Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Modul z alternatywnym OS do C64 - prosty montaz!  (Przeczytany 4211 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
Modul z alternatywnym OS do C64 - prosty montaz!
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Kwietnia 2011, 19:13 »
Komcio C64 z nowym systemem (i nie mam tutaj na mysli tylko jakiegos przyspieszacza dla IEC), zapakowanym wprost w dedykowane do tego miejsce na mapie pamieci, to zupelnie inny komputer I NADAL MASZ WOLNE WSZYSTKIE PORTY DO WYKORZYSTANIA CZY DALSZEJ ROZBUDOWY sprzetu. Po co sobie zycie komplikowac!?  \"Wink\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Kwietnia 2011, 13:03 »
Popieram, C 64 obslugujesz jakby tkwil w  nim kartridz, a port masz wolny.
Od czasu gdy zainstalowalem Jiffy DOSa, kartridze schowalem do szuflady. \"Very Jedynie brak mi hard-resetu.

NightClubber__

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Kwietnia 2011, 22:45 »
Witam ponownie.
Wlasnie odpoczywam po stoczonej walce JiffyDOS VS. 1541-II
Niestety poleglem \"Sad\"  ale opisze swoje doswiadczenia.

Niestety modul nalozony na ROM CBM nie miesci sie pod silnikiem stacji.
Moze i sam EPROM by sie zmiescil na styk ale na pewno nie z dolozonymi elementami ukladu reset-switch. Szkoda ze nie pomyslalem wczesniej zeby to sprawdzic z jakims scalakiem wielkosci ROM.

Pomimo wszystko chcialem odpalic stacje dla testu. Nie udalo sie, po przelaczeniu przelacznika silnik stacji obraca sie i dioda DRIVE sie swieci caly czas. Polecenie @ nie daje odpowiedzi od napedu. Po przelaczeniu na ROM CBM stacja zachowuje sie normalnie, dioda DRIVE gasnie po ok. 2s. Polecenie @ zwraca wersje ROM stacji.

Sprawdzalem prawidlowosc przeciecia odpowiedniej sciezki i polaczenia wszystkich kabelkow. Uklad przelaczal ROMy ale na JiffyDOS stacja wisiala.

Postanowilem zrobic test i wrzucic sam EPROM z JiffyDOS do stacji. Rozlutowalem uklad na EPROM i wsadzilem sama kosc EPROM do podstawki. Oczywiscie wczesniej polaczylem przerwana sciezke. Niestety objawy te same co z calym modulem  \"Sad\"

Po wsadzeniu ROM CBM stacja pracuje normalnie. Zastanawiam sie co jest nie tak, czy uszkodzilem uklad przy lutowaniu lub demontazu, czy moze cos z wsadem, chociaz watpie w to zeby kolega suchy sie pomylil.
Nie pozostaje mi nic innego jak zakupic jakis programator EPROM i kosc 27256 i zaprogramowac ja odpowiednio dwoma systemami.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Kwietnia 2011, 08:24 »
@NightClubber poradzimy sobie z tym - nie musisz szukac programatora.  \"Cool\" Jestes pierwsza osoba w tym watku, ktora testuje modul w stacji, wiec takie \"zdalne\" testowanie musi czasami troche potrwac. \"Wink\"  Ja nie mam niestety stacji (pisalem juz o tym), wiec w realu tego nie moglem sprawdzic - jednakze sporo osob dostalo juz ode mnie wczesniej zaprogramowane EPROMy do stacji i nie bylo z tym problemow (np. zyga pisal o tym w tym watku, gdzies na poczatku) Fakt, ze sam EPROM z Jiffy nie chodzi Ci w stacji, swiadczy o tym, ze cos jest nie tak z ta pamiecia (przykasowana, uszkodzona?). Pamiec na pewno  zaprogramowana byla poprawnie (jest weryfikowana automatycznie w czasie programowania, mimo to zawsze przeprowadzam jeszcze raz niezalezna weryfikacje poprawnosci zapisu). Tak jak pisalem w e-mailu do Ciebie sam uklad elektroniczny switcha (multipleksera na bramkach NAND) byl przeze mnie dwukrotnie lutowany, bo najpierw sprawdzalem go z EPROMem Jiffy dla C64, a pozniej dopiero wlutowalem na EPROMa z Jiffy dla stacji (choc to malo prawdopodobne, ale byc moze sam cos przy tym skopsalem). Poniewaz jako pierwszy testujesz modul w stacji masz u mnie specjalne przywileje   \"Very . Przyslij do mnie z powrotem (adres masz) caly modul plus oryginalny uklad OS ze stacji wyjety z podstawki (zwroce po odczytaniu oryginalnej wersji OSa z Twojej stacji). Modul przygotuje inaczej (tak zeby sie zmiescil w stacji). Dodatkowo dostaniesz do przetestowania EPROM 27C256 z bankowanymi OS-ami (po to potrzebuje oryginalnego ROMa OS, aby nie bylo potem  zadnych watpliwosci). Rzecz jasna, ze w takiej sytuacji pamieci 27C128 i 27C256 masz ode mnie gratis (pokryje rowniez koszty przesylki do Ciebie)!

NightClubber__

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Kwietnia 2011, 00:00 »
Witam.
Wow to sie nazywa wsparcie. \"Very
Wlasnie watpie zebys cos ze swojej strony sknocil, sam myslalem o tym zeby wyslac Ci ten modul do sprawdzenia czy w ogole kosci EPROM nie uszkodzilem podczas montazu/demontazu. Juz kupowalem wczesniej od Ciebie modul do C64 i ruszylo z kopyta wtedy po montazu. Jak pisalem wczesniej sam uklad reset-switch dzialal bo przelaczal ROMy, tyle ze na JiffyDOS wisial. Dlatego na probe go odlutowalem i wsadzilem sam EPROM.

Docelowo wczesniej myslalem juz o wersji z jedna koscia EPROM bankowana (na podmiane z oryginalnym ROM CBM) szukalem w internecie informacje na ten temat. Np. http://symlink.dk/nostalgia/c64/rom/
Porzucilem jednak temat ze wzgledu na inwestycje w sprzet, potem zobaczylem ze znowu robisz modul i pomyslalem o wsadzie do 1541-II.

Chce dojsc co jest nie tak z moim modulem, nasze doswiadczenia w uruchamianiu przekazac innym.
Chetnie sprawdze jak bedzie z tym bankowanym ROM 27C256. Postaram sie jutro wyslac ROMy.

Doceniam to co robicie wszyscy na forum w kwestii C64. Nie mam o programowaniu pojecia, po prostu wychowalem sie na C64.

W ogole C64, 1541-II i SD2IEC czekaja na modyfikacje.
W C64 chce dorobic reset (ten oparty na NE555 dla C64 i stacji), wyprowadzic zlacze DB9 dla SD2IEC, DB15 dla BURSTa. W 1541-II dorobic BURST, reset, zastanawiam sie nad ukladem WRITE PROTECT, dioda WRITE. SD2IEC wrzucic w jakas obudowe wyprowadzic przyciski i diody, zrobic podlaczenie na DB9 do C64. Oprocz tego czeka do zrobienia kabel XAP1541 oparty na XA1541F zbudowany na MOSFETach BS170.

Szukam tez wtyku DIN8 do VIDEO, wiem ze jest w TME ale nie zaplace tyle za przesylke kupujac taka jedna pierdole. Gdybym tam cos jeszcze bral to wtedy tak, ale nie mam zadnych potrzeb.

Do zrobienia duzo a wolnego czasu tyle co kot naplakal.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Kwietnia 2011, 13:26 »
Obawiam sie, ze kosc EPROMa odeszla w niebyt \"Wink\"  i chyba wiem dla czego wlasnie ta a nie inna (niestety z mojej winy chyba) - jak przyslesz uklady to sprawdze i napisze o co chodzi!  \"Embarassed\"

PS Jesli chcesz wtyk DIN5 do kompozyta Video to takie mam i moge Ci dopakowac dodatkowego gratisa do wysylki razem z pamiatkami  \"Wink\"

NightClubber__

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Kwietnia 2011, 14:55 »
Przygotowalem juz ROMy do wysylki. Jutro wysle.
Kurcze jednak potrzebny jest wtyk DIN8 zebym mial sygnaly chroma i luma bo chce zrobic kabel S-VHS+ Audio.

Jednak i tak chetnie wezme ten DIN5, chociaz composite bedzie na razie, bo tak beznadziejnie przez modulator jest.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Kwietnia 2011, 15:28 »
Zapakuje DIN5 2 szt. to zrobisz sobie z nich DIN8  \"Cool\"

NightClubber__

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Lipca 2011, 20:57 »
Witam ponownie.

Finalnie dotarly do mnie EPROMy z JiffyDOS do 1541-II.
Ze wzgledu na brak czasu na zabawy aktualnie podmienilem kosc z oryginalnym ROM CBM na EPROM 27c256 zawierajacy ROM CBM i JiffyDOS. EPROM 27c256 obecnie nie ma dolaczonego ukladu Resetu wiec musze recznie resetowac stacje (w moim przypadku wylaczac). Niestety nie robilem jeszcze zadnych planowanych przerobek w stacji. Bede rowniez probowal ponownie z kanapka 27c128 przylutowana na ROM CBM.

Musze powiedziec ze przyrost predkosci pracy stacji jest duzy w porownaniu do oryginalnych procedur. Nie mam porownania do stacji dyskow wspolpracujacych z AR i Finalem, w czasach kiedy bawilem sie C64 mialem tylko magnetofon.

Sprawdzalem predkosc wczytywania sie River Raid o wielkosci 60 blokow.
Mierzylem czas miedzy potwierdzeniem (RETURN) polecenia wczytania (Load & Run) a czasem pojawienia sie pierwszego ekranu gry. Dla ROM CBM wynosil on odpowiednio 42s. W Przypadku JiffyDOS 7s.

Kiedy znajde chwile czasu sprawdze rowniez czasy zapisu.

Mam nadzieje ze powstanie jakis kopier pozwalajacy na zapis obrazu D64 znajdujacym sie na SD2IEC na dyskietce, uzywajac procedur (co za tym idzie wykorzystujac predkosci) JiffyDOS, przy stacji 1541 podlaczonej zwyklym kablem serial.

Napewno opisze jeszcze dokladniej doswiadczenia z JiffyDOS zainstalowanym w 1541.

WojT_GL__

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 05 Lipca 2011, 20:59 »
@Suchy
Znalazlem wlasnie ten watek bo poszukuje wykonawcy sd2iec (ja z elektronika niewiele mam wspolnego).
Kupilem ostatnio upragnionego c64 i zaczynam kolekcjonowac reszte osprzetu \"Smile\"
Mam juz dataseciaka i 1541, ale do szczescia (i najwiekszej przyjemnosci korzystania z komody) potrzebuje sd2iec i jiffyDos.
Mam pytanie - czy nie znajdzie sie jeszcze jakis EPROMIK do zaprogramowania jiffy? A moze elementy do sd2iec by sie tez znalazly?
Chetnie kupie gotowe zestawy (jiffy juz mi ktos do komcia wlozy).
Ewentualnie moze wskazesz gdzie kupic czesci, to podesle do zlozenia, do paczki wsadze dobra butelke wodki \"Smile\" (w watku pisales, ze za caly zysk z wlozonej w te wszystkie moduly pracy nie kupisz nawet dobrej flaszki... \"Smile\")

Czy jest to w ogole wykonalne jeszcze \"Smile\"?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Lipca 2011, 21:28 »
jiffiego moge Ci zapisac do FLASHa, natomiast sd2iec masz tu:

http://allegro.pl/interfejs-sd2iec-do-commodore-c64-i1692579320.html

poniewaz miasto gdzie rezyduje graniczy z sosnowcem masz pewne pole do popisu aby dostac w jednej paczce i jiffydosa i sd2iec \"Wink\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Lipca 2011, 15:41 »
Jesli nie skorzystasz z calosciowej oferty Raf\'a to masz druga opcje dotyczaca wylacznie JiffyDOSa (dwie mozliwosci):

PIERWSZA mozliwosc:

- szukasz w starych gratach (ewentualnie popytac kolegow: biosy ze starych PCtow, drukarek itp itd.) EPROMa ale koniecznie z okienkiem kwarcowym (do kasowania) typu: 27C256 (lub 27C512) - ja mam juz tylko kilka EPROMow 27C128 (do modulow typu \"kanapka\")
- Pakujesz go razem z obiecana flaszka (pelna mam nadzieje \"Wink\" i dobrze zabezpieczona przed stluczeniem   \"Mr. ) i wysylasz do mnie.
- ja skasuje i zaprogramuje EPROMa (KERNAL + JiffyDOS) i zalutuje do niego przelacznik OS-ow i RESET (dwa rezystory + tranzystor NPN + dwu-sekcyjny przelacznik dzwigienkowy z kabelkiem trzy-zylowym) i wysle do Ciebie na moj koszt.

Dla tej wersji przelaczanego OSa musisz miec wylutowany oryginalny uklad U4  BASIC&KERNAL DIP28 z plyta komcia a w to miejsce ma byc wlutowana podstawka (nie zaluj na nia kasy - kup profesjonalna podstawke z tulejkami a nie blaszkami). W razie czego inne szczegoly na PW.

DRUGA mozliwosc:

- dotyczy wykonania przeze mnie przelacznika OSow do C64 (na EPROMie 27C128) z resetem w postaci \"kanapki\" do zalutowania na oryginalnym ROMie U4 (zgodnie z opisem w tym temacie, nie trzeba go wylutowywac i wstawiac tam podstawki). W razie zainteresowania dodatkowym \"piggybackowym\" OSem szczegoly na PW

wpqrek__

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Listopada 2011, 00:00 »
Witam,

Korzystajac z uprzejmosci suchego, ktory zaprogramowal mi ostatnio EPROM\'ki za free stalem sie posiadaczem JiffyDOSa.

Poniewaz kosci bylo wiecej mam  do rozdania cztery zmontowane moduly opisywane w tym poscie. Koszt wysylki + koperta + drobna elektronika do modulu = 10zl. Jesli jest ktos chetny to prosze na priv.   

IMG_0443.JPG
 :Opis:                                                

:Rozmiar: :214.7 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 592 raz(y)

\"IMG_0443.JPG\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Listopada 2011, 13:41 »
@wpqrek, te przelaczniki dzwigienkowe tak na pierwszy rzut oka to sa MTSy, czyli te wieksze (chyba, ze to zludzenie na skutek perspektywy zdjecia)?? Jesli tak, to beda stanowczo za wielkie do montazu w komciu. Ja uzywalem w moich modulach SMTSow tych miniaturowych, ktore mozna fajnie zainstalowac, (bez koniecznosci wiercenia dziur) w rogach istniejacych otworow na sloty zlacz, po niewielkim podpilowaniu (okraglym iglakiem), lub nawet bez pilowania (wg pomyslu Staregomarabuta).

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Listopada 2011, 22:06 »
W zalaczniku widok na lewy gorny rog plyty komcia, jak zamontowalem przelacznik. Blaszka wygieta w trzech plaszczyznach. Dopasowana do plyty i obudowy, nawet gdyby wkret sie lekko poluzowal, cala konstrukcja nie ma prawa sie obrocic, zrobic zwarcie.
Mozna tez zamontowac bez blaszki, w oknie userportu lub cassette. Lapiac naroznik okna  pomiedzy dwie przekladki. Tylko wtedy, poza obrys komcia wystaje podkladka, nakretka i cala wajcha.   Nie jest to dobre rozwiazanie, gdy komcio czesto podrozuje.   

2011-11-13 21.03.04-1.jpg
 :Opis:                                                

:Rozmiar: :40.56 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 534 raz(y)

\"2011-11-13