Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: c128  (Przeczytany 533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

solarnik__

• Gość
c128
« dnia: 25 Grudnia 2008, 20:30 »
Witam wszystkich. Zakupilem ostatnio commodore c128. Jako ze jestem raczej z sentymentu kolekcjonerem starych komputerow(jakies amigi i atarynki), nie mam wielkiej wiedzy, szczegolnie wlasnie w 8-bitowych commodorach. Stad moja prosba o pomoc. Komputer kupilem goly, samo desktop, nawet nie wiem jeszcze czy dziala a chcialbym go odpalic i sprawdzic. Podpowiedzcie prosze, czy zasilacz od amigi podejdzie do tego modelu? Co z magnetofonem i stacja dyskow? Czego szukac, jakich modeli? Slyszalem, ze do c128 byla jakas dedykowana stacja dyskow, 1571 chyba, ale dostac ja raczej nielatwo, za to 1541 na aukcjach widuje-warto brac te starsza? Co zyskam majac 1571? O co chodzi z cartami typu black box? Jest kilka modeli. Podobno przyspieszaja prace ze stacja, jesli tak to z ktora? Co z oprogramowaniem? Sorki za lamerskie pytania, ale nigdy jakos nie zeszly sie moje drogi z \"malym\"commodorem?  Jednoczesnie czytam forum, wiec nie krzyczcie, ze cos juz bylo walkowane 1000 razy:-)
Przy okazji moze ktos z was ma na zbyciu stacje dyskow, oprogramowanie itp oraz chec pomocy? Rozliczenie do uzgodnienia:kasa, zgrzewka..., jakis sprzet 16-bit...jestem otwarty na propozycje aby tylko przywrocic do zycia moje c128.

Nitro__

• Gość
c128
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2008, 17:55 »
Zasilacz od Amigi nie bedzie dzialac. Co do stacji dyskow, to 1541 bedzie dzialac, 1571 to stacja dedykowana C128, dzieki ktorej to mamy szybsza predkosc odczytu dyskietek, ale tu uwaga hak - tylko w trybie C128. W trybie C64 stacja bedzie dzialac tak, jak 1541 i tutaj wlasnie wchodza do gry carty pokroju Action Replay, gdzie m.in. znajdziesz fastloader, ktory przyspiesza prace stacji o bagatela 15-20 razy.