Posiadam willem 3b, nie mam z nim kłopotów, odczytuje większość kostek,
również z serii EPROM-ow, jednak z programowaniem EPROM-ow mam czasami problem.
Algorytm programowania jest zawarty w oprogramowaniu 0.97ja i jest on oparty na podstawie "najpopularniejszych" EPROM-ow np. producentów AMD, Intel.
Z innymi kostkami niż w/w firmy, a mam ich wiele i różnych już jest problem.
Mam drugi programator, który dosyć dawno kupiłem, oprogramowanie niestety stare (DOS), ale pracuje poprawnie tj. programuje większość kostek można napisac ze w sumie 99%.
Wada - mam do tego komputer 386 bo na PC-tach o wyższych procesorach program delikatnie mówiąc pracuje niepoprawnie .
Jeśli kostka nie jest wpisana do bazy mogę wybrać sposób programowania, napięcia itp. rzeczy. Oczywiście zdarzyło mi sie mieć taki EPROM, który moglem odczytywać, ale po skasowaniu nie udalo mi sie go zaprogramować i to bez względu na rodzaj programatora. Zwykle na ich obudowie nie bylo żadnych informacji poza np. 2764, czyli to były tzw. noname.
A propos zasilacza do willema 3b moge tylko dopisać ze musi byc zasilany napięciem wyższym o kilka woltów powyżej 5. Jest w nim zastosowany liniowy stabilizator 7805 a przed nim jeszcze mostek z 4 diod prostowniczych. Moj programator willem zasilam napieciem zmiennym ok 10V. Schematu przed oczami nie mam wiec nie jestem w stanie napisac, czy przetwornica zastosowana do uzyskiwania napięcia programowania 12 i 25 V nie bierze stałego napięcia tuż za mostkiem prostowniczym.