Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Cos mi padlo w C64  (Przeczytany 1155 razy)

~nnnw@go2.pl#*#dEFekt

• Gość
Cos mi padlo w C64
« dnia: 10 Grudnia 2002, 14:02 »
 Dzis wpisywalem sobie rozne komendy poprzedzone strzalka w lewo na commodorku. Niewiedzialem co one oznaczaja i wpisywalem je na slepo (mialem tylko wykaz ich wszystkich). Po wpisaniu x-razy roznych komend zorientowalem sie, iz po wklepaniu kodu: strzalka(w lewo) YT i return, niewydobywal sie zaden dzwiek po nacisnieciu klawiszy. Malo tego po wcisnieciu F5 i nacisnieciu PLAY magnetofon nawet niedrgnol. Ratujcie, co mam zrobic :///

Luc (webmaster)

• Gość
Cos mi padlo w C64
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Grudnia 2002, 16:27 »
 A masz włożony jakiś cartridge do C64? :-) Bo wiesz, polecenia ze strzałką w lewo działały na Black Boxie - to samo F5 itd... \'Goły\' Commodore 64 niestety nic nie zdziała z tymi poleceniami, a klafisze F1-F8 nie są zdefiniowane po uruchmieniu C64!

No chyba że masz BB? :-)

~nnnw@go2.pl#*#dEFekt

• Gość
Cos mi padlo w C64
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2002, 21:10 »
 Nie w tym problem...
 Mialem wlozony cartridge...

Magnate

• Gość
Cos mi padlo w C64
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2002, 08:05 »
 O ile mi wiadomo, przez komendy nie idzie niczego popsuc. Jesli po wpisaniu jakichs losowych polecen cos nie dziala, wystarczy zresetowac komputer, by wszystko wrocilo do normy. Jesli dalej nie dziala, problem raczej tkwi w czyms innym.

pozdrawiam

Offline zijacek

• Level 2
  • **
Cos mi padlo w C64
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2003, 15:21 »
 Ja bym szukał problemu w kartlidżu.
 Czasem się go nie dociśnie, i nie chce
 dobrze zaskoczyć, albo się po prostu sypnął (z wiekiem częściowo kasuję się zawartość układu EPROM lub innego - jakiego tam masz). Sprawdz na innym karcie, albo trzynaj go dociśniętego przy starcie kompa. Mozesz tez sprobowac wyczyscic styki (w gniezdzie i w karcie), ew. zobaczyć, czy w gnieĽdzie nie odkrzywił się jakiś styk.

GemBoy

• Gość
Cos mi padlo w C64
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2003, 22:36 »
 z wiekiem ścierają się styki w cartach, i dlatego 2 (3?) lata temu musiałem kupić BBv8, bo z moim starym BBv4 komcio przestał wogóle się bootować    
 BTW: mam jeszcze takiego carta MaxPL i on nie odpala jak jest ZIMNY   więc zimą muszę go zostawiać na kaloryferze kilka minut przed uzyciem