Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64C lumafix  (Przeczytany 4847 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
C64C lumafix
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lutego 2012, 17:04 »
@nes powiem krotko (bo szkoda czasu na wyklady i kogo zainteresuje, co to jest source current, czy sink curerent ?), nie uzycie wtornikow (to nie jedyny powod i w duzym skrocie), to tak jak bys serce myszy wszczepil swini i kazal jej zyc dlugo i szczesliwie  \"Very

Sprobuje zmontowac ten ukladzik i napisze jakie uzyskalem rezultaty.

nes__

• Gość
C64C lumafix
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Lutego 2012, 17:10 »
OK \"Smile\"

Przy okazji ciekawostka - atarowcy poszli troche dalej - http://vbxe.atari8.info/index.html

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
C64C lumafix
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marca 2012, 11:03 »
Suchy, i co, zaczales montowac? sma bardzio ciekaw jestem jakie to rezultaty przyniesie. Filmiki autora na YT sa b ardzo obiecujace.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
C64C lumafix
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marca 2012, 11:35 »
Raf
Ja też jestem ciekawy tego. Będę zwalał modulator, to mogę to wypróbować.
Czy na schemacie narysowanym przez Suchego D1 jest w dobrym kierunku?

suchy

• Gość
C64C lumafix
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Marca 2012, 21:48 »
Te wtórniki to standard, żywcem wzięte z modulatora C64 (bo co tu można wymeśleć innego):

\"modulator

Offline StaryMarabut

• Level 6
C64C lumafix
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Września 2012, 23:09 »
suchy
Jaką role pełni element L2 ?
Ze schematu domyśliłem się że jest to ceweczka.
Chciałbym podłączyć się do gniazda 1-4 pod modulatorem.
Jest tutaj wszystko czego potrzeba, poza sygnałem AEC.
Co daje kręcenie potencjometrami 2,2k i 500R w układzie lumafix.

\"\"
\"\"
\"\"

suchy

• Gość
C64C lumafix
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Września 2012, 21:46 »
ad1 to dławik w.cz. - razem z kondensatorem stanowia flitr tłumiący nośną w.cz. modulatora, tak aby poprzez linie zasilania nie zakłocała pracy innych obwodów (pobozne życzenie ;)  )

ad2 kręcenie potencjometrami (w odwrotnej kolejności): 2 reguluje punkt pracy tranzystora; 1 reguluje poziom sygnału AEC w przeciwfazie (w odniesieniu do sygnału zakłócającego AEC) tak aby uzyskać w rezultacie podobne amplitudy (sygnału zakłócającego) i sygnału AEC w przeciwfazie, co się robi na oko, aż do zaniku zakłóceń. Myślę, że jako 2k2 najlepiej uzyć wieloobrotowego helitrima (regulacja będzie precyzyjniejsza, choć autor chyba o tym nie wspomina).

Nie bawiłem się tym jeszcze bo jak wiecie co innego miałem/mam na razie na tapecie.

Offline StaryMarabut

• Level 6
C64C lumafix
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Września 2012, 20:16 »
Złożyłem i odpalilem układ lumafix na stykowej.  Układ reaguje na kręcenie potencjometrami.  Ale obraz jest w odcieniach szarości.  I teraz mam zagadkę, czy wina starego TV (nie obsługuje odseparowanej chromy), czy sam układ nie podaje sygnału color.
Jak sprawdzić czy sygnał (color) wychodzi z układu?

suchy

• Gość
C64C lumafix
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Września 2012, 19:41 »
No jak nie masz oscyloskopu, to raczej ciężko będzie zobaczyć, co tam masz na wyjściu chromy w komciu (chroma to takie powtarzające się "paczki impulsów"). Sprawdź raczej czy twój TVC monitor ma opcję przełączania (w Menu): SCART/S-Video, bo jeśli nie to może nie mieć rozdzielonych wejść lumy i chromy (niektóre starsze TVC mogą nie mieć wejścia S-Video). Najczęściej jak S-Video było podpięte w gniazdku Euro, to w sprzęcie też występowało dedykowane gniazdo dla S-Video (mały DIN 4-pin). Przykładowo mój stary 14" TVC monitor Westa, posiadajacy tylko gniazdo monitorowe Euro (SCART) miał w nim C-Video (we./wy. video kompozytowe) oraz wej. RGB (wejście bezpośrednio na wzmacniacze wizyjne z pominięciem toru dekodera kolorów), a S-Video w nim nie było. Normalnie, po przełaczeniu opcji w menu ze SCART na S-Video, chroma powinna wchodzić na pin 15 (tam gdzie wej. sygnału R), a luma na pin 20 (tam gdzie wej. C-Video).

StaryMarabut:
Układ reaguje na kręcenie potencjometrami

... mniejsza o kolor, napisz jak to wygląda, czy tak jak autor tego wynalazku utrzymuje, udało Ci się z czegos takiego (przy złym ustawieniu perków):

\"lumafixa\"

... uzyskać coś takiego (po precyzyjnej regulacji perkami  \"\"  ):

\"lumafixb\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
C64C lumafix
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Września 2012, 21:18 »
Odbiornik nie posiada takiej funkcji.
Prymitywny model.

Myślę że efekt końcowy będzie zależał od konkretnego monitora.
Na moim AV, efekt pionowych pasków  można zmniejszyć. Obraz wydaje się być ostrzejszy,  może z powodu braku kolorów¿ Ale jak bym nie kręcił, pasków nie da się całkowicie skasować.
Trzeba będzie to polutować na uniwersalnej, tak bym mógł przenieść komcia, i posprawdzać z innymi nowszymi odbiornikami.
Może podesłać do Ciebie złożony  luma fix?