Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Reaktywacja czarnego joysticka MATT - kto chętny?  (Przeczytany 5052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Reaktywacja czarnego joysticka MATT - kto chętny?
« dnia: 19 Listopada 2012, 22:15 »
Istnieje możliwość wznowienia produkcji klasycznych joysticków MATT, sprzedawanych w stożkowych kartonach.

\"Matt\"

Warunki, jakie postawiła firma MATT (notabene świętująca 30-lecie istnienia), są niestety dosyć wygórowane. Ze względu na fakt, że potrzebne jest wytworzenie nowych podstawek i rączek, firma potrzebuje stworzyć nową formę (dziwne, że jeszcze 4 lata temu MATT deklarował bezproblemowe wznowienie produkcji i jakoś nie chce mi się wierzyć, że pozbyli się w ostatnich latach formy) oraz tworzywo. Koszt produkcji ma być wyższy, niż wcześniej, stąd też końcowa cena joysticka może wahać się w granicach 50 zł (może więcej, może mniej, może udałoby się wytargować jakąś finalną cenę). Drugi i chyba najważniejszy aspekt całego przedsięwzięcia, to wymagana liczba joyów, przy której produkcja może być rozpoczęta na nowo - minimum 50 sztuk.

Stąd też orientacyjne pytanie do forumowiczów - czy ktoś byłby chętny na zakup takiego joya, pachnącego nowością? \"\" Ja bym łyknął ze 2. Może udałoby się zebrać określoną grupę chętnych i dzięki nam produkcja zostałaby wznowiona? \"\" Czekam na wieści w tej sprawie.

http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2012, 22:18 »
a uda im sie uzyskac lepsza jakosc plastiku?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2012, 22:23 »
Ciężko powiedzieć. Niemniej ten plastik jest imho trudniejszy do złamania, niż w innych joyach (ostatnio mi w jakimś QuickShocie poszedł plastik, który przyciska styk na sprężynce i dupenson).

Aha, wiadomość z ostatniej chwili, mam już chętnych na kolejne 4 sztuki, więc póki co w zamówieniu mamy 6 sztuk.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2012, 22:25 »
huh mam mieszane uczucia - competiion pro na vesalia kosztowal 100zl... teraz widze wersje tylko na usb do PC.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2012, 23:15 »
V-12/Tropyx

W sklepie MATTa dostępne są te joye, tylko w wersji multicolor, po 39,00 PLN (http://www.matt.com.pl/oferta.php?nkategorie_kod=DAA&ntowary_id=3053&View=2&lang=pl&w aluta=). Wyprzedaż, czy ściemniają z tymi formami?

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2012, 23:24 »
Nie chcę spekulować (4 lata temu gdy emailowałem z firmą, deklarowali możliwość od niemalże ręki wyprodukowania 10 sztuk, a 2 lata później już pisali, że czarnych nie mają możliwości produkowania), ale po prostu nie chce mi się do końca wierzyć z tą formą. Może bardziej zależy im by w pierwszej kolejności wyzbyć się kolorowych? Tak przy okazji 2 lata temu joy kosztował 33 zł + 15 zł przesyłki.

Zawsze aktualne!

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2012, 07:11 »
V-12/Tropyx argument formy nie przemawia do mnie z finansowego punktu widzenia. 50joyi * 50zl - podatki i inne koszty = ~1000-2000zl.
nie mam zielonego pojecia co to ma byc za forma za takie groszaki.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2012, 09:27 »
V-12/Tropyx

Jakiś czas temu kupowałem u nich w sklepie parę drobiazgów. Jako potencjalny klient, z czystej ciekawości napisałem do nich pytanie o dostępność towaru z katalogu i dostałem podobną do Ciebie odpowiedź, że aktualnie mają dostępne kolorowe wersje. Brak joystick'ów w kolorze czarnym wynika z braku obudowy (brak formy i tworzywa). Nie znają terminu wznowienia produkcji, który wiąże się z kosztami i podniesieniem ceny katalogowej. Oczywiście jeśli jestem zainteresowany większą ilością, to proszą o kontakt. Czyli to samo co Tobie pisali. Wynika, że kolorowe to zapas magazynowy, a nowych nie zrobią, bo forma się zepsuła (bądź coś w tym stylu) i nie mają odpowiedniego tworzywa.

Tak mi przyszła pewna myśl, że jeżeli obchodzą jubileusz i tak muszą zrobić nową formę, to może zaproponować im zaprojektowanie trochę ładniejszego joya, bardziej ergonomicznego i może z logiem C64power.com \"\"

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2012, 09:45 »
Taa bo oni teraz gniazda będą robić! Nigdy nie podobały mi się ich joysticki i jakoś mnie to nie przekonuje.. Od biedy 2 mogę wziąć ale wolałbym Pythony 1M nowe jak ktoś ma.
Ostatnio kupiłem 2 x Apache na gumkach jako nowe w BOXach i chyba rzeczywiście są new bo nawet ciężko było w gniazdo od joya wtyczkę włożyć i pachną tak jak kiedyś\"\" przynajmniej jeden, bo drugiego głupi z pudełka jeszcze nie wyciągnąłem...! fuck musze dziś go sprawdzić!

aha i cena z dupy! a za skorpiona to jeszcze większa! fakt że tamten chociaż wygląda fajnie...

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2012, 10:45 »
Wspomniałem wcześniej, że podczas korespondencji emailowej 4 lata temu, ówczesna pani odpowiedzialna za kontakt w sprawach handlowych napisała, że w styczniu 2009 r. mogą wznowić produkcję czarnych joyów. Teraz mogę żałować, że się wtedy nie zgodziłem. \"\"

Dobry pomysł z nowym dezajnem joya i logiem strony, ale pewnie koszt takie formy będzie jeszcze większy, bo trzeba by było ją zaprojektować etc bla bla ;) A tu pewnie formę do klasycznego Matt'a mają, tylko nie chce im się ruszać z produkcją gdy nie będą mieć pewności, że to się sprzeda.

Zawsze aktualne!

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2012, 10:57 »
no 50 sztuk, to chyba niewygórowana liczba, zwłaszcza że nie dotyczy to tylko c64. Ja też mogę wziąć ze dwa.

ps. jakby miały wstawki z amelinium to biorę od razu cztery.

ps2. a patrząc nas taką aukcję [TANIOO] http://allegro.pl/joysticki-do-domodoore-2szt-tanio-sprawdz-i2784991271.html i cenę kup teraz, to te 50 zł za nowy to jak za darmo.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopada 2012, 11:07 »
V-12/Tropyx:
A tu pewnie formę do klasycznego Matt'a mają, tylko nie chce im się ruszać z produkcją gdy nie będą mieć pewności, że to się sprzeda.

Ja generalnie też wziąłbym dwie sztuki. Tylko myślę, że warto podrążyć temat zmiany design'u i może loga, jak nie mamy pewności, że nie mają gotowej formy. Zawsze można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i mielibyśmy jubileuszowe, unikatowe joystick'i \"\".

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopada 2012, 12:42 »
Nie chce mi się wierzyć, że ktoś zrobi formę wtryskarską dla 50 szt. Myślę, że chodzi tutaj raczej o przezbrojenie maszyny no i potem ustawienie montażu.

Gdyby doszło do transakcji to jakąś jedną sztukę z limitowanej edycji c64power.com wezmę. Niedawno kupiłem w Poznaniu coś takiego. Chwaliłem się tutaj na forum i podawałem linka do tej hurtowni. Sporo tego towaru jeszcze mieli. Nie tylko Matty, ale i Scorpiony i jakieś z seri Quickshot. W cenach niewygórowanych.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2012, 14:40 »
kenji00: Na 100% mowisz o hurtowni Jarex znajdujacej sie na ul. Poznanskiej 99 w podpoznanskim Skorzewie. Sam kupilem tam niedawno 3 sztuki Megastarow po 75zl.

Roznica pomiedzy Megastarem, a tytulowym Mattem to rozstrzal przynajmniej 3 klas na jakosci wykonania z przewaga dla Megastara. Matt za 50zl wypada przy tym jak parodia - lepiej dolozyc "dyche" i kupic solidnie wykonywana konstrukcje, a nie budzetowego plastikowca na gumach - to raz. Dwa - watpliwe, ze oplacalaby sie im za taka docelowa cene detaliczna w ogole uruchamiac produkcje Mattow.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopada 2012, 15:08 »
za te cene, to realnie widze to tak, ze maja jeszcze czarne plastiki, ale musi ktos usiasc i je zlozyc, ew. przezbroic bebechy z tych kolorowych joyi do czarnych.