sumie po starcie program w assemblerze można relokować właściwie wszędzie. Jeżeli będzie on wystarczająco krótki to można umieść tak by dało się załadować większość jednoplikowych dem czy gier.

oczywiście to wszystko trochę sztuka dla sztuki, transfer szeregowy za pomocą wbudowanych procedur to chyba nie szybszy niż 2400 bodów będzie.

Arecki

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2014, 22:58 »
trzecia opcja możesz sobie zamontować rozszerzenie pamięci np. +60K i mieć dużo pomysłów na zastosowanie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline krolikbest

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2014, 23:10 »
Ta trzecia opcja mi się podoba, tylko gdzie to rozszerzenie zdobyć?

W sumie Arecki ma rację. troche to sztuka dla sztuki, ale przynajmniej czegoś się nauczyłem \"\"

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2014, 23:23 »
krolikbest:
tylko gdzie to rozszerzenie zdobyć?

Opis C&Afan nr6 (1/2010) maj 2010 str.61.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2014, 23:26 »
bardzo rzadko są na Allegro C64 z rozszerzeniem +60K. Jak mogę polecić to może V-12 albo Raf by Ci to zmontowali, mój C64+ to już strzelanie z armaty do kaczek przy Twoim problemie.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Stycznia 2014, 11:16 »
Możesz jeszcze skontaktować się ze mną i rozbudować c64 do 1 MB . \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Stycznia 2014, 11:17 »
zanim zdecydujesz się  na cokolwiek zobacz sobie jak to jest z istniejącym softem na CSDB.
+60K doczekał się paru toolsów.

hobocti77x

witamy ponownie.