Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Modul z alternatywnym OS do C64 - prosty montaz!  (Przeczytany 3896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
Modul z alternatywnym OS do C64 - prosty montaz!
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Czerwca 2010, 17:59 »
A po kie licho mi epromki, kisiel!!?  \"Wink\"  \"Wink\"  Mam jeszcze troche wlasnych, jak sie skoncza, to koniec akcji o kryptonimie \"modul\"!  \"Wink\" Kto sie zalapie, ten bedzie mial.

snerg__

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2010, 10:29 »
Powiem Ci tylko jedno - pierdzielisz jak potluczony. Skoro taki przyplyw pary masz o zwrocenie uwagi na temat jakis 60gr to chyba przeczytales bez zrozumienia. Wyladuj agresje zanim cos napiszesz .

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2010, 00:00 »
Panowie spokojnie, kazdy moze miec zly dzien i z jednej i z drugiej strony, nie rozpoczynajcie wojny o 60gr \"Wink\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Czerwca 2010, 19:52 »
Nitro, juz jestem grzeczny! \"Wink\" \"Wink\" Jak zwykle, zreszta.   \"Very

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Czerwca 2010, 19:53 »
suchy nie kop pana bo sie spocisz :P ... kingsize dla kazdego.. hehe
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Czerwca 2010, 19:56 »
Kisiel, przynajmniej nudno nie bylo!  \"Laughing\"

(dopisek z 01-07-2010)

KONIEC AKCJI z montowaniem serii modulow (rynek sie nasycil  \"Wink\" , a ja nie bardzo mam obecnie czas na montowanie nastepnych!). Nie mniej, jesli ktos jeszcze tu kiedys zajrzy i bedzie chcial miec taki modul w swoim komciu, to moze sie ze mna skontaktowac: eltopsj(malpa)o2.pl. Dopoki bede mial EPROMy ze starych zapasow, to gwarantuje zrobienie modulu z jego przetestowaniem w C64, w nie zmienionej cenie!

Przypominam, ze zostaly mi jeszcze dwa ostatnie, gotowe, uruchomione moduly z drugiej serii - sa od razu do wziecia!

(dopisek z 04-07-2010)

Jeden modul: rezerwacja. Ostal sie jeszcze jeden!

Pozdrawiam
suchy

SPC

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lipca 2010, 19:28 »
Kurde, troche zarobiony jestem a tu widze sie porobilo... Suchy kawal dobrej roboty zrobil i tyle. Zawinila nasza zajebiaszcza poczta no i nie ma o czym gadac.

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2010, 20:06 »
suchy: sorry, za offtop - nie moge sie powstrzymac, jestes eltopsj\'em z forum piro?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lipca 2010, 19:51 »
... a co, Ty tez tam zagladasz??  \"Cool\"   \"Wink\"

Przedostatni modul jutro rano jedzie do wlasciciela! Co, nie ma chetnych na ostatni modul!?

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lipca 2010, 08:39 »
Heh, jaki ten swiat jest maly \"Smile\" Kiedys zajmowalem sie calkiem sporo pirotechnika, m.in. stad moj nick.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lipca 2010, 10:34 »
... skoro juz mamy  takiego offtopa, to pokaze Wam jedna z moich licznych zabaweczek (poza komciem, rzecz jasna):

\"Cool\"   \"Wink\"

PS Rakiety to moja pierwsza milosc (na dlugo przed komciem), ale niestety malo czasu na zabawy.  \"Crying

Nitro__

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lipca 2010, 00:00 »
Mega szacunek, jak to sie mowi FULL PROFI \"Smile\" Ja akurat w rakietach zbytnio nie siedzialem, to byla dzialka kumpla. Teraz niestety brak czasu raz, dwa, ze \'poligon\' zostal zamieniony w budowe autostrady :/

suchy

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lipca 2010, 00:00 »
... a poza tym, przy tych gabarytach (High Power Rocketry) w naszym kraju zabawa z deczko nielegalna (restrykcyjne przepisy i malo miejsca na amatorskie poligony, niestety, ale z drugiej strony, to tylko zwieksza adrenaline    \"Exclamation\"  \"Wink\"  ). Na marginesie, poczciwy dziadus C64 bierze udzial w dwoch moich projektach amatorskich: w rocketry i w green energy. Jak bede mial juz konkrety, to moze cos naskrobie do C&A Fan. No to na tym bysmy wyczerpali offtopa i wracajac do termatu:

Juz tylko jeden, ostatni modul do wziecia! Chetni??

suchy

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Lipca 2010, 18:23 »
W koncu nabazgralem obiecane schematy mojego modulu piggyback, dla wszystkich, ktorzy maja dostep do programatora i beda mogli sobie wykonac modul we wlasnym zakresie. Sa dwie wersje - nie dla tego, ze akurat mialem takie widzimisie - ot po prostu zabraklo mi do drugiej serii modulow podstawowych bramek 00, ktore byly uzyte w pierwszej serii (6 szt.) i co gorsze nie moglem ich kupic od reki w zadnym ze sklepow w moim miesci - wszystko schodzi na psy w tym kraju :/  . Dlatego w drugiej serii modulow uzylem 138-mek, bo akurat takich mialem sporo w moich zasobach (choc to troche przerost formy nad trescia \"Wink\"  ). Zeby ktos nie myslal, scalaki nie sa wybrane przypadkowo, ale przemyslane pinologicznie i dobrane tak, aby mozna je bylo w prosty sposob zalutowac \"na barana\" wprost na EPROMie 27C128 (wiec raczej nie radze cokolwiek zmieniac w polaczeniach numeracji pinow US).

Wersja 1

WIEKSZY

Wersja 2

WIEKSZY

Jak znajde troche wiecej wolnego czasu (  \"Rolling  )  to moze narysuje schematy montazowe (bo dopiero tu bedzie widac dobrze dlaczego taka, a nie inna pinologie US wykorzystalem).

Miniprzelacznik dzwigienkowy S1, zgodnie z pomyslem StaregoMarabuta (za podpowiedzia kisiela \"Wink\"  ) mozna zamontowac bez wiercenia dziur w komciu. Przykrecamy go (z pionowym kierunkiem przelaczania dzwigienki) w jednym z narozy otworow pod sloty magnetofonu lub UserPortu (malutki przelacznik dzwigienkowy SMTS202 zmiesci sie w tym miejscu bez problemu w kazdym typie obudowy C64).

suchy

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Lipca 2010, 19:16 »
Schemat montazowy (wersja 1, podstawowa):

WIEKSZY

Na zolto zaznaczylem miejsca lutowania. \"Czerwone\" nogi scalaka 74LS(HCT)00 zagiac pod spod ukladu i tam je zlutowac. Rysunek jest na tyle czytelny, ze reszta chyba nie wymaga wyjasnien (gdyby jednak? to pytac).

Ostatni modul zarezerwowany!

Pozdrawiam
suchy