Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: problem z dzwiękiem C64c  (Przeczytany 423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robin

• Gość
problem z dzwiękiem C64c
« dnia: 03 Stycznia 2003, 20:27 »
 Witam
 Udało mi sie uratowac C64C, ktore znudzony \'mlody człowiek\' chciał wyrzucić na śmietnik - jest sprawne z jednym wyjątkiem - nie wydaje z siebie zadnych dzwiekow (ani ze złącza monitora, ani przez modulator - zakladam ze klawisze powinny \'klikac\'). Płyta \'główna\' jest w idealnym stanie, po przepędzeniu pajączków spreżonym powietrzem wygląda jak nowa ;-), myśle że trzeba by sprobowac wymienic sid -a - może mialby ktos z grupowiczow do sprzedania ten scalak (w rozsadnej cenie)??  A może jakieś inne sugestie??
 Pozdrawiam (i licze na pomoc)  

pvg

• Gość
problem z dzwiękiem C64c
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2003, 02:05 »
 mialem kiedys taki przypadek, masz racje wymiana sida powinna zalatwic sprawe , jest na podstawce wiec nie powinno byc problemu niestety ja nie mam ;)

emcio

• Gość
problem z dzwiękiem C64c
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2003, 22:06 »

Napisał: pvg

mialem kiedys taki przypadek, masz racje wymiana sida powinna zalatwic sprawe , jest na podstawce wiec nie powinno byc problemu niestety ja nie mam ;)
jak nie zadziała rada ``pvg`` to mżesz też zobaczyć czy płyta nie jest porysoana ja kiedyś miałem jakąś gre porysowaną i od tego momętu co ją porysowałem dzwięk nie działał (na marginesie wtej grze znowu nie było zbyt durzo dzwięków)ale niestety jak płyta jest porysowana to raczaj,napewno nie odzyskasz dwieku    

emcio

• Gość
problem z dzwiękiem C64c
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2003, 12:34 »

Napisał: emcio

jak nie zadziała rada ``pvg`` to mżesz też zobaczyć czy płyta nie jest porysoana ja kiedyś miałem jakąś gre porysowaną i od tego momętu co ją porysowałem dzwięk nie działał (na marginesie wtej grze znowu nie było zbyt durzo dzwięków)ale niestety jak płyta jest porysowana to raczaj,napewno nie odzyskasz dwieku    

ale nie o to mi chodziło ze w tym czy w tym miejscu płyta ma ustalone gdzie jast na nij zapisany dzwięk

Magnate

• Gość
problem z dzwiękiem C64c
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2003, 16:47 »

ale nie o to mi chodziło ze w tym czy w tym miejscu płyta ma ustalone gdzie jast na nij zapisany dzwięk

Hmm, tak szczerze powiedziawszy, to ja zupelnie nie wiem o co chodzi w Twoich postach. Wydaje mi sie, ze piszesz na temat, o ktorym nie masz bladego pojecia.

pozdrawiam

Offline zijacek

• Level 2
  • **
problem z dzwiękiem C64c
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2003, 10:12 »

Straszne nieporozumienie :)
 Wydaje mi się, że emcio pisze o płycie CD, którą porysował i teraz nie ma w grze (z tej płyty) dĽwięku, a tu chodzi o płytę główną do C64C. Sam jak to zacząłem czytać, to myślałem, że pisze o porysoawnych ścieżkach.
 Co do tego C64 to na 90% jest padnięty SID - bardzo często się to zdarza, choć oczywiście nawiązując do tego co powiedział emcio, możesz poszukać przerw na ścieżkach płyty głównej.