Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Plytka prototypowa do cartridge  (Przeczytany 3919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Plytka prototypowa do cartridge
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lutego 2011, 12:27 »
 Raf,  tylko  nie  zrób  lustrzanego  odbicia  portu  expansion  jak  przy  \'Cheap  Action  Clone\'  :P
-profil nieaktywny-

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lutego 2011, 12:39 »
 Suchy  -  Cyfronikowe  płytki  ISA  jak  najbardziej  pasują  do  C64  (po  przycięciu  złącza  krawędziowego)  -  tyle,  że  trzeba  mieć  np.  rozgałęziacz  na  kartridże  (jeśli  nie  chcemy  obcinać  reszty  płytki  do  wymiarów  pasujących  do  \'dziury\'  na  karty.

Ja  używałem  m.in.  UM-30  (http://kb777.fotosik.pl/albumy/718413.html\' target=_blank>http://kb777.fotosik.pl/albumy/718413.html). Wojart  robi  fajniejsze,  z  miejscem  na  PLCC44.

-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lutego 2011, 13:33 »

Raf,  tylko  nie  zrób  lustrzanego  odbicia  portu  expansion  jak  przy  ``Cheap  Action  Clone``  :P

nie  boj  sie,  czlowiek  uczy  sie  na  bledach  ;)  o  odstepach  po  bokach  tez  pamietam  ;)

razem z Zyga bylo by juz 9 szt.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lutego 2011, 15:45 »
 Raf,  jeśli  faktycznie  będą  ok  15  zyli  za  szt.  to  i  dla  mnie  dwie!

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lutego 2011, 21:07 »
 Też  się  skuszę  na  dwie.  Może  Ucarta  w  końcu  złożę  :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lutego 2011, 21:30 »
 no  to  w  takim  razie  juz  13  szt

raf  3
klax  2
merlin  2
zyga  2
suchy  2
kenji  2
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lutego 2011, 13:11 »
 Mam  4  \'8  bit  baby\'  więc  chyba  odpuszczę  :P
-profil nieaktywny-

suchy

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Lutego 2011, 18:19 »
 @KB777,  popatrzyłem  sobie  na  te  płytki  z  Wojarta.  Są  lepsze  od  Cyfronikowych,  bo  punkty  lutownicze  mają  izolowane  (w  cyfronikowych np. UM-33 - z takich korzystałem -  są  \'krechy\'  do  przecinania,  prostopadle  top  względem  bottom  -  cholernie  upierdliwe  w  praktyce).  Ceny  porównywalne.

Dla  nas  dobre  ze  względu  na  wymiary  (do  cartów):
PDU-50
PDU-52

ale  można  wykorzystać  również:
PDU-51
PDU-53
PDU-54
PDU-61

...  piszę  to  tak  na  wszelki  wypadek,  jakby  z  projektu  rafa  nic  nie  wyszło (albo ktoś był w natychmiastowej potrzebie)    \'\'  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Lutego 2011, 18:47 »
 8bit  baby  fajna  rzecz,  tyle  ze  juz  nie  ma  w  sprzedazy  :(

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Lutego 2011, 09:33 »
 Raf  czytając  cały  przebieg  dyskusji  dochodzę  do  jednego  wniosku  -  to  nieporozumienie.
Jeśli  chcesz  zrobić  płytkę  prototypową  to  pod  co  ona  ma  być?
Pod  KOPIOWANIE  AR  czy  FIII  czy  zupełnie  nowe  carty?
NIGDY  nie  da  się  takiej  zrobić  z  prostego  powodu  -  w  DIPie  mało  się  mieści.

Jest  jeszcze  jedna  droga  -  uniwersalny  cart  do  wszystkiego  (a  przynajmniej  większości  -  w  tym  kopiowania  innych  i  prototypów)  coś  a`la  GEOACTION.  Nie  chodzi  mi  o  całość  tylko  o  sam  pomysł  wykorzystania  CLPD  +  eeprom.  Ci  którzy  korzystali  kiedyś  z  dobrodziejstw  CLPD  wiedzą  ile  można  w  tym  zmieścić  i  dodatkowo  \'zaoszczędzić\'  miejsca.  Dodatkowo  nawet  działający  cart  można  \'rozbudować\'.

Co  do  MERKARa  -  termin  oczekiwania  na  płytki  jest  dość  długi  -  zwykle  miesiąc,  jakość  przyzwoita  (choć  nie  rewelacyjna),  i  cena  -  najniższa  (tańszej  firmy  nie  znalazłem).

Dla  przykładu  30  płytek  do  carta  dwustronnych  z  cynowaniem  i  metalizacją  kosztuje  mniej  niż...  300  zł  czyli  1  płytka  kosztuje  mniej  niż  10  zł.

Gamma  pod  tym  względem  nie  jest  opłacalne  pod  żadnym  względem.

Nie  słuchajcie  kisiela  bo  się  gdzieś  zawiesił  i  błądzi  bez  celu  \'\'  

Koszt  dokumentacji  to  20-30  zł  i  to  JEDNORAZOWY  wydatek  -  nieważne  czy  robisz  1  czy  1000  płytek  -  jest  zawsze  taki  sam  (tu  chodzi  o  płytkę  do  carta  bo  większe  podrażają  koszt  dokumentacji  i  a  mniejsze  zmniejszają)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lutego 2011, 11:34 »
 jest  mnostwo  cartridgeow,  ktore  uda  sie  zmiescic  na  takiej  plytce  (nawet  easyflash).  ja  to  potrzebuje    (zgodnie  z  tytulem  tematu...  PROTOTYPOWA)  do  develu  na  serie  264  (stad  moj  nacisk  na  to  bezposrednie  podpiecie  do  tej  maszyny).  Ogolnie  nie  jest  problemem  dolutowac  do  pcb  np  goldpiny  i  potem  tasma  ciagnac  do  jakiejs  drugiej  plytki  itd  etc  (widzialem  ze  z  8bit  baby  tak  ludzie  prototypy  wlasnie  robia,  na  sandwicha).

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Lutego 2011, 20:43 »
 Olo  czekamy  wszyscy  na  allegro  na  twoje  wymiociny  w  CPLD. Chyba nie robisz sobie krawata z tych xilinxów co ostatnio kupiłeś:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Lutego 2011, 22:12 »
 Nie  sobie  tylko  Tobie.
A  w  ogóle  mam  już  prawię  ukończoną  inną  płytkę  -  bez  CLPD  -  która  umożliwia  zastosowanie  dowolnych  e(e)promów  do  4Mbit.  Do  tego  dochodzą  dwa  scalaczki,  ale  szczegóły  niebawem.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Lutego 2011, 05:41 »
 A  no  tak,  piracone  gierki  z  sysopem  wegiego lub atraxu...  brawo.
4Mbit pamięć zza 5PLN płytka jak podałeś 10, dwa TTL(7402,74174) do obsługi 2PLN, razem 17PLN, wiec cena allegro wychodzi 99PLN w promocji. W końcu cudza wiedza kosztuje.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

11111olo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Lutego 2011, 09:57 »
 Jest  to  rozwiązanie  od  podstaw  moje  i  jeden  scalaczek  to  7402  a  drugi  jest  inny.  Wiem  jak  ATRAX  to  drętwo  robił,  WEGIego  nie  sprawdzałem.

W  każdym  razie  jest  to  dość  elastyczne  rozwiązanie.

Co  do  pamięci  to  się  pomyliłem  bo  może  być  2x4Mbit  co  daje  kolejne  5zł.

Na  Allegro  sprzedaż  za  50  zł  -  Ty  byś  chciał  się  od  razu  fortuny  dorobić!