Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Packet Radio do C64  (Przeczytany 882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« dnia: 03 Lipca 2006, 19:04 »
Witam serdecznie!

Tak jak w temacie, szukam wszelkich opisow, schematow modemow do Packet Radio, oprogramowania do nich na C64. To juz mam (Digicom/Baycom):

http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/c128/packetradio/modem.gif

... ten modem jednak pracuje w porcie datasette (i potrzebna jest stacja dyskow). Szukam jakiegos gotowca (z oprogramowaniem), ktory pracowalby w Userporcie C64 bez koniecznosci posiadania stacji dyskow. Thanks za wszelkie podpowiedzi i linki. Pozdrawiam.

zyga

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2006, 23:26 »
Mialem kiedys modem ":Bonito Supercom": dla C64, ktory byl podlaczany do User portu. Oprogramowanie bylo na Cartidge, mam jeszcze zrzut epromu tego carta.
Niestety wiele nie moge powiedziec o Packet Radio, bo nawet nie probowalem tego uruchomic. Kiedys w C&:A byl cykl artykulow o tym, Leming pisal tez o PR na lamach ":Adwarpa":. Acha schemat, byl tez w ktorejs ":Elektronice praktycznej": z lat 90, mam gdzies archiwum na plytach moge poszukac.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipca 2006, 07:33 »
powiedz mi po kiego grzyba uzywac pocket radio bez stacji???
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2006, 13:38 »
Witam serdecznie i dziekuje Wszystkim za zainteresowanie tematem. Odpowiadam po kolei.

Do zyga.
Chetnie skorzystam z Twojej pomocy. Jesli mozesz mi podac w ktorym nr EP byl opisywany uklad do Packet Radio, to bede wdzieczny Poki co zbieram wszelkie ":smiecie": na ten temat, do dalszego opracowania. Jesli chodzi, o modem, ktory miales, to pewnie nie masz nic na temat jego hardu (schemacik), a moze sie myle?? Jesli masz schemacik, to chetnie skorzystam z softa i harda.

Do kisiel.
Na wstepie zeby wszystko bylo jasne, nie jestem krotkofalowcem (choc z elektronika mam co nie co do czynienie), nie interesuja mnie nasluchy sluzb specjalnych (wiekszosc takich transmisji cyfrowych, to sygnaly raczej zakodowane), ani radiolinie do netu, alarmow, czy podobnych pierdul. W moim projekcie potrzebny jest mi prosty gotowiec (hard + soft do C64 , bo jako facet mocno zapracowany, nie mam czasu tworzyc wszestkiegio od zera, zreszta po co? Ktos juz napewno ":te drzwi otworzyl": ) do przesylania danych cyfrowych (typ i rodzaj danych cyfrowych narazie jest malo istotny) droga radiowa z zastosowaniem tanich (nieprzerobionych) radiotelefonow PMR. Transfer do 1200 ":bipsow": musi mi w zupelnosci wystarczyc (i tak torem fonicznym ":nieprzerobek":, wiecej sie raczej nie da). Zeby od razu uspokoic krotkofalowcow (bo moze tacy tu zagladaja): uklad bedzie wykorzystywany sporadycznie (gora kilka razy w roku) i w zadnym wypadku nie bedzie blokowac pasma publicznego  (krotkie kilkusekundowe sygnaly i na tym koniec). Nie chce na razie pisac o szczegolach, ale jak tylko uda mi sie cos zmajstrowac (a nastapi to pewnie nieszybko), to podziele sie z Wami tymi ":rewelacjami":  Wszelka pomoc z WASZEJ strony w temacie bedzie mile widziana. Jesli Ktos ma w swoich prywatnych archiwach cokolwiek na temat Packet (nie ":pocket": bo to zupelnie cos innego Radio, to WIELKIE THANX za udostepnienie tych danych.  

Pozdrawiam  

PS Znalazlem w necie ":cos": takiego,  (podstawy RTTY - fragment interesujacej ksiazki dla krotkofalowcow, nieskomplikowany modemik i nawet autor napisal prosty programik na C64  w Basicu, do testowania tegoz). Bedzie chyba dobre do pierwszych testow (tylko pewnie bledy trzeba bedzie poprawic . Jesli Kogos temat zainteresuje, podaje linka:

http://www.sp1lop.internet.v.pl/ksiazka/str02_01.htm

Offline Kisiel

• Level 7
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2006, 14:00 »
no coz z lizania tematu pol wieku temu, zacznij od scalaka, z tego co pamietam to byl niedostepny i cholernie drogi. Przygody z rtty i inne takie mialem w SP2ZBE, ale to naprawde prehistoria .. z nazwa miskuzi....

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipca 2006, 15:37 »
... tak masz racje, pewnie Ci chodzi o FX614 , klawy uklad modemowy do FSK (nadal produkowany, niskie napiecie zasilania bo od 3V - dobry bylby do PMRek), ale cena zaporowa cos kola 90 zeta ze sprowadzeniem za szt. Inne uklady modemowe albo zbyt skomplikowane strukturalnie (do bardziej rozbudowanych systemow mikroprocesorowych z roznymi ":wodotryskami": ) i rowniez drogie. Natomiast scalaczki XR2206, XR2211 to stara generacja generatora i dekodera z PLL - co prawda dostepne jeszcze na rynku (w cenach nascie zl za szt.), ale wymagaja 9-12V - do ":komody": bylyby dobre, ale drugie stanowisko bedzie ":mobilne": (z malym 8-mio bit.  mikrokomputerkiem jednoukladowym) i musze wymyslic cos innego .  Jak wygospodaruje troche wolnego czasu to sprobuje zmontowac koder FSK ze stabilizacja kwarcem na ukladach cyfrowych CMOS (mam juz to czesciowo opracowane i cena calosci nie przekraca 5 zetow), a jako dekoder NE567, co prawda tez stara generacja, ale dostepny i tani ":jak barszcz":. Jeden modem podepne do ":komody":, drugi do PC przez MAX232 w celach testowych, programiki na poczatek w Commodore Basicu i QBasicu na PC i sprobuje to odpalic z PMRkami jakie mam. Pewnie nie szybko, ale dam znac o wynikach, jak jeszcze bedziecie w necie Pozdrawiam

PS Ponawiam prosbe. Jesli ktos dysponuje ciekawymi materialami o Packet Radio to
chetnie bede ":sepil": na rzeczone Mile widziane podpowiedzi w temcie i ewentualne linki w necie.

Offline Kisiel

• Level 7
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2006, 08:53 »
hmm a moze lepiej na CC900 /1000 albo cus w ten desen? jaka ma odleglosc miedzy stacjami?

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2006, 18:17 »
Witam serdecznie!

Zasieg dowolny (zalezny od typu zastosowanych radiotelefonow PMR - tanie PMRki maja najczesciej zasieg do 2km i tyle mi wystarczy na poczatek, choc zasieg moze byc wiekszy, gdyz calosc uzywana bedzie w terenie calkowicie otwartym, niezabudowanym (byc moze nawet w niektorych przypadkach z antenami kierunkowymi - alternatywny uklad do radiopelengacji)  i w opcji ziemia-powietrze. Na tych modulach, o ktorych wspominasz i przy podobnej cenie (ok. 100, -zl - tak jak za komplet PMRek z supermarketu) nie da sie uzyskac takich zasiegow. Realnie 100 m mozna z nich wyciagnac. Przeczytaj (jesli masz czas) ten temat:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=538497

... autorzy zastosowali tam moduly, o ktorych wspominasz - (realnie uzyskali 75m) bez dopalek.  
Jak sie juz domyslasz, w moim przypadku tez chodzi o modelarstwo (nie bedzie to jednak sterowiec) Konstrukcje calosci mam juz przemyslana i czesciowo uruchomiona (tylko ten brak wolnego czasu ) . Pozdrawiam

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2006, 18:21 »
... acha, ":komodka": bedzie pelnila role konsoli na stanowisku startowo-kontrolno-pomiarowym (8-mio bitowiec w zupelnosci wystarczy do zastosowan amatorskich)

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2006, 18:27 »
Jesli, Ktos ciekaw, to mozna TU zajrzec i zapoznac sie z moimi ":wypocinami": (i mojego kolegi: Arka - pirotechmana:

http://pirotechman.republika.pl/

Przyjemnego ogladania stronki Pozdrawiam

Offline Kisiel

• Level 7
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2006, 07:14 »
tak zasie jest niewielki ale w pewnych zastosowaniach wystarczajacy.. zreszta tak jak wiesz mozna cos jeszcze go polepszyc. Do zastosowan rakietowych fakt nie bardzo....
Powodzenia..

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2006, 07:24 »
Witam!

Dzieki Najprawdopodobniej w sierpniu odbedzie sie (dluuugo oczekiwany) start rakiety VECTOR w pierwszej opcji (testowanie ukladow zdalnego sterowania). A cooo?, nie bedziemy gorsi od koreancow!!    

Offline Kisiel

• Level 7
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2006, 08:49 »
hmm... tak przy okazji czym sie steruje w rakiecie??? statecznikami czy dysza

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lipca 2006, 15:11 »
... a to zalezy w jakiej rakiecie i w jakim celu jest to sterowanie realizowane. Stateczniki, czyli stabilizacja i sterowanie aerodynamiczne lotu rakiety, saskuteczne tylko w pewnym zakresie predkosci i dla obiektow poruszajacych sie w atmosferze rzecz jasna, ale to chyba wiesz Przy zerowych i niskich predkosciach, tylko sterowanie wektorem ciagu silnikow napedowych moze zapewnic stabilny lot rakiecie (tyczy to wszystkich kolosow, wazacych wiele setek ton i odrywajacych sie majestatycznie od ziemi). I robi sie to na rozne sposoby (uchylne dysze czyli sterowanie stayczne, czy dodatkowe wtryskiwacze w dyszach - dynamiczne sterowanie wektorem ciagu). No i oczywiscie w kosmosie, pozycjonowanie i sterowanie obiektami juz tylko przy uzyciu specjalnych mini i mikro silniczkow rakietowych. Pozdrawiam

PS. ... ale to temat juz chyba nie na to forum  
Tutaj w dziale rakietowym mozna wiele ciekawych rzeczy sie dowiedziec i pogadac na te tematy:
http://forum.pirotechnika.one.pl

suchy

• Gość
Packet Radio do C64
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lipca 2006, 15:30 »
Acha, nie dodalem, ze w moim projekcie VECTOR, nie rakieta bedzie sie sterowac, a modelem rakietoplanu-wahadlowca, ktory bedzie powracal z pulapu (na rozpostartych skrzydlach typu Rogallo) lotem slizgowym na ziemie. Chodzi o to zeby go ":posadzic": ponownie jak najblizej miejsca startu (bo nie lubie biegac pare kilometrow, ale nietylko w tym celu  8-)   ). W projekcie sa trzy opcje: sterowanie reczne, autonomiczne radionaprowadzanie i byc moze autonomiczna nawigacja satelitarna (opcja malo realna, ale brana pod uwage, kusi mnie zeby z tym ":powalczyc": ). Poprzeczke postawilem wysoko, jak widac, ile uda mi sie zrealizowac, czas pokaze. Poki co udalo nam sie z Arkiem zwerbowac sponsora (po dwoch latach istnienia tematu w sieci, hmmm) i moze program ruszy z kopyta (tylko, zeby tak jeszcze troche wiecej wolnego czasu znalezc dla siebie  ). Pozdrawiam