Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: - ogryzek -  (Przeczytany 4232 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
- ogryzek -
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Listopada 2012, 17:39 »
wegi:
że pod $df00 jest kopia $9f00-$9fff i to jest super idea jak dla mnie

Chyba gratulacje należą się twórcom AR, FC3 i J. Soboli. Idea zmodowanego AR bardziej mi się podobała, dlaczego tego nie ciągnięcie dalej?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline elwer

• Level 4
- ogryzek -
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Listopada 2012, 18:05 »
@Kisiel - ogryzek powstał dla syna znajomego, spodobał mu się sd2iec core z MA, a nie każdy ma na zakup takiego carta jak GA, MA czy AR. Połączenie AR z sd2iec dla mnie jest super - zwłaszca możliwość uruchomienia monitora. Jak się uda oprogramować dodatkowe banki to GA i MA też na tym skorzystają (cały czas korcą mnie nie wykorzystane banki w GA i jeden bank do zagospodarowania w MA).

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
- ogryzek -
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopada 2012, 18:37 »
elwer:
(cały czas korcą mnie nie wykorzystane banki w GA i jeden bank do zagospodarowania w MA).

A potrafisz coś zakodować?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline elwer

• Level 4
- ogryzek -
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Listopada 2012, 18:54 »
Kisiel:
A potrafisz coś zakodować?

Niewiele,\"\" ale są źródła i może uda się coś przerobić, ogryźć z niepotrzebnych funkcji i posklejać.

Offline wegi

• Level 7
Re: - ogryzek -
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Marca 2016, 21:02 »
<div class=\"quote\"><div class=\"quoting\">wegi: </div>że pod $df00 jest kopia $9f00-$9fff i to jest super idea jak dla mnie</div>
Chyba gratulacje należą się twórcom AR, FC3 i J. Soboli. Idea zmodowanego AR bardziej mi się podobała, dlaczego tego nie ciągnięcie dalej?

Przypadłość widocznego bloku RAM pod I/O2 miał też Epyx jak o ile pamiętam
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Marca 2016, 10:36 »
Wegi robisz wiosenne porządki?
Z perspektywy czasu - ogryzek działa, zaletą jest szybka obsługa klawiszami (bez zbędnych okienek). Nie sprawdzałem na starym C64 -bo nie mam. Jakby kogoś interesowało to pliki są na moim chomiku.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Marca 2016, 10:52 »
Wegi robisz wiosenne porządki?
Z perspektywy czasu - ogryzek działa, zaletą jest szybka obsługa klawiszami (bez zbędnych okienek). Nie sprawdzałem na starym C64 -bo nie mam. Jakby kogoś interesowało to pliki są na moim chomiku.

Cześć ! Odezwij się na PW

dawaj tego chomika namiar

Czy ja kompilowałem Ci jakąś wersję na ogryzka bo coś mi świta i co w niej było zmienione pamiętasz ?

Widzisz ten cart ma wiele poważnych zalet:

Przede wszystkim nie jest to Black Box, którego nie mogę wyemulować.

Jest genialny w swojej prostocie i oddaje mapowanie oraz bankowanie AR - a to już mi się zemuluje. Z frezera nie korzystam, przycisku takiego nie będzie więc problemu nie ma.

Btw - jak widzisz uproszczenie - gdyby zamiast tych 3ch diód zastosować jedną przed tymi 3ma sygnałami tak jak jest ten pojedynczy rezystor - działałoby to czy nie bez przyczyny dałeś 3 diody ?

Rozszerzyć bankowanie na większe kości po 8KB banki...

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marca 2016, 12:14 »
Chomik namiar - http://chomikuj.pl/elwer/C64/Cartridge
Muszę pomyśleć i poszukać na dysku.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Marca 2016, 12:24 »
Który schemat jest aktualny ten ze starego C64power czy ten z chomika ?

Na chomiku używasz dwóch bramek więcej - czy oba działają czy na power starym zapomniałeś narysować ?

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Marca 2016, 12:58 »
Z chomika, ale drugi też działa. Program jest z MA, zmieniono tylko napisy w bin'ie - chyba bo oryginalny z MA też na tym działa.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Marca 2016, 13:22 »
No tak diody separują od siebie te 3 sygnały. ..

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Marca 2016, 13:44 »
Btw - jak widzisz uproszczenie - gdyby zamiast tych 3ch diód zastosować jedną przed tymi 3ma sygnałami tak jak jest ten pojedynczy rezystor - działałoby to czy nie bez przyczyny dałeś 3 diody ?

To jest "iloczyn na drucie" (jedno zero na wejściach da zero na wyjściu) - muszą być 3 diody. Nie możesz zewrzeć ROMH, ROML i IO2 i dopiero dać jedną diodę - bo prąd będzie walił z wyjść w stanie wysokim do wyjść w stanie niskim... znaczy dym ;) Zresztą - co to za uproszczenie, 2 groszowe diody mniej ?

BTW - czy aż tak bardzo zależy Ci na tym, żeby w IO2 widać było EPROM ? Po co ?

Więcej banków - bez problemu (273-ka, 8 bitów). Może będzie mi się chciało na szybko pająka sklecić (yyy... jak młody da mi się kiedyś wyspać), akurat wszystko co potrzebne mam w domu, zrobię użytek z płytki uniwersalnej od RS2323 ;)
-profil nieaktywny-

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #27 dnia: 30 Marca 2016, 15:24 »

BTW - czy aż tak bardzo zależy Ci na tym, żeby w IO2 widać było EPROM ? Po co ?

Bo to daje kompatybilność softu z AR. Z kolei AR mi się wyemuluje - innymi słowy to co mi chodzi na emulacji w Vice odpala się od pierwszego kopa na tym a z BB8 sam widziałeś ile prób i cudowania bez uprzedniej możliwości testowania w emu. Pamiętasz wątek BB8 Atrax clone :)

A z 273 absolutna racja.
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2016, 15:28 wysłana przez wegi »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Maja 2016, 13:40 »
Potwierdzam - ogryzek działa i bankowanie romem ma takie jak AR co jest niezwykłą dogodnością, bo piszę na VICE sobie kod dla AR i jak wbijam do epromu to wszystko śmiga na ogryzku jak w emulatorze. Faktyczna różnica jest że zapis do jakiegokolwiek adresu na IO1 działa tak samo jak dla $de00, ale w tym jest $de00, którym posługuję się podczas emulacji, więc wszystko gra.

@elwer - genialny wynalazek w swej prostocie !!! Gratulacje !

Offline Bulbon

• Level 1
  • *
Odp: - ogryzek -
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marca 2023, 23:43 »
Działa, działa, właśnie potwierdzam. Działa też na nowym ogryzku wegi. Szkoda że kolejne bin-y ktoś wywalił, a na chomiku prosty search nie działa.