Witam wszystkich. Zakupilem ostatnio commodore c128. Jako ze jestem raczej z sentymentu kolekcjonerem starych komputerow(jakies amigi i atarynki), nie mam wielkiej wiedzy, szczegolnie wlasnie w 8-bitowych commodorach. Stad moja prosba o pomoc. Komputer kupilem goly, samo desktop, nawet nie wiem jeszcze czy dziala a chcialbym go odpalic i sprawdzic. Podpowiedzcie prosze, czy zasilacz od amigi podejdzie do tego modelu? Co z magnetofonem i stacja dyskow? Czego szukac, jakich modeli? Slyszalem, ze do c128 byla jakas dedykowana stacja dyskow, 1571 chyba, ale dostac ja raczej nielatwo, za to 1541 na aukcjach widuje-warto brac te starsza? Co zyskam majac 1571? O co chodzi z cartami typu black box? Jest kilka modeli. Podobno przyspieszaja prace ze stacja, jesli tak to z ktora? Co z oprogramowaniem? Sorki za lamerskie pytania, ale nigdy jakos nie zeszly sie moje drogi z \"malym\"commodorem? Jednoczesnie czytam forum, wiec nie krzyczcie, ze cos juz bylo walkowane 1000 razy:-)
Przy okazji moze ktos z was ma na zbyciu stacje dyskow, oprogramowanie itp oraz chec pomocy? Rozliczenie do uzgodnienia:kasa, zgrzewka..., jakis sprzet 16-bit...jestem otwarty na propozycje aby tylko przywrocic do zycia moje c128.