Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Sens kupowania podróbek i wersji darmowych na Allegro.  (Przeczytany 1140 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Sens kupowania podróbek i wersji darmowych na Allegro.
« dnia: 22 Stycznia 2014, 08:38 »
Witam,

Nie rozumiem dlaczego ktoś kupuje podróbki gier które są za darmo jak PoP czy odpłatnie czyli Bomberland.
Wersja RGCD posiada wartość kolekcjonerską a podróba już nie... kupić pograć wyrzucić ?
Może mi ktoś to wytłumaczyć ?

idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2014, 09:44 »
Powód prosty 99% ludzi nie wie że jest coś takiego jak RGCD.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2014, 09:47 »
Myślę że nie 99%, ale zauważcie, że temat RGCD jest również wspomniany w aukcji - czyli poniekąd daje nawet szanse go zauważenia \"\")))

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2014, 10:00 »
shango:
Powód prosty 99% ludzi nie wie że jest coś takiego jak RGCD.

śmiechłem, trzeba być dziś wybitnie casualowym userem żeby nie zauważyć tej firmy.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2014, 10:07 »
Jest to wprowadzanie w błąd tych, którzy nie śledzą na tyle tego, co dzieje się na C64. Mogą być przekonani, że jest to po prostu jakaś gra na C64 - niekoniecznie muszą się orientować co to jest "firma RGCD" - i tak ta aukcja wygląda. Jako, że RGCD prawdopodobnie nie wyraziło zgody na sprzedaż tego w takiej czy innej formie, jest to nielegalna dystrybucja. To tak jakby jakiś zespół nagrał płytę i ja, jako, że kupiłem ich album mogę sobie teraz to kopiować i sprzedawać - i co najlepsze - wygląd opakowania przypominać może nawet oryginał.

Oczywiście może to kupić ktoś, kto nie potrafi / nie umie / nie ma czasu, by fizycznie umieścić to na karcie. Cena jest mocno konkurencyjna więc nawet jeżeli ktoś zna RGCD albo wbije tam - znak mniejszości w równaniu może pomóc w podjęciu decyzji. Ten wątek jest potrzebny żeby takie sprawy rozwiązać, ale chcąc nie chcąc przyczynia się do darmowej reklamy dla aukcji.

A sprzedający wyraził tym samym swój szacunek a raczej jego brak (i nie podlega to dyskusji) w stosunku do pracy Skulla, Owena i wydawnictwa.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2014, 10:26 »
Tak na prawdę sam nie wiem co o tym myśleć.

A jakby tak ogłosił się że :
"Kup grę na RGCD, a ja dorobię Ci do niej cartridge" - byłoby już ok ?

Bo nie ma co mówić, ale cena gotowego carta z RGCD jest nie mała (dla polskich użytkowników c64), z drugiej strony jest również opłata dla autorów  i RGCD również (bo ma zysk również z wersji download), na pewno mniejszy \"\"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2014, 10:41 »
BagoZonde:
prawdopodobnie

please :D

Skull:

tzn nie czujesz się okradany?

Skull:
ale cena gotowego carta z RGCD jest nie mała

to moze tak - gdzie wolalbys wydac grę, u porządnego pabliszera czy u troloolo?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2014, 10:50 »
comankh:
Skull:

tzn nie czujesz się okradany?

po prostu mogło być gorzej

comankh:
Skull:
ale cena gotowego carta z RGCD jest nie mała

to moze tak - gdzie wolalbys wydac grę, u porządnego pabliszera czy u troloolo?

przecież już wybrałem

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2014, 10:58 »
A ja wam za prawdę powiem ;)

Znając stan umysłowy pięciu jedynek oczekuje teraz co najmniej w C&AFan artykułu o wyższości kopi od olo nad oryginałem od RGCD. Dlaczego?
Bo ten od RGCD się wiesza.

Zaxon vs Olo ;) Wyższość śmietnika nad rzemieślnikiem.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:03 »
Skull:
przecież już wybrałem

& good for you. przy okazji zdecydowałeś się na taki a nie inny target - bardziej zasobna młodzież, mieszkańcy lepszej części eu etc.

podnoszenie argumentu o cenie jest bezsasadne (przeciez wystarczy porównać koszt paliwa w pl i de\"\"

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:09 »
comankh
nie, nie - rynek polski jest po prostu mały - możliwe, że na carcie u 5x1 bym zarabiał dużo więcej niż na wersji Deluxe w RGCD.
Chodziło mi o największą propagację i przy tym lepszy marketing, "stworzenie marki" itd.

Kisiel
z tego co wiem, zwisy są i w jego wersji (chyba nawet więcej)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:23 »
Skull:
Chodziło mi o największą propagację i przy tym lepszy marketing, "stworzenie marki" itd.

\"\" \"\" \"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:46 »
Prosta odpowiedź - jest grupa ludzi, którzy NIGDY nie kupią 1541U i będą się bujać na SD2IEC. Chodzi o kasę po prostu. Czasami jest też to sprawa nierozwagi, jakby user nie dostrzegał tego, że kupi SD2IEC to potem chce polepszyć standard i szuka JD albo FC3. W kilka mies. czy pół roku wyda bez bólu 7 stów a jednorazowo ma barierę. Jaki jest sens kupować EF dla POPa, gdy POPa może mieć za 50zł. Część z tych ludzi zapewne kupi ugotowanego kisiela, ponieważ bariera cenowa będzie dla nich do przyjęcia. I to samo jest z cartami RGCD - na polskie możliwości ludzie ci nigdy nie nabędą tego carta, a chętnie kupią tańszą wersję i sobie pograją bez rozpatrywania wartości kolekcjonerskiej.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Stycznia 2014, 12:00 »
Rzeczywiście istnieje taka mentalna "bariera". Można powiedzieć, że bardziej interesują nas "raty" niż cała suma.
A porównanie kosztów paliwa jest nie na miejscu - bo to już prawie artykuł pierwszej potrzeby, i to jeszcze monopolowy
,a  cartridge do COMMODORE 64 już na pewno nie jest.
Tu także trzeba patrzeć na relacje zarobkową (tak ze 4 razy  pol do de) i wtedy patrzeć na możliwości wydawania na artykuły "dalszej potrzeby".
Oczywiście nie bez znaczenia jest też społeczność tego "światka", która nie jest przeciętnym konsumentem dla takich wyrobów.

Sam miałem duże opory, przed wydaniem prawie 6 stów na u2 (chociaż bezdyskusyjnie ten cart wart jest tego) - mimo, że nie zarabiam najniższej krajowej, po prostu w takim układzie "niewinne" hobby przeszło na "wyższy level" \"\")) - straciło dziewictwo.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Stycznia 2014, 12:10 »
Hola hola Panowie.

Nikt nie musi kupować kradzionego jak może sobie ściągnąć wersję darmową.
Więc cała ta gadka o kupowaniu taniej bo takie są realia jest do bani no i  ba teoretycznie jest to bardziej w porządku.

Hobby kosztuje dlatego trzeba wybierać albo być harleyowcem albo jeździć rowerem.