Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Lepsza jakosc obrazu - S-Video w C64  (Przeczytany 4650 razy)

Offline wackee

• Level 6
Lepsza jakosc obrazu - S-Video w C64
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Lutego 2010, 00:00 »
Grass, daj skrina na nowym kablu...

CJ Grass__

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 10 Lutego 2010, 13:58 »
pierwsza zona

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #107 dnia: 10 Lutego 2010, 14:49 »
To moze stosujac brzytwe Ockhama masz karte z walnietym wejsciem s-video? A sprobuj podlaczyc pod nie np. DVD kablem s-video?

CJ Grass__

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 10 Lutego 2010, 16:32 »

podlaczylem dvd pod svideo i pod wejscie chinchowe / w obu przypadkach obraz idealny, jedynie C64 odbiera jak na zalaczonych obrazkach, jakos jest dobra ale obraz \"plywa\".
Tutaj filmik (najlepiej widac na pelnym ekranie, kropki i plywanie obrazu)
http://www.youtube.com/watch?v=2Duz98e1DtA

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #109 dnia: 10 Lutego 2010, 22:35 »
a masz tego samego komcia co sie pierwsza zona dogadywal? Bo jak tak to ja nadal twierdze ze to wina karty. Ogolnie jak podlacze komcia pod TV samo wlaczenie go powoduje zaklocenia. Karta jest dosc czulym ustrojstwem i jak pamietam to glowica w tunerze na philipsie chodzila ok a na jakims innym badziewiu juz nie (poprawka ze to bylo 10 lat temu wiec moglo byc odwrotnie). Same szumy od plyty i procka mialy znaczenie, jak zmienilem k6 na jakies badziewne semprony  to byla roznica w obrazie mimo ze tuner ten sam. Ogolnie temat jest ciezki (wyeliminowanie szumow). Ja probowalem ekranowac co sie da, grzejniki itp:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

CJ Grass__

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Lutego 2010, 23:20 »
komp ten sam, poprzedni tuner avermedia byl na gniezdzie pcmcia a do komputera podlaczony byl za pomoca karty pci (kontrolera), teraz tuner winfast dtv2000h plus PCI i takie buty....
komputer podlaczony do upsa, nawet commodora podlaczalem na listwie z innego pokoju - te same zaklocenia.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Lutego 2010, 18:52 »
no faktycznie z tym plywaniem jest dramat.
chyba musisz sie przejsc do kogos z ta karta, kablem i c64 i stestowac na innym kompie.
ja moglbym ci ewentualnie stestowac ten kabel, ale mysle (kuzwa, mam nadzieje) ze z nim jest raczej ok...

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #112 dnia: 11 Lutego 2010, 19:01 »

CJ Grass napisal:
komp ten sam, poprzedni tuner avermedia byl na gniezdzie pcmcia a do komputera podlaczony byl za pomoca karty pci (kontrolera), teraz tuner winfast dtv2000h plus PCI i takie buty....
komputer podlaczony do upsa, nawet commodora podlaczalem na listwie z innego pokoju - te same zaklocenia.

lol, juz naprawde niewiele zostalo do \"wyeliminowania\". Dokladales jakies karty do kompa ? przesun o zlacze pci dalej. Spread spectrum w biosie uaktywnij. Wszystko to szukanie po omacku. Ewidentnie tryb Hires mu nie sluzy - moze po prostu taka wersja VIC-a, a moze zasilacz. Sproboj zrobic screenshota bez dzwieku.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 11 Lutego 2010, 19:24 »
Akar to tylko warystor + kondensator w srodku i bezpiecznik, wiec tak defakto nie ma prawie zadnych wlasciwosci filtrowania z sieci smieci. jak bys chcial dobry filtr to byc musial zakupic sobie cos takiego:
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/71401/filtr+sieciowy+emi+dl-6dx3.html
i wlozyc do srodka. Tyle w sprawie tgz. listw komputerowych, ktore sie reklamuje, jako filtry, a tak naprawde sa najwyzej kiepskim zabezpieczeniem przepieciowy za 30-80zl, a ktore sa zwyklym przedluzaczem z elementami za 4zl w srodku.
Natomiast w sprawie zaklocen. Pamietajmy jakiej jakosci jest 20 letnia konstrukcja zasilacza C64, a wspolczesnego PC. No i jakosc samych ukladow graficznych. W przypadku PC, sytuacje pogarsza czesto fakt ze w obudowie wisza kable zasilania i sygnalowe, ktore tez sa zrodlem zaklocen. Dochodzi do tego WIFI, i inne bezprzewodowe urzadzenia. Z drugiej strony tanie kable AV tez raczej jakoscia nie grzesza.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #114 dnia: 11 Lutego 2010, 22:47 »
testowanie karty na innym kompie tez mi kiedys doradzono i dlatego wymienilem karte \"Smile\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

CJ Grass__

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 12 Lutego 2010, 09:04 »
w kompie mam to co mialem przy karcie firmy AverMedia - nic nie dokladalem. slotu PCI wolnego nie mam zeby przelozyc karte.
dzis sprawdze c64 pod zwyklym TV.
poniewaz mam jeszcze jedna c64 sprawdze czy na niej tez tak obraz plywa, do tej pory sprawdzalem inny zasilacz do c64 i to samo.
sprawdzalem tez samo c64 bez magnetofonu, stacji, finala, joya - obraz rowniez plywa, pod inne gniazdko - tez bez zmian.
po odlaczeniu dzwieku obraz bez zmian.

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #116 dnia: 12 Lutego 2010, 09:23 »
Tak abstrahujac, to co ty sie tak na tej jakosci obrazu skupiasz? Powinienes odpalac jakis soft do komponowania i wziac sie za pisanie muzyczek na komie, a nie zajmowac sie pierdolami... \"Wink\"