Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Emulacja SuperCPU w VICE!  (Przeczytany 6417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Emulacja SuperCPU w VICE!
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2012, 00:45 »
znaczy się za 15 lat będzie i TDC :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Puma

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2012, 09:13 »
Błędny link do Stunt Car Racer

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2012, 09:23 »
Kajam sie ale taki byl w zrodle :P
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

zyga

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2012, 14:01 »
Super. Raycaster od AmiDog'a też działa: http://www.amidog.com/c64/ray/index.html
Szczególnie fajnie wygląda wersja FLI.

Offline Data

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2013, 20:19 »
Skomentowałbym ten wiekopomny fakt dodatnia do softwarowego emulatora hardwarowego emulatora komputera, ale jakoś nie mam nic ciekawego do powiedzenia. Może tylko tyle, że wreszcie na SCPU ktoś zacznie pisać soft. To rozszerzenie jest jak Vincent van Gogh - powraca po śmierci w swoim duchowej postaci, by stać się sławnym \"\"

P.S. Czy ktoś sprawdził, jakie oddziaływanie na CPU (ten prawdziwy CPU... Adobe Flash?) ma uruchomienie VICE w tym trybie?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2013, 15:58 »
Data:
dodatnia do softwarowego emulatora hardwarowego emulatora komputera

Ale SuperCPU to nie emulator. To "Karta Turbo" z amigowego punktu widzenia, wyłączamy oryginalny procesor, w zamian działa szybszy, ale chipset zostaje cały czas oryginalny.

Emulator to C64DTV. Wtedy mamy do czynienia z emulatorem emulatora w VICE ;)

Offline Data

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lutego 2013, 07:33 »
Masz rację Zyga SCPU chowa się złożonością do DTV, czy Chameleon 64. Ma jednak własny CPU, RAM w którym odpala programy, ROM z OSem i złożony chipset na Alterze. Dla mnie to całkiem sporo komputera poza komputerem. Choć faktycznie z punktu widzenia amigowca to tylko karta turbo. Paradoksalnie tą samą kartę z procesorem x86 amigowiec nazwie emulatorem sprzętowym XT/AT.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2013, 08:26 »
Data:
Paradoksalnie tą samą kartę z procesorem x86 amigowiec nazwie emulatorem sprzętowym XT/AT.

To dlatego, że na karcie turbo działa natywnie AmigaOS, a na emulatorze sprzętowym XT/AT natywnie działa MS-DOS.

Altera w SuperCPU to dla mnie bardziej taki glue-logic: dopasowanie timingów, generowanie odświerzania dla pamięci SIMM. No dobra, niech będzie chipset ;)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2013, 09:11 »
Ciekawe jak jest rozwiązany dostęp do ram w emulatorze, czy jest ograniczony do ca. 1MB/s czy jest bez ograniczeń. Co mówią testy szybkości jest szybciej niż na karcie?

zyga:
generowanie odświerzania dla pamięci SIMM.

20Mhz to 50ns nie ma tam przypadkiem SRAM?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2013, 13:12 »
http://vintagetech.netii.net/DRIVERS/SCPU-Front.jpg

No, te "Alliansy" to wyglądają na szybkie SRAMy ;)    Dokładnie - 128 kB SRAMu.

SIMM to extra opcja.
-profil nieaktywny-

zyga

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2013, 14:19 »
Chyba macie rację, całkiem możliwe że generowaniem refresh dla simmów zajmuje się kontroler na SuperCPU RamCard:

"Q: How do you put memory into the SuperCPU? I heard it is possible to put up to 16 MB into it?
A: First you need the RamCard (SuperCard); it is installed onto the SuperCPU main board. On this card there is a PS/2-SIMM socket in which you can place a 1 MB, 4 MB, 8 MB or 16 MB PS/2-SIMM. Only FastPage-type is supported; EDO doesn't work. If FastPage is not available at your local store, you can still get it via mail order or out of older PCs. It doesn't matter if the access time is 70ns or 60ns, the controller on the SuperRAM-card takes care of that - a read or write always lasts the same time, regardless of the kind of RAM. "

za: http://supercpu.cbm8bit.com/faq.htm

O, a tu jest nawet zdjęcie prototypu: http://lyonlabs.org/commodore/hardware/suprtime.pdf z równie dużą Alterą na pokładzie.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lutego 2013, 19:41 »
zyga:
Chyba macie rację,

Po raz drugi facepalm, pierwszy za dekoder adresów FC, hehehe ;)

A teraz pytanie do znawców czy pamięć FastPage 70ns spowolni procka 20Mhz czy też nie?

Offline Data

• Level 3
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lutego 2013, 23:01 »
Mamy tutaj chyba tylko jednego znawcę.... ups to chyba Ty Kisiel \"\"
Nie znam się na tym za bardzo, ale w konsumenckiej wersji SCPU siedzi 20ns DRAM, który swojego czasu chętnie robił za cache w 386/486 (w prototypie faktycznie użyto SRAM) . Zegar taktujący tą maszynkę to 40MHz dzielone potem na 20MHz, które napędzają ostro przetaktowany 16MHz 65C816. Tak więc cykl zegarowy mamy 50ns i wchodzimy tu z pamięcią SIMM 70ns... Wprawdzie w Alterze zaimplementowano całkiem zmyślny kontroler DRAM z tabelką predykcji, który przy dostępie sekwencyjnym do RAM sobie wykombinuje, kiedy magistrala wolna i można pociągnąć RAS (EDO SIMy mogą być odświeżane samym RASem) . No, ale jak mamy program ze skokami to robi się qpa, że nie wspomnieć o dostępie do rejestrów  chipów w komciu, gdzie trzeba się synchronizować z fi2. Wtedy SCPU laguje chyba najbardziej, z resztą w tym podlinkowanym artykule jest to ładnie opisane.
Szacun za inwencję twórczą dla CMD, ale dziś dałoby się takie urządzonko zrobić prościej, mniejszym nakładem pracy i wyszłoby taniej. Ja za ciemny na to jestem, ale nasz scenowy majster czai bazę \"\"

zyga

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lutego 2013, 09:20 »
Kisiel:
Po raz drugi facepalm, pierwszy za dekoder adresów FC, hehehe ;)

Fakt, napisałem coś nie sprawdziwszy wcześniej w necie. Później zedytowałem wcześniejszego posta i wyszło conajmniej dziwnie. Zdjęcie SuperRamCard rozwiało by wątpliwości od początku.

A co do FC3. Chciałem po prostu sklonować PCB tego H&P. Pomyślałem jednak, że ciekawiej będzie nie zaczynać od PCB, tylko spróbować rozrysować schemat i z tego odtworzyć PCB.
Pojawił się pomysł wykorzystania do tego celu darmowego Paint.NET. Sprawdził się lepiej, niż kartka + ołówek, no i nie trzeba było odwracać co chwila płytki. Ciekawe doświadczenie dydaktyczne \"\" Tak sobie to układałem w Eaglu bez zbytniej weryfikacji, czy ma to ręce i nogi. Wydrukowałem sobie tylko strukturę wewnętrzną układów ttl i dawaj "ciągać połączenia". Projekt niestety na tym etapie uległ "hibernacji", ale pomyślałem że pomysł był na tyle ciekawy żeby się nim podzielić.

Chętnie przyjmuję konstruktywną krytykę, bo wtedy mogę się zorientować że błądzę. Nie lubię tekstów "zamknij się, głupi jesteś, na niczym się nie znasz", ale one też mnie nie załamują \"\"

A co do klona SuperCPU, to nam w zupełności wystarczyło by te 1MB SRAM...