Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C128Dcr - pytanie do elektroników ;)  (Przeczytany 4698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Werex

• Gość
C128Dcr - pytanie do elektroników ;)
« dnia: 01 Października 2012, 18:00 »
Po odpaleniu sprzętu słychać dość głośne buczenie transformatora w zasilaczu? Czy wymiana tych 2 dużych kondensatorów elektrolitycznych w sekcji zasilania może spowodować że komp zacznie pracować cicho? Kondensatory nie są wylane ale może po latach nie mają swej pojemności. Mam doświadczenia z telewizorem lcd że po wymianie kondensatorów transformator ucichł.
Dodam że w zasilaczu jest dolutowany kondesator do rezystora i do jednego elementu (MKT) dolutowany jest rezystor, a przynajmniej tak mi się wydaje że to nie jest fabrycznie.Ale komputer działa, Andropolis idzie bez zastrzeżeń.
zdjęcie w linku poniżej
http://www.c64scene.pl/viewtopic.php?t=1095

suchy

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Października 2012, 17:10 »
Lużne (źle spasowane rdzenie) w mocowych elementach indukcyjnych (transformatory, dławiki) zamieniaja te elementy w upierdliwe "głośniki" \"\". Obadaj dokładnie co Ci "warczy" (wystarczy umiejętnie "pomacać" podejrzane elementy) i zalej tam gdzie trzeba żywicą epoksydową (np. poxipol), ale czasami trafo trzeba częściowo rozebrać (o ile jest taka możliwość) żeby taką operację poprawnie wykonać! Również sposób mocowania trafa do PCB może mieć znaczenie i bywa że trzeba to tyż poprawić/przerobić.

PS Rdzenie dostaja także luzów po jakimś czasie używania (wykruszenie fabrycznej żywicy, kiedy nie było to dobrze zrobione przez producenta) i zaczynają "śpiewać". \"\"

... a stare kondensatory elektrolityczne zawsze warto zmienić na nowe (tylko do przetwornic wybieraj te na 105°C, a nie 85)

Werex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Października 2012, 19:17 »
a tak przy okazji może kolega Suchy wie gdzie mogę dostać elektrolity na 130°C bo takie oryginalnie siedziały u mnie w lcd ale nigdzie nie mogłem takich dostać i wlutowałem 105.

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Października 2012, 19:21 »
@Werex wpisz na googlach kondensator 130°C, parę sklepów w kraju je oferuje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2012, 23:42 »
moze nie do konca w temacie, ale jako replacement niezle daje rade zasilacz AT,

z linku http://pinouts.ru/Power/MotherboardPower_pinout.shtml interesuje Cie wtyczka P8. traci sie wtedy 9v ac ale z tego jest tylko TOD brany w 128Dcr (w c64 jest inaczej, najnowsza plyta zasila 8580 z 9v ac -> 9v dc) .

Trzeba w tej wtycze wyjac wszystkie kable, niepotrzebne (-12 i PG) zaizolowac i to co poczeba wlozyc w kolejnosci takiej jak idzie z zasilacza oryginalnego, zostawiajac puste ostatnie 2 (czyli te najblizej frontpanelu, 9v ac). nie pamietam teraz w jakiej kolejnosci ida te napiecia ale to sie da ustalic na podstawie oryg. zasilatora, ew. schematu. akurat 4 piny sa potrzebne (5,12, 2x gnd) i takie 4 piny w P8 sa.

PS. Wtyczka AT ma ten sam rozstaw pinow, klopotliwe jest tylko wyjecie tych pinow tak zeby ich nie zniszczyc.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"