Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: zgrywanie .tap na kasety  (Przeczytany 399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

~tcadaver@poczta.onet.pl#*#tcadaver

• Gość
zgrywanie .tap na kasety
« dnia: 05 Stycznia 2003, 16:58 »
 Jak w temacie, szukam programu który pozwoliłby mi na zgranie obrazu z powrotem na kasete (inny niż 64tapvoc z 64util bo ten nie sprawdził się u mnie :-(

Luc (webmaster)

• Gość
zgrywanie .tap na kasety
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2003, 17:10 »
 Witaj,

A probowales WAV2PRG? Dziala w obie strony. Jezeli nie obsluguje formatu .TAP, to mozna .TAP przekonwertowac do .PRG programami Star Commander lub 64copy. Opis i plik WAV2PRG znajdziesz w dziale EMULACJA. Jest tam tez opis DOSowego programu TAPE64. Sprawdz :-)

~tcadaver@poczta.onet.pl#*#tcadaver

• Gość
zgrywanie .tap na kasety
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2003, 10:12 »

Napisał: Luc (webmaster)

Witaj,

A probowales WAV2PRG? Dziala w obie strony. Jezeli nie obsluguje formatu .TAP, to mozna .TAP przekonwertowac do .PRG programami Star Commander lub 64copy. Opis i plik WAV2PRG znajdziesz w dziale EMULACJA. Jest tam tez opis DOSowego programu TAPE64. Sprawdz :-)
Rzeczywiście dobry ten program, ale i tak mój magnetofon nie pozwoli chyba na nagranie kasety w ten sposób(przez karte muzyczna), chyba że nie umie ustawić głowicy na kaseciaku od c64. A czy nie można nagrać taśmy na magnetofonie datassette podłączając go wprost do pc? Wiem że jest możliwość odczytu taśm za pomocą specjalnego interfejsu, więc może i w drugą strone się da ?

~tylix@poczta.onet.pl#*#tylix

• Gość
zgrywanie .tap na kasety
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2003, 00:26 »
 Ja zgrywałem obraz kasety na fizyczną taśmę przy użyciu programu WAV2PRG. Problem miałem tylko z generowaniem wav-a \'w locie\' (chyba mam zbyt wolny piec), zrywał. Zwalczyłem ten problem generując wav-a do pliku, i odtworzyłem go Winamp-em. Lepiej użyć starszego magnetofonu monofonicznego niż nowszego stereo, zapis jest bardziej czytelny dla magnetu komodorowskiego.