Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: dziwne objawy (nie o c-64)  (Przeczytany 601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aze

• Gość
dziwne objawy (nie o c-64)
« dnia: 24 Sierpnia 2002, 14:49 »
 hej witam wszystkich.
 mam pytanko do was  zupelnie nie zwiazane z c64.to raczej moj dosc powazny problem i moze ktos z was pomoze :).przejde do rzeczy:
 kiedy gram w rozne gry 3d fpp (q2,q3,ut,czy ostatnio moja ukochana might and magic IX) po jakichs 5 min gry mam cos takiego jakby chorobe lokomocyjna,ciezko to wytlumaczyc,straszne uczucie,niedobrze mi i slabo, ale uniemozliwia mi to gre i to bardzo skutecznie.czy ktos sie z czyms takim spotkal? moze jest na to jakas rada?
 za wszelkie rady typu \'wez se aviomarin przed gra\' z gory dziekuje  
 ok to tyle
 pozdrawiam

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2002, 17:33 »

Napisał: aze

hej witam wszystkich.
 mam pytanko do was  zupelnie nie zwiazane z c64.to raczej moj dosc powazny problem i moze ktos z was pomoze :).przejde do rzeczy:
 kiedy gram w rozne gry 3d fpp (q2,q3,ut,czy ostatnio moja ukochana might and magic IX) po jakichs 5 min gry mam cos takiego jakby chorobe lokomocyjna,ciezko to wytlumaczyc,straszne uczucie,niedobrze mi i slabo, ale uniemozliwia mi to gre i to bardzo skutecznie.czy ktos sie z czyms takim spotkal? moze jest na to jakas rada?
 za wszelkie rady typu \'wez se aviomarin przed gra\' z gory dziekuje  
 ok to tyle
 pozdrawiam
Ja bym radzil wrocic do starych, dobrych komodorowskich gier - z nimi nigdy nie wiaza sie zdrowotne skutki uboczne. :-)
 A tak na serio, to nie wiem w czym problem, bo nigdy sie z czyms takim nie spotkalem. Moze samo przejdzie, a moze po prostu za malo spisz albo prowadzisz niezdrowy tryb zycia? Albo moze powietrze w Anglii jakies zatrute, albo komputery tam promieniuja? ;-) Nie wiem, ale pozdrawiam i zycze zdrowia.

Magnate

pvg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2002, 22:45 »
 może powinieniś zwiększyć częstotliwosc odswiezania obrazu monitora albo sprawdzic czy w danej grze nie jest ona mniejsza niz normanie bo np przy 60 Hz to mi tez nie dobrze ;)

aze

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2002, 01:03 »
 tak juz to odkrylem :) zmiana czestotliwosci daje mi dodatkowe 5 min gry ,zawsze mam 100-120 hz i nawet to nie pomaga za wiele ale znalazlem cos na ten temat
 http://www.loonygames.com/content/1.2/feat/\'>http://www.loonygames.com/content/1.2/feat/
 wszystko jest pieknie wytlumaczone.
 dzieki i pozdrawiam

PostScript

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2002, 08:59 »
 To może być coś także taka choroba- epilepsja, choć z tego co wiem, to troszkę inaczej się objawia.

~stankiewicz.piotr@interia.pl#*#shogun

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2002, 22:54 »
 Cześć!
 Od razu zaznaczam, że nie jestem żadnym autorytetem ani nic w tym stylu. Aczkolwiek podobne objawy (zawroty głowy) są mi znane.
 Pierwszy mój pomysł jest taki, że powinieneś spróbować zmienić kartę graficzną i monitor. Niekoniecznie u siebie, idĽ pograj np. u kumpla. Jeżeli objawy się nie powtórzą, to prawdopodobną przyczyną może być wadliwe działanie układów częstotliwościowych karty lub monitora. Niezauważalne gołym (ubranym też;)) okiem zmiany w częstotliwości odświeżania powodują dziwne uczucie \'prawie-omdlenia\'. Efekt ten wykorzystywany jest często w tzw. elektronicznych narkotykach lub innych psychomaszynach. Dodatkowo efekt ten może potęgować płynna animacja ekranu!
 Druga możliwość, to taka, że masz komputer nad żyłą wodną, ale to temat dla okultystów, wróżbitów i różdżkarzy.
 Pozdrawiam.