Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacja 1541 II Pomocy !!!  (Przeczytany 1530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

omek

• Gość
Stacja 1541 II Pomocy !!!
« dnia: 06 Stycznia 2011, 22:57 »
 Proszę  o  pomoc  co  możne  być  przyczyną  nie  działania  stacji  dyskietek.  Objaw  jest  następujący:  po  włączeniu  zasilania  święcą  się  dwie  diody  żółta  i  zielona  nie  gaśnie  żadna  i  słychać  pracę  silnika  od  obracania  dyskietką.  Nie  ma  znaczenia  czy  stacja  jest  podłączona  do  commodorka  czy  nie.  Kiedyś  owszem  działała  lecz  obecnie  przestała.  Proszę  o  opinie  w  tym  temacie.  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2011, 21:25 »
 Padł  zasilacz.  Jest  jeszcze  szansa,  że  nie  zwalił  Ci  ROM`u,  jak  najszybciej  zdobądź  substytut  i  sprawdź,  czy  stacja  nadal  zachowuje  się  tak  samo.  Jeżeli  tak,  to  obok  zasilacza  do  wymiany  ROM  i  fotodioda.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Stycznia 2011, 08:52 »
 akurat  zasilacza  bym  w  to  nie  mieszal  wszak  podmienic  mozna  na  probe,  ale  ten  plik  tekstowy  ktory  przytoczylem  zawiera  mozliwe  wyjasnienie  takiego  stanu  rzeczy  ;)  ja  bym  pierwej  sprawdzil  TTLki  (7406,7414),  ROM . swoja droga to juz bylo, wystarczy poszukac po forum (jest to jeden z najczesciej wystepujacych defektow, ale jego podloze nie jest jednoznaczne).
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Stycznia 2011, 11:11 »
 @rafvte:  akurat  wadliwy  zasilacz  to  podstawowa  przyczyna.  Prawdopodobnie  pada  stabilizator,  czy  cokolwiek,  bo  zasilacz  nie  daje  5  i  12  tylko  2x  12v  (ewentualnie  inne  wartości),  zresztą  kolega  niech  weźmie  miernik  i  zmierzy  napięcia,  jakie  daje  zasilacz.  Jego  uszkodzenie  powoduje  padnięcie  romu  i  fotodiody  i  ciągłe  poruszanie  się  napędu  stacji.  Jak  takie  coś  się  pojawia,  trzeba  jak  najszybciej  wyłączyć  stację  bo  za  chwilę  rom  padnie.  Przerabiałem  to  już  chyba  w  dwóch  stacjach.  Niestety,  zasilacze  do  komody  i  stacji  to  najsłabszy  punkt  w  hardwarze  C=  ;).
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

omek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2011, 23:16 »
 Witam  Na  których  pinach  powinno  być  5v  a  na  których  12v  tzn  dwóch  poziomych  czy  dwóch  pionowych?  I  jak  mogę  wymienić  ten  rom  i  fotodiodę.  Proszę  o  pomoc  bo  do  wielkiego  elektronika  trochę  mi  brakuje.Dzięki.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7

Offline OSH

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2011, 01:30 »
 Zgadzam  się  z  V-12,  to  może  być  zasilacz.  Sam  miałem  identyczny  objaw.  Pozostaje  albo  kupić  oryginalny  albo  podłączyć  np.  od  Amigi  CD32  (identyczne  wyprowadzenia  i  napięcia,  tylko  moc  większa).  Na  tej  samej  zasadzie  można  sobie  zrobić  taki  zasilacz  ze  starego  zasilacza  AT.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2011, 04:28 »
 Kurde  zróbmy  więc  głosowanie,  demokratycznie  wybierzemy  co  jest  przyczyną  awarii.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

omek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2011, 22:26 »
 Dzięki  V-12  na  pierwszej  parze  10,5v  na  drugiej  12,1v  czyli  zasilacz.Byłem  ze  stacja  u  kolegi  i  pod  jego  zasilaczem  stacyjka  pracuje  prawidłowo  czyli  muszę  zdobyć  sprawny  zasilacz.

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2011, 22:51 »
 Jak  masz  starą  obudowę  od  grzyba  to  wydobądź  z  niej  zasilacz  i  używaj  go  do  C-64.  Będzie  lepszy  niż  oryginalny.  Dodatkowo  jak  dorzucisz  do  niego  mały  transformatorek  to  będziesz  mógł  pod  jeden  zasilacz  podłączyć  C-64+stację  dysków.

Ja  na  jednym  zasilaczu  mam  komodę  i  dwie  stacje.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2011, 12:13 »
 I  przy  10.5  V  nic  się  nie  zepsuło  ;)  Wot  tiechnika  :P
Mi  dawał  trochę  powyżej  6V  i  stacja  działała  \'pół  na  pół\'.  Miałem  pod  ręką  zasilacz  od  A1200,  przełożyłem  do  niego  kabel  od  zasilacza  od  1541II  i  wszystko  hula.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2011, 15:22 »
 kurde  mi  nigdy  zasilacz  do  1541-II  nie  padl  :D  myslalem  ze  one  sa  rownie  niezawodne  jak  te  do  ostatnich  C64  (przynajmniej  mnie  tez  mi  nigdy  nie  padl,  zarowno  przez  5  lat  czestego  gestego  uzywania  c64  miedzy  `95-`00  jak  i  pozniej).

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Stycznia 2011, 21:30 »
 @omtek:  no  problemos  ;)

Tymczasowo  możesz  podłączyć  zasilanie  od  zasilacza  z  peceta,  ale  polecałbym  zbudować  własny  z  dużym  transformatorem,  bo  jednak  impulsowe  są  bardziej  zawodne  (statystycznie  jednak  częściej  zdychają  zasilacze  od  pc  niż  od  komody)  ;)

Zawsze aktualne!