Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czy można podłączyć monitor od Pc?  (Przeczytany 410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HWDP

• Gość
Czy można podłączyć monitor od Pc?
« dnia: 26 Maja 2003, 16:16 »
 Mam problem  Chciałbym się dowiedzieć czy można podłączyć monitor od PC do C64 i chciałbym schemat                     Fenkju!!!  

aze

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2003, 14:44 »
 nie mozna
 proszenkju              

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2003, 13:09 »
 Zapytunkju: Dlaczego nie można ? Może jakiś CGA lub EGA się da. Mam w domu zbędny EGA.

aze

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2003, 17:41 »
 Odpowiadankju:
 jak dobrze wiemy nasz c64 daje nam na wyjsciu standardowy sygnal av wiec dzialaly beda nam wszelkie monitory akceptujace taki sygnal.
 Monitory CGA/EGA maja sygnal RGB+ pionowa i pozioma synchronizacje. Wiec jak sami widzimy nie da sie raczej.
 Mam nadzieje ze moaj odpowiedz Cie usatysfakcjonuje. A tak na marginesie to pewnie znalazl by sie jakis maniak ktory by jakies tego typu urzadzenie wykonal i podlaczyl :) W koncu do amigi scandoublery wymyslili :)

januzi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2003, 01:00 »
 W którymś CHIPie była instrukcja na zrobienie układu PC->TV. Możliwe, że jest odpowiedni układ w drugą stronę. A jak nie, to trzeba samemu zmajstrować rozdzielacz na składowe RGB (dowolny schemat kolorowego TV powinien powiedzieć więcej) + generator synchronizacji. Na koniec podłączyć kabelki do gniazdka tak, żeby po podłączeniu monitora sygnały szły w odpowiednie miejsce.  

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2003, 10:18 »
 No, czyli dobrze domyślałem się. Możnaby spróbować.

Hans Uhrmacher

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2003, 13:28 »
  Miłego majsterkowania...

aze

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maja 2003, 22:29 »
 eh nie sadze zeby to bylo takie proste...chociaz kiedys padl mi monitor do pc, nie mialem telewizora z wejsciem av wiec wydlubalem modulator z starego uszkodzonego c64 podlaczylem zasilanie (troche sie nameczylem bo elektronikiem nie jestem) podlaczylem to do wyjscia av na mojej karcie gfx i dostroilem stary telewizor neptun do tego i wiecie co? zajebiscie bylo :] pisac sie nie dalo ale gry wygladaly pieknie i emu c64 tez jakos bardziej orginalnie wygladal :)

HWDP

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2003, 16:33 »
 Dzięki za odp.    
 Prosiłbym o opis jak podłączyć monitor RGB do c64.
 please
 Pozdrawiam wszystkich fanów NIRVANY no i oczywiście C64