Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Komoda 6 gotowa  (Przeczytany 5593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Listopada 2012, 22:24 »
wackee:
Nie wiem dlaczego jedziecie tak po odpowiedzi SŁ.

Problemem nie jest odpowiedź SŁ, tylko głupie pytanie, co już napisałem zdaje sie sporo wcześniej.

muzyka 8bit to gówniane piski w potocznym rozumieniu (nie tylko VGM) - blizej "muzyki" z gameboja. kultywowane to jest zreszta zupelnie jak historyjki o wychodzeniu z pokoju "bo sie nie wgra" ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wackee

• Level 6
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Listopada 2012, 22:45 »
No Phobos napisał że odpowiedź dyskredytuje Łosowskiego - to raczej z tym zdaniem się nie zgadzam.

"Wychodzenie z pokoju" to coś co narosło na bazie faktycznej historii (coś jak ten dowcip o rowerach na Placu Czerwonym), ja miałem takie doświadczenia, ALE diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach. Po pierwsze to było nie na C64 a na ZX Spectrum i nie dotyczyło w moim przypadku WYCHODZENIA z pokoju, a WŁĄCZANIA/WYŁĄCZANIA urządzeń ;) tzn. dokładnie ja miałem wtedy (80's) zamontowany ściemniacz do górnego oświetlenia w pokoju (na bazie schematu z Młodego Technika, oczywiście, bo w sklepach takich cudów nie było). I faktycznie, WŁĄCZENIE/WYŁĄCZENIE tego górnego oświetlenia generowało momentalnie "TAPE LOADING ERROR" w 10 przypadkach na 10. Nie jestem elektrykiem, więc nie wyjaśnię tego fenomenu, ale fakt pozostaje faktem ;)

Offline Jericho/Draco

• Level 4
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Listopada 2012, 22:52 »
A my z kumplem wychodziliśmy z pokoju i każdemu kazaliśmy chodzić na palcach u niego w domu "bo się nie wgra!"\"\" na małej atarynce z magnetofonem. I pamiętam to jak dziś! Więc po co przypisują to do komodorka to nie wiem! Fajne czasy się przypomniały!

Offline Skull

• Level 6
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopada 2012, 09:01 »
Dokładnie, ja to pamiętam tylko z Atari, a najgorsze było to, że tam się to strasznie długo wgrywało, więc o taki przypadek nie było trudno. Na Spectrumie wgrywałem z własnego grundiga i było cacy.

A na C64 to walka z głowicą, w zasadzie nawet czasem poprawiałem lekko w trakcie wgrywania jak widziałem jak idą paski. Oczywiście dotyczy to tych pirackich kaset nagrywanych naprędce i a im te głowice nagrywające lubiły zjeżdżać.
Do puki się nie pojawiły to nawet nie widziałem, że jest do tego dziurka w magnetofonie - (człowiek dorasta \"\" )

A jak sobie zrobiłem przejściówkę na drugi magnet (jeszcze stacji nie miałem), to specjalnie kupiłem sobie nowy z nieruszaną głowicą, żeby na nim ponagrywać, efekt był taki że miałem 100% pewność że nie pojawi się ?LOAD ERROR.

Offline wackee

• Level 6
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopada 2012, 09:26 »
Międolenie głowicą to przekleństwo C64.

Offline kenji

• Level 5
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopada 2012, 12:38 »
Ja tam to międolenie głowicą uważałem jako normalną czynność obsługową \"\" Load Error to było u mnie rzadkie zjawisko, a kasety miałem z różnych źródeł.

Offline wackee

• Level 6
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2012, 12:47 »
Tak jak pisałem, tylko na komie była to patologia zwana standardem \"\"

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2012, 13:18 »
Na komodzie mamy turbo więc większość gier, które wczytywałem z taśmy to była przyjemność, nie przekleństwo. LK Avalon czy Mirage albo Alternative Software puszczali już później w turbo oryginały. Bo zanim weszło turbo, to rzeczywiście te oryginały wczytywały się wiekami. Ale nie u nas w Polsce, bo u nas wszyscy jechali na piratach a te były w turbo. Nie wiem jak to jest w przypadku Amstrada, ZX czy Atari (nie wiem bo nie wiem, mam tylko C64 z przytoczonych), pewnie jakieś turbo mają tylko czy było to popularne tak jak turbo na C64 tego nie wiem. Kolega miał atarynkę 800XL i tam te programy rzeczywiście wczytywały się wiekami i trzeba było wokół sprzętu się nie kręcić. Dla mnie więc ta "patologia" na C64 wcale nią nie jest, to normalna czynność tak jak pisze kenji, ale kto wie, z patologią jak to z patologią, który alkoholik się przyzna, że nim jest ;].

Offline wackee

• Level 6
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2012, 13:36 »
O kurde, ale widzę że kontrowersyjne zdanie napisałem ;)

Oczywiście że to był taki "fact of life" z którym trzeba było żyć i dało się żyć, ale z perspektywy czasu nie wiem kto wpadł kiedyś na ten pomysł z regulacją ale dzisiaj głosowałbym za wbiciem go na pal. W tej chwili kiedy dużo obcuję z kasetami jako nośnikiem pamięci na C64 to sama degradacja magnetyczna to jest duży problem, wiekowość magnetofonów i tysiąc innych rzeczy, gdyby z tego równania wyjąć chociaż ustawianie skosu głowicy to życie byłoby o wiele piękniejsze. Zwłaszcza że wtedy regulacja była dość prosta, ale teraz po latach jest dużo trudniejsza ze względu na degradację nośnika.

Offline kenji

• Level 5
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2012, 13:47 »
Podziwiam Twój zapał i samozaparcie.

Masz oczywiście rację, że był to zbyteczny "bonus" dodawany przez różnej maści piratów. Nie powinno to mieć miejsca. Tutaj pełna zgoda.

Minimoog

• Gość
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2012, 19:10 »
wackee:
Nie wiem dlaczego jedziecie tak po odpowiedzi SŁ.Jest ona bardzo w celu - 8-bitowe sample z Mirage'a, wszystko się zgadza.Pojęcie "ośmiobitowe brzmienia" jest bardzo mylące ponieważ jest skrótem myślowym. Tak naprawdę rozumiecie przez nie "brzmienia z komputerów ośmiobitowych", a to nie jest przecież  to samo. Jeżeli ktoś nie zna tego skrótu myślowego (a oczywiście, racja że nie musi), to rozumie je dosłownie.Z technicznego punktu widzenia brzmienie SIDa nie można nazywać "brzmieniem ośmiobitowym", ponieważ nie jest cyfrowe tylko analogowe. Więc jakby popatrzeć na to zupełnie obiektywnie, to używanie sformułowania "brzmienia ośmiobitowe" jest błędem

O! I to jest odpowiedź na poziomie, panie Wackee! I faktycznie ma pan rację, bo dosłowna ośmiobitowość polega na ilości informacji potrzebnej do "tego i siamtego".

Raf:
Łosowski jest elektronikiem z wykształcenia i z praktyki : sam nawet modyfikował zakupione instrumenty.

Czy pan, panie Rafie, uważa, że ja, przeprowadzając wywiad, takich podstaw nie wiem?

Panie Rafie, to, że jest pan Administratorem tego forum nie zwalnia w żaden sposób z korzystania z polskich znaków. Nie wiem kiedy pana uczono takich liter jak "ł", "ż", "ź", "ę", czy "ą", ale chyba dawno, skoro zapomniał pan o ich istnieniu. Pana mowa również jest taka uboga, że ogranicza się pan do alfabetu łacińskiego? Raz się tylko panu wypsnęło postawić "ę". I to wcale nie jest moja buta, czy chamstwo, tylko dbam o piękno języka, ale przydałoby się panu odświerzenie zajęć z początków szkoły podstawowej, gdzie uczono alfabetu i liter. I podkreślam - to nie moja buta i chamstwo, tylko prostactwo z pana strony. To pan, panie Rafie, się kompromituje, nie ja A to, że użyłem trochę bardziej trywialnego języka (jeśli pan wie, co to znaczy "trywialny", skoro pan "lejesz po mordzie" ortografię języka polskiego) jest zwyczajnie podkreśleniem nastawienia i priorytetu, jakim traktuję owy temat, bo jedynie wówczas się do nich uciekam.

Cały ten temat nie jest już podsumowaniem 6-go wydania "Komody", tylko wzajemnego wypominania sobie niepoprawności.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopada 2012, 19:16 »
Minimoog:
ale przydałoby się panu odświerzenie zajęć z początków szkoły podstawowej, gdzie uczono alfabetu i liter.

Ja tak tylko z boczku napiszę neutralnie, że jeżeli już tak dosłownie pan podchodzi do tematu, to proponuję także panu odświeżyć zajęcia ze szkoły podstawowej, dokładnie mam na myśli lekcje ortografii ;].

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Komoda 6 gotowa
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Listopada 2012, 19:57 »
Minimoog:
Panie Rafie, to, że jest pan Administratorem tego forum nie zwalnia w żaden sposób z korzystania z polskich znaków

Poniewaz jestem administratorem tego forum, to mowie gimnazjum stop, temat zamykam (i zlewam czyszczenie tego offtopu, mimo ze dyskusja sie tu wywiazala calkiem ciekawa ;) )
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"