Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [usluga] Zaprogramuje pamieci ROM  (Przeczytany 5431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
[usluga] Zaprogramuje pamieci ROM
« dnia: 30 Czerwca 2013, 14:13 »
jak w temacie - zapropgramuje pamieci dostarczone jak i moge cos ze swoich zbiorow odstapic, mam pamieci EPROM(UV), Flash, EEPROM glownie w rozmiarach 32-128k

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2013, 18:14 »
Tak przy okazji.
Nabyłem kostki  znaczone na fotce.
Ile to   może  być warte ? Jaszcze za nie nie zapłaciłem.
Wszystkie pochodzą z odzysku.
http://c64power.com/forum/uploads/files/flaszki.jpg

Offline Kilos

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2013, 11:12 »
StaryMarabut
EON EN27010 to jest układ OTP, także już do niczego się nie przyda, reszta jest prawilna.
Warte to jest niewiele, za pudełko 150 sztuk z odzysku jakiś czas temu na znanym portalu aukcyjnym dałem 20 zł, cena powiedzmy okazyjna, ale można tak utrafić...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2014, 12:21 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2014, 21:26 »
Raf jaki masz programator? moj cholerny willem 3b czyta niektóre a programuje co 20 kostke :/

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2014, 21:49 »
tez 3b. nie mialem z nim poki co problemow (kupny, chyba z gotronika), ale jak kiedys skladalem sobie sam to mialem problem z przetwornica (elektroda jest pelna tego typu problemow :P).

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2014, 22:37 »
Js posiadam AT3 i jedyny napotkany problem to to że nie chce czytać i programować 27c512. Mniejsze epromy daje radę.

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Grudnia 2014, 20:17 »
Raf:
nie mialem z nim poki co problemow (kupny, chyba z gotronika)

To podobnie jak ja z gotronika mam (taki w półprzezroczystej czerwonej obudowie), tylko na początku odesłałem go bo przełączniki nie działały poprawnie i były problemy z niektórymi EPROM'ami (w zależności od wielkości). Wlutowali nowe (bo na gwarancji) i wszystko co powinien to programuje.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2014, 22:13 »
to może wina softu 0.97ja?
Odkupiłem tego 3b po poprawkach (ponoć wszystkie update zrobione, zasilanie z usb itd) z adaplerami do plcc, ezoflash i innymi badziewiami.

Jaki zasilacz do niego powinienem dobrać bo teraz działa zasilany jest z usb 5V 2A i może to przyczyna moich problemów

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline JLS

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2014, 16:51 »
Posiadam willem 3b, nie mam z nim kłopotów, odczytuje większość kostek,
również  z serii EPROM-ow, jednak z programowaniem EPROM-ow mam czasami problem.
Algorytm programowania jest zawarty  w oprogramowaniu 0.97ja  i jest on oparty na podstawie "najpopularniejszych" EPROM-ow  np. producentów AMD, Intel.
Z innymi kostkami niż w/w firmy, a mam  ich wiele i różnych już jest problem.
Mam drugi programator, który dosyć dawno kupiłem, oprogramowanie niestety stare (DOS),  ale pracuje poprawnie tj. programuje większość kostek można napisac ze w sumie 99%.
Wada - mam do tego komputer 386 bo na PC-tach o wyższych procesorach program delikatnie mówiąc pracuje niepoprawnie .
Jeśli kostka nie jest wpisana do bazy mogę wybrać sposób programowania, napięcia itp. rzeczy.  Oczywiście zdarzyło mi sie mieć taki  EPROM, który moglem odczytywać, ale po skasowaniu nie udalo mi sie go zaprogramować i to bez względu na rodzaj programatora. Zwykle na ich obudowie nie bylo żadnych informacji poza np. 2764, czyli to były tzw. noname.

A propos zasilacza do willema 3b moge tylko dopisać ze musi byc zasilany napięciem wyższym o kilka woltów powyżej 5. Jest w nim zastosowany  liniowy stabilizator 7805 a przed nim jeszcze mostek z 4 diod prostowniczych.  Moj programator willem zasilam napieciem zmiennym ok 10V. Schematu przed oczami nie mam wiec nie jestem w stanie napisac, czy przetwornica zastosowana do uzyskiwania napięcia programowania 12 i 25 V nie bierze stałego napięcia tuż za mostkiem prostowniczym.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2014, 17:56 »
z moich obserwacji wynika, ze czasem problemem jest mimo wszystko konkretny egzemplarz scalaka. Miewalem romy ktore sie nie chcialy skasowac (po 2-3 kolejnych probach w kasowniku dalej nic, ale tez i niektore "puszczaly"), takie ktore sie skasowaly i blank test przechodzily a po zaprogramowaniu niektore bity sie nie "przepalaly" i suma kontrolna sie nie zgadzala...